Kültür Tahlili Nedir? Aşamaları Nelerdir?
Kültür Tahlili Nedir?
Kültür tahlili bakteriyolojik bir analizdir. Hastadan alınan idrar, gaita, boğaz, balgam, yara gibi örneklerde enfeksiyon etkeni olan mikroorganizmaların araştırılması amacıyla yapılmaktadır.Mikrobiyolojik bir tahlil yöntemidir. Mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılıp mikrobiyoloji uzmanları kontrolünde değerlendirilir.
Kültür Tahlili Aşamaları Nelerdir?
Kültür tahlili yapılması için öncelikle hastayı muayene eden doktorun hastada bir enfeksiyon varlığından şüphe etmesi gerekir.Bu durumda doktor hastanın enfeksiyonun nereden odaklandığı konusunda klinik tecrübelerini de ortaya koyar. Örneğin boğazı ağrıyan bir hastada bademcik iltihabından ( tonsillit) şüphelenir.Bu duurmda hastadan boğaz kültürü ister.
İdrar yaparken ağrısı ve yanması olan, sık idrara çıkan bir hastada ise sistit veya idrar yollarından enfeksiyon şüphesi ile idrar kültürü isteyebilir.
Doktor kültür tahlili istedikten sonra sıra hastadan numune alınması aşamasına gelmiştir. Genellikle doktorlar kültür tahlili istedikleri hastalara numune vermeden önce antibiyotik kullanıp kullanmadıklarını sorar.Genellikle kültür tahlili öncesi antibiyotik kullanımı kültür sonuçlarında yanılgılara yol açacağından tercih edilmez.
Boğaz kültürü, yara kültürü gibi tahlillerde pamuklu bir çubuk aracılığı ile alınan örnek taşıma besiyeri ile tahlil yapılmak üzere laboratuvara gönderilir.İdrar, gaita, balgam gibi örneklerde ise hastadan ilgili örneği kendisine verilen steril kap ile vermesi istenir.Gaita örneğinde steril gaita kabına gerek bulunmamaktadır.
Alınan örnekler mikrobiyoloji laboratuvarında steril ortamda ilgili besiyerlerine (insan kanlıi koyun kanlıi EMB, SS GİBİ) ekilir.
Kan kültürü tahlilleri ise genellikle yatan hastalardan hastane ortamında damardan alınan kanın özel besiyeri yapısındaki şişelere aktarılıp özel cihazlarda analiz edilmesiyle yapılmaktadır.
Özel besiyerlerine ekilen kültürler, alınan numunenin özelliğine göre 18 saat ile 72 saat arası inkübe edilir.
Besiyerleri etüv adı verilen ve ortalama 37 derece sıcaklıkta inkübasyona bırakılır.Kuluçkaya yatırılır.
Kültürler belli aralıklar ile mikrobiyoloji uzmanlarınca gözle kontrol edilmeli ve üreme olup olmadığı gözlenmelidir.
Üreme olan kültürler ise antibiyogram testi ve diğer ileri analizler için işleme tabii tutulur.
Bütün bu prosedürlerden sonra ise kültür sonuçları mikrobiyoloji uzmanlarınca analiz edilip yorumlanır ve rapor edilir.
Kültürde üreyen mikroorganizmalar, antibiyotik duyarlılığını ölçmek için antibiyogram testine tabi tutulur.
Antibiyogram sonuçları da mikrobiyoloji uzmanlarınca değerlendirilip raporlanır.
Antibiyogram için farklı besiyerleri kullanılmaktadır.Antibiyogramın temel amacı ise kültürde üreme olduğunda üreyen mikroorganizmayı öldürecek ve hastayı tedavi edecek uygun antibiyotiğin ayırt edilmesidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.