Kilo Verirken Vücudunuzu Nasıl Yönlendirmelisiniz?

Yayın Tarihi : 2016/02/23 11:53 • Güncelleme Tarihi : 2022/05/23 08:50 •

Vücudunuza verdiğiniz yanlış bir sinyalde, kilo vermek isterken kilo almayı hızlandırabilirsiniz. 

Kilo Verirken Vücudunuzu Nasıl Yönlendirmelisiniz?

Kilo vermenin iki temel kuralı vardır. İlki daha fazla kilo almamaktır. Diğeri ise var olan kilolar için vücudu çalıştırmak. 

İlk kural düzenli diyet ve dengeli beslenme ile elde edilirken ikinci kural düzenli ve istikrarlı olarak yapılan egzersizle sağlanır. Yaşınıza ve sağlık durumunuza göre yaptığınız egzersiz-diyet ikilisi ile sağlıklı olarak kilo verebilirsiniz.

Kiloyu Kontrol Altında Tutmak 

Kilonuzu kontrol altında tutmak çok önemlidir. Çünkü vücudunuza verdiğiniz yanlış bir sinyalde, kilo vermek isterken kilo almayı hızlandırabilirsiniz. 

Vücut çok akıllı bir mekanizmadır. Kendine göre tehdit olarak algıladığı ortamda, kendi savunmasını gerçekleştirir ve koruma altına alır. Yani siz diyete bir anda girdiyseniz ve normalde sürekli yemek yerken, bir anda en azından 3 ara öğünü bıraktıysanız; vücut burada ters giden bir durum olduğunu algılar. Vücudun bir kıtlık sürecine girdiğini düşünebilir ve yağ yakımını azaltır. Bununla birlikte, var olan kilosunu korumak ve kaybetmemek ister ki bu aşamada siz ne yaparsanız yapın, asla kilo veremezsiniz. 

Bu sebepledir ki; kilo vermek istiyorsanız vücuda doğru mesaj vermeniz gerekir. Bu durumda vücut kendini tehditte algılamaz ve kilonuzu kaybetmenize yardımcı olur. 

Bunu yapabilmek için de, aşamalı olarak öğün bırakmalı veya öğün bırakmak yerine; yediğiniz besinleri veya bu besinlerin türünü değiştirmelisiniz. Örneğin cips yerine kuruyemiş, çikolata yerine meyve yemek gibi tercihler sizi doğru sonuca götürecektir.

İkinci Aşama: Var Olan Kilodan Kurtulmak

İkinci aşama ise, tahmin ettiğiniz üzere spor yapmaktır. Teknoloji çağı ve ulaşımda kolaylık gibi pek çok faktör, insanları hareketsizliğe iter. Bu durumda insanlarda kilo ortalamaları daha yukarıda olur. Bunun çözümü çok harekettedir. Bir durak önce inmek, yakın mesafelere araba kullanmamak, ulaşılmak istenen noktaya tempolu yürüyerek varmak bu konuda en etkili, ayrıca spora vakti olmayanlar için de en pratik yöntemdir. 

Ancak vermek istediğiniz kilo ciddi ise, siz de spor konusunda ciddi olmalı ve sadece bunun için vakit ayırmalısınız. Özellikle kardiyo egzersizleri atlamamalısınız.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?