Migren En Çok Kimlerde Görülür?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2021/12/01 03:50 •

Migren; baş ağrısıyla kendini belli eden, ataklara sebep olan bir hastalıktır

Migren En Çok Kimlerde Görülür?

Migren; baş ağrısıyla kendini belli eden, ataklara sebep olan bir hastalıktır. Günümüzde bazı insanlar migreni hastalık olarak görmemekte ve ağrı kesicilerle geçiştirmektedir. Bu davranış yanlıştır, hastalığın tedavisi mutlaka alınmalıdır.

Migrenin Sık Görüldüğü Gruplar

Hastalık; erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür.

Kadınlarda görülme sıklığının sebebi; salgılanan hormonlardır.

Gelir seviyesi düşük olan kişilerde migren yatkınlığı daha fazladır.

Stresli yaşam tarzına sahip kişilerde migren daha sık görülür.

Migren, genetik yatkınlık olan hastalıklar grubundadır. Yani mental olarak ailenizin sağlıklı bir yapıda olmaması, sizi potansiyel bir migren hastası yapabilir. 

Migren Atakları Nasıl Azaltılır?

Migren ağrısı geldiği gibi gitmez, bazen günler süren bir hal alır. Bu sebeple migren atağından kaçabilmek çok önemlidir. Birkaç günlük bu aşırı kasılmalar, vücutta ciddi direnç eksiklikleri ortaya çıkar. 

Migren, kasların aşırı kasılma halidir. Bu kasılma başladığı andan itibaren kişi ses ve ışıktan aşırı derecede rahatsız olmaya başlar. Çünkü en ufak sesler, beyinde büyüyerek yüksek gürültü; hafif ışık ise derin ve zararlı ışık gibi algılanır. Bu sebeple öncelikle atak başlar başlamaz, karanlık ve sessiz bir ortama geçilmelidir.

Atak henüz başlangıç aşamasında iken, kişi eğer uygun koşullardaysa hemen uyumalıdır. Çünkü atak şiddetlenmeye başladığında artık kişiyi uyutmaz ve kasılma miktarı arttığından, ağrı da artar. Ancak kişi uyuyabilir ise kasları gevşer ve migren yerini uykuya bırakır. 

Kafein ve sigara, migren atağını en çok şiddetlendiren unsurdur. Bu sebeple atak gelmeye başladığından itibaren, bunlardan uzak durulmalıdır. 

Kasılmalar başladığında kişi daha rahatlatıcı özellikleriyle bildiğimiz, özellikle bitkisel içerikli besinler tüketmelidir. Papatya Çayı, lavanta yağı, bu zamanlarda en etkili ilaçlardandır. 

Ayrıca kişiye yağ ile masaj yapılmalıdır. Bu yağlar mentollü ve ağır kokulu olmamalıdır. Kosusuz ve hafif yağlar olmalıdır. Kişinin özellikle boyun, baş, ense ve sırt kısmı masajla rahatlatılmalı ve aşırı kasılması engellenmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?