Laboratuvar Tahlili Sonuçlarına Nasıl Güvenelim?

Yayın Tarihi : 2017/10/25 13:10 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/02 08:53 • Yazar: Uzm .Dr. Oğuz Alp Gürbüz

Laboratuvar tahlil sonuçlarının en doğru ve sağlıklı şekilde yorumlanması için bazı kriterlerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Laboratuvar Tahlili Sonuçlarına Nasıl Güvenelim?

Laboratuvar çalışmalarında sonuca etki eden ve tanıda hatalı sonuç alınmasına neden olan birçok faktör vardır. Yapılacak test için süreç, örneğin alınmasından sonucun rapor edilmesine kadar birçok basamağı içerir ve bu basamakların hepsi kendi içinde ayrı bir öneme sahiptir. Bu basamaklardan ilki olan preanalitik (analiz öncesi) dönem, örneğin alınmasından laboratuvara ulaşıp analiz edilmesine kadar geçen sürede yapılan hataları kapsar.

Bu unsurlar fiziksel olan yaş, diyet, gebelik, sigara kullanımı gibi faktörler olabileceği gibi, örnekle ilgili yetersiz ya da fazla kan alımı, yanlış tüpe kan alımı, kanın antikoagülanla (pıhtılaşmayı engelleyici faktör) iyi karışmaması ve örneğin laboratuvara zamanında ve uygun koşullarda ulaşmaması gibi nedenler de olabilir.

Analiz öncesi dönem bir laboratuvarın en az kontrol edebildiği dönem olduğu için daha çok risk taşımaktadır. Analiz öncesi dönem tüm sağlık personelini de ilgilendirdiği için laboratuvarların örnek kabul ve red kriterleri listesi olmalı ve bu liste tüm hastane çalışanları ile paylaşılmalıdır.

Analitik hatalar dediğimiz ikinci grupta ise, hastanın kendisinden kaynaklanan lipemi, sarılık, lökosit sayısının yüksek olması gibi durumlar nedeniyle yanlış kan sayımı sonuçları ortaya çıkabilir. Cihazla ilgili hatalar da analitik hatalar arasında yer almaktadır. Bu hataları önlemek için kan, lipemi ve hemoliz açısından gözle incelenmeli, pıhtı açısından kontrol edilmeli ve anormal sonuçlar ortaya çıktığında, örnekte tekrar pıhtı ve hemoliz kontrolü yapılmalıdır.

Laboratuvarda kullanılan cihazların iç ve dış kalite kontrol örnekleri ile kontrolü yapılmalıdır. Postanalitik süreç ise (analiz sonrası), sonuçların rapor edilmesi sürecinde yaşanılan hataları kapsamaktadır.

Aslında laboratuvar sonuçlarında hatadan bahsederken amacımız doğru sonuca ulaşmaktır. Doğru sonuca ulaşmak bu basamakların doğru olarak yerine getirilmesi ile mümkündür. Bir hasta olarak bu süreçleri kontrol etmek mümkün olamayabilir, fakat günümüzde kalite iyileştirme çalışmaları ile sıfır hata ulaşılmak istenen noktadır. Bu aşamada akredite olmuş ve kalite belgesi olan laboratuvarlar hata oranları düşük güvenilir laboratuvarlar olarak değerlendirilebilir.

Tekrar Testleri Neden İstenir?

Hastanelerde bazı durumlarda, aynı testler tekrar istenebilir. Bunun sebebi yukarıda bahsedilen bir durum meydana gelip gelmediğinden emin olmaktır. Çünkü doğru tedavi, ancak doğru teşhis ile mümkün olabilmektedir. Bu sebeple; fiziksel muayene ile uyumsuz bir sonuç çıkar veya bir değer olması gerekenden çok farklı çıkarsa, tedavi öncesi aynı tahlil yeniden istenebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
m*************** :

Ben hemşireyim. burnumdan alınan sürüntü örneğinde mrsa saptandı. ve bana enfeksiyon hemşiresi 2X1 bactroban kullanmamı söyledi. kan tahlili vermem grekip gerekmediğini sordum ama gerekmediğini tedavinin 5 gün boyunca bactroban olduğunu ve geçeceğini söyledi. sizce geçer mi?


Cevap:

Bizce ilaç kullanmanıza da gerek yok bu yönde.Bir doktora danışmanızda ve onun önerisine göre ilaö kullanmanızda yarar var.Zaten sizin için sağlık yönünden bir sorun yok.Burunda üreyen bu mikroorganizma çalıştığınız hastanedeki hastalar için bir tehdit sorunu olabilir.Sizin sağlığınıza zarar vermez, merak etmeyin.

******* ******* :

eşim 22 haftalık hamile... özel bir laboratuvar da idara kültür yatırdık 3 gün sonra bize eşimde 100.000 kolonin üzerinde Mrsa bakterisi bulunduğu çok acil olarak hastaneye başvurmaları söylendi. hemen fakülteye gittik. orada görüştüğümüz doktor söz konusu tahlil sonucun doğru olmasının mümkün olmadığını söyledi ve yeniden örnek verildi yapılan ilk incelemede eşimde her hangi bir bakteri ve enfeksiyona rastlanmadı. merak ettiğim konu böyle bir hatalı tahlil mümkün mü? birde bu gibi durumlarda hasta olarak nerelere başvurup şikayetimizi ve mağduriyetimiz bildirebiliriz.


Cevap:

Bence de ikinci doktorun söyledikleri daha mantıklı.Ama daha kolayı güvendiğiniz bir laboratuvarda idrar kültürü testini tekrar ettirmeniz

******* ******* :

İyi günler.yaşım 34,bayanım.
troid testleri yaptırmıştım sonuçlar şöyle.
TSH = 1,95 ; 0,27-4,2 referans aralığı
Serbest T4 =12,8 12-22 referans aralığı

Anti TPO 32,4 20 pozitif
Anti Tiroglobulin Antikor <2,10 0-103 referans aralığı

Sorum ise bir sorun var mı,bu sonuçlar hasımato hastalığını gösterir mi?daha sonra tekrar tetkik yaptırmak gerekir mi?
Saygılar,teşekkürler


Cevap:

Anti TPO pozitifliği oto immün tiroid hastalıklarında pozitif çıkar.Hashimato da bunlardan biridir.Ancak kesin tanıyı endokrinoloji uzmanı tüm tetkiklerinizi inceleyerek koyacaktır

******* ******* :

salam

bu lar inhibin A kite de DSL markasinda
suanda bular dan var me ya yox?
para rase kach?
lotfan ayire hormon kit larin para larin va hasatana da eshladix vasaelen para se agar olsada yolar mesiniz?
iran tabriz danesh tashkhish azar teb co.
0098411 5531453 phon & fax


Cevap:

Sanırım yurt dışından yazıyorsunuz.Yazdıklarınızı anlamamız mümkün değil

?