Mikrosefali Hakkında Merak Edilenler

Yayın Tarihi : 2019/02/26 18:36 • Güncelleme Tarihi : 2019/02/26 19:17 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Mikrosefali; kafa çevresinin herhangi bir sebeple yeteri kadar büyümemesi durumudur. gebelikte ve yenidoğanlarda kontrolü zorunlu yapılan incelemelere dahildir.

Mikrosefali Hakkında Merak Edilenler

Mikrosefali; kafa çevresinin herhangi bir sebeple yeteri kadar büyümemesi durumudur. gebelikte ve yenidoğanlarda kontrolü zorunlu yapılan incelemelere dahildir.

 

Mikrosefali nasıl tespit edilir?

Kafa, beyinin büyümesiyle birlikte büyüyerek gelişimini tamamlayan bir organdır. Gebelik takiplerinde, bebeğin uzuvları oluşmasından itibaren, düzenli olarak her doktor kontrolünde bebeğin kafa çapı ölçülür. Böylece bebeğin beyin gelişimi ve fiziksel gelişimi ile orantısı ölçülmüş olur. 

Mikrosefali sadece anne karnındaki bebekte görülmez, yenidoğan bebeklerde de kafa boyu ölçümleri ilk bir sene kontrolleri boyunca bakılır. Yani anne karnında yeterince büyümüş olan kafa, doğduktan sonra büyümeyi durdurmuş veya yavaşlatmış olabilir. Bu durumda bir aksilik olduğu tespit edilmesi önemlidir. Şayet önlenebilecek bir sebebe bağlıysa uygu tedavilerle büyüme sağlanabilir.

 

Mikrosefali neden olur?

Mikrosefali bir gelişim problemidir. Buna dayanarak gelişimi engelleyen sebepler mikrosefaliyi ortaya çıkarır. En sık görülme sebebi; anne adayının hamilelikte geçirdiği enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar; CMV, kızamıkçık, toksoplazma (hayvanlardan geçen parazit) başta olmak üzere, pek çok enfeksiyonu kapsar. Bunun dışında anne adayının; sigara, alkol, uyuşturucu ve ya başka toksik maddeleri tüketmesi de mikrosefali sebeplerindendir. Hem gebelikte, hem de doğduktan sonra meydana gelen mikrosefalinin yine büyük bir kısmını kapsayan unsur, beslenme bozukluğudur. Anne, hem hamilelikte, hem de emzirmede yediği besinleri bebeğine geçirir. Bebek bu yolla vitaminleri, mineralleri ve gerekli olan diğer maddeleri alır. Ancak anne yeteri kadar beslenmezse, bebeğinde gelişim bozuklukları meydana gelir. Doğum sonrası mikrosefalinin bir diğer sebebi ise; bebeğin doğum sırasında oksijensiz kalmasıdır. Bu durum beyinde hasara yol açması sebebiyle beyin büyüyemez ve kafa da gereğinden küçük kalır. Bu durumda mikrosefaliden bahsedilebilir.

 

Mikrosefali hangi sıkıntıları meydana getirir?

Mikrosefalinin sebebi ve hasarın şiddeti, hastalığın seyrini etkileyen en önemli unsurdur. Bu sebeple kişiden kişiye değişmekle birlikte en çok görülen sıkıntılar; görme ve işitme bozukluğu, felç, emekleme - oturma ve yürüme aşamalarına geç başlama, yaşıtlarına göre geriden gelme, denge bozuklukları, zeka geriliği, epilepsi.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?