Pnömokok Aşısı; Kimlere ve Ne Zaman Uygulanır?

Yayın Tarihi : 2016/09/17 00:49 • Güncelleme Tarihi : 2023/08/01 11:55 •

Pnömokok Aşısı, zatürreye yol açan Pnömokok bakterisine karşı insanları korumak amacıyla tercih edilmektedir. Bu yazımızda Pnömokok Aşısı ve kimlere bu aşının önerildiği konusunda szileri bilgilendireceğiz.

Pnömokok Aşısı; Kimlere ve Ne Zaman Uygulanır?

Streptococcus pneumoniae 1881 yılında Pasteur tarafından izole edildi ve pnömoninin en sık nedenlerinden biri olduğu anlaşıldı. Pnömoninin yanı sıra özellikle çocuklarda orta kulak iltihabı, sinüzit, menenjit, sepsis gibi hastalıklara neden olabilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre pnömokoklara bağlı hastalıklar tüm dünya da her yıl 5 yaş altı yaklaşık 1 milyon çocuğun ölümüne neden olmaktadır. Pnömokokal hastalıklar özellikle kış aylarında görülüyor ve ölümcül olabiliyor.

Genellikle bebeklik ve çocukluk çağında burun ve boğaz bölgesinde yaygın olarak bulunurlar. Bulaşma öksürme ve hapşırma sonrasında havaya yayılan damlacıkların solunması ve yıkanmamış ellerin ağız ve burun bölgesine teması ile olmaktadır.

Pnömokok Nasıl Bir Hastalıktır?

Hastalığı tanımak; tedavinin doğru ve etkili biçimde yapılabilmesinin en önemli şartıdır. Pnömokoklar solunum yolu bulaşan ve önem sırasında en başlarda gelen bir mikrop türüdür. İlerleyen yıllar içinde hem mikroorganizmanın yapısı, hem de ona etkili olan ilaçlar keşfedildi. Bu bakteri zatürre yada tıbbi adıyla akciğerin iltihaplanması olarak bilinen pnömoni hastalığına karşı kişileri korumaktadır.

Ama son yıllarda bir çok antibiyotiğe direnç gösteren pnömokok tipleri gelişti. Bu nedenle pnömokokal hastalıkların hem tedavisi zorlaşmakta, hem de tedavilerin başarısı düşmektedir.

Pnömokokal hastalıklardan korunmanın etkin bir yöntemi ise aşılamadır. Özellikle çocukları hastalıklara karşı koruyarak sık antibiyotik kullanımının azaltılması, mikropların antibiyotiklere direnç kazanması engellenebilmektedir.

Pnömokok ve Aşı

2000 yılından beri ABD de 2 yaş altında ki tüm çocuklar, 2-4 yaş arasında yüksek riskli (kronik bir hastalığı olanlar) çocuklar rutin olarak bu hastalığa karşı aşılanmaya başlandı. Ülkemizde 2008 yılı kasım ayı itibari ile Sağlık Bakanlığı tarafından aşı takvimi kapsamında ücretsiz olarak uygulanmaya başlanmıştır. iki çeşit pnömokok aşısı vardır. Bir tanesi konjuge (PREVENAR) diğeri polisakkarid (PNEUMO-23) aşıdır. Polisakkarid aşı 2 yaşından önce çok etkili değil ve 2 yaş altına özel bir endikasyon yoksa önerilmiyor. Bu grup çocuklara 4 doz konjuge (PREVENAR) aşı uygulanıyor.

Pneumo 23 aşısı; dalağı olmayan, 65 yaş ve üstü , astım, bronşiektazi, KOAH gibi kronik akciğer hastalığı, kalp hastaları diabet hastaları, HIV, kanser gibi hastalıkları olan 2 yaş ve üzerine önerilen bir aşı ve şu anki teorik bilgilere göre Prevenar kadar uzun süreli koruma sağlamamaktadır ve her 5 yılda bir tekrarlanması gerekmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

kan degerlerim:WBC 9,43 NEU 6,59 LYM 2,17 LYM % 23 MONO 0,47 MONO%4,99 EOS 0,11 EOS% 1,24 BASO 0,08 BASo% 0,89 RBC 4,42 HGB 11,6 HCT 35,7 MCV 80,8 MCH 26,3 MCHC 32,5 RDW 16,4 PLT 328 MPV 7,07 PCT 0,23 PDW 17,2
bu degerlerde hamilelik olasılıgı var mı?


Cevap:

bunlar hamilelikle ilişkili testler değil ki hamilelik olasılığı olsun...

?