Oruç ve Zayıflık

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/25 12:57 •

Sindirim; vücudun en fazla enerji harcadığı sistemdir. Sindirim aktif devam ettiği sürece, vücut kendini iyileştirmeye ve onarmaya vakit bulamaz. Ancak düzenli bir oruç sirkülasyonu, vücut için adeta bir detokstur.

Oruç ve Zayıflık

Oruç Tutmak Zayıflatır mı?

Ramazan ayında oruç tutanlar; oruç tuttukları için kilo verip vermeyeceklerini de sıklıkla merak eder. Oruç tutmanın zayıflattığı yaygın bir kanıdır. Yazımıza bunun yanlış bir düşünce olduğunu belirterek başlamalıyız.

Oruç Tutmak Neden Zayıflatmaz?

Gelelim oruç tutmanın neden zayıflatmadığı konusundaki görüşlerimize. Öncelikle şunu belirtmeliyiz; oruç tutmak kesinlikle bir kilo verme yöntemi olarak değerlendirilmemelidir. Ayrıca oruç bir ibadettir ve zayıflama amacı güdülmemelidir.

Orucun Mideye Faydası Nedir?

Oruç tutmak madem zayıflatmıyor, o zaman neden oruç tutuluyor? Oruç tutmanın pek çok faydası vardır ancak şuan mide için faydasından bahsedeceğiz. Sindirim; vücudun en fazla enerji harcadığı sistemdir. Sindirim aktif devam ettiği sürece, vücut kendini iyileştirmeye ve onarmaya vakit bulamaz. Ancak düzenli bir oruç sirkülasyonu, vücut için adeta bir detokstur. Bu sayede vücut sindirimle uğraşmayı bırakır ve kendini onarmaya, yenilemeye başlar. Hatta orucun ilk günlerinde yaşanan baş ağrısının sebebi de bu detokstur. Vücut hasarları ortaya çıkarır ve bunları çözümlemek için dışarı atar. Dolayısıyla sadece ramazan ayında değil, aralarda tutulan oruçlarda vücudun taze kalmasında son derece önemlidir.

Ramazanda Oruç Tutarken Kilo Almamanız İçin Öneriler:

Oruç tutarken zayıflanamayacağının nedenlerini birlikte inceleyelim:
Bu konuda aşağıdaki uyarılara dikkat etmek en azından Ramazan ayında oruç tutarken kilo almamanızı sağlayacaktır.

Metabolizma hızı gece düştüğü için eğer sahurda ağır yemekler yenilirse kilo alma daha kolay olacaktır.

Bu nedenle mutlaka sahura kalkılmalı ve süt, yumurta, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı yada az yağla yapılmış sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.

İftarda beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek besinler yerine kepekli ekmek, bulgur pilavı veya kepekli makarna gibi posalı besinler tüketilmelidir.

Mideyi uyarıcı, çok acılı, baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok fazla miktarda besin tüketme isteği doğar. Bu durum da oruç açan hemen herkesin başına defalarca gelmiştir. Bu da doğal olarak kilo alımına zemin hazırlamaktadır.
Öğün sayısı azaldığı için bu öğünlerde tercih edilen besin çeşidi ve miktarı normal zamandan tüketilenden çok daha fazla olmaktadır.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

Bu konu ile ilgili farklı düşüncelerim vardı.Katkılarınız için teşekkürler.

?