ilişki Sonrası Vajinal Kanama ve ilişki Sırasında Kanama: Nedenleri ve Risk Faktörleri

Yayın Tarihi : 2019/05/11 13:15 • Güncelleme Tarihi : 2020/02/04 12:51 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Neden ilişkiten sonra kanıyorum? Sormak için korkunç bir soru, değil mi? Ancak, düşündüğünüz kadar nadir değildir. Bugün, ilişki sonrası ağır kanamaların olası nedenlerini araştırıyoruz ve ilişki sırasında kanama risk faktörlerini tespit ediyoruz. Kanama nedenlerini öğrenmek için makalenin devamını okuyun.
ilişki Sonrası Vajinal Kanama ve ilişki Sırasında Kanama: Nedenleri ve Risk Faktörleri

ilişkiten Sonra Kanamaya Neden Olan Nedir?

Cinsel ilişkiden sonra kanama menopozun yan etkilerinden kaynaklanabilir veya tıbbi müdahale gerektiren daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Cinsel ilişkiden sonra vajinal kanama da postkoital kanama olarak adlandırılır ve nedenleri aşağıdakiler olabilir:

  • Servikal iltihap veya servisit. Sürekli ve tamamen zararsız olabilir veya klamidya veya bel soğukluğu gibi tedavi edilmesi gereken cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon nedeniyle olabilir. 
  • Vajinal kuruluk. Menopoz sırasında vücudunuzdaki hormonlar değişir. Östrojen seviyesi azalır ve vajinal sıvıda bir azalmaya neden olabilir. Cinsel ilişki sırasında, bu azalma vajinal kuruluğa neden olur ve sürtünme vajinayı çevreleyen dokuları tahriş edebilir ve ağrıya neden olabilir. Bu durum, bazı suda çözünür kayganlaştırıcıların kullanımıyla hafifletilebilir. 
  • Servikal polip. Polipler genellikle küçük çaplı (1-2 cm) bir büyümedir ve vajinayla serviksin birleştiği yerde görülür. Çoğu kanserli değildir ve randevu sırasında kadın doğum uzmanı tarafından alınabilir.
  • Normal rahim kanaması. Bu, regl döneminizden hemen önce veya hemen sonra olabilir. Regl döneminizden kısa bir süre önce veya sonra, ilişkiten sonra hafif kanama yaşamak alışılmadık bir şey değildir. Bu sadece lekelenme olarak görünebilir.
  • Kanser. Bu vajinayı, serviksi veya rahmi içerebilir. Kanseri erken teşhis etmeye  yardımcı olabilecek düzenli pap ve pelvik muayeneleri yaptırmak için doktorunuzdan düzenli randevular almayı unutmayın.

Bu nedenlerden birçoğu tedaviye ihtiyaç duymaz ve zararsızdır, bazen cinsel ilişkiden sonra vajinal kanama daha ciddi bir sorunun işareti olabilir.

ilişki Sırasında Kanama Nedenleri

Cinsel ilişki sırasında vajinal kanama, cinsel ilişkiden sonra kanamaya neden olabilecek birçok şeyden kaynaklanabilir. Bunlar arasında enfeksiyon, kuruluk nedeniyle vajinal travma, servikal polipler, menopoz ve kanser bulunur. Bununla birlikte, özellikle ilişki sırasında kanamaya neden olabilecek diğer bazı koşullar vardır. Bunlar şunları içerebilir:

  • Endometriozis. Bu tıbbi durum, endometriyal dokunun olması gerekmediği yerde (rahim dışında) büyümesine neden olur. Bu nedenle, birçok kadın düzensiz regl döngülerini ve kanamayı veya dönemler arasında lekelenmeyi bildirecektir. Bu, ilişki sırasında kanamaya ve hatta bazen ilişki sonrası kanamaya neden olabilir.
  • Doğum kontrolü. Doğum kontrol türünüzü başlattığınızda veya değiştirdiğinizde, kanamalar dönemler arasında olabilir. Bununla birlikte, cinsel ilişki sırasında ağır kanama yaşarsanız, doktorunuza bildirmeniz gerekir. 
  • Hamilelik. Erken gebelik de ilişki sırasında hafif kanamaya neden olabilir. Genellikle, regl olmayı beklemiyorsanız ve emin olmak için bir hamilelik testi yaptıysanız az miktarda lekelenme olabilir.
  • Doğum sonrası. Rahim ve vajina doğumdan sonra tamamen iyileşmesi için 4-6 haftaya ihtiyaç duyar. Bu süre zarfında kanamalarınız (lokiya) yavaşlayacak ve hatta birkaç gün duracaktır. Ne yazık ki, en uygunsuz zamanda tekrar başlayabilir.

 

an*l ilişkiten Sonra Kanama: Olası Nedenler Nelerdir?

Rektumu kaplayan doku çok hassastır ve kolayca yırtılabilir. Bu nedenle, an*l ilişkiten sonra kanama sadece bir parmağın, pen*sin veya ilişki oyuncaklarının yerleştirilmesinden kaynaklanabilir. an*l ilişki kanaması, sürtünme, kaba veya agresif davranıştan veya anüsten rektuma sokulabilecek nesnelerdeki pürüzlü kenarlardan da kaynaklanabilir.

Bu tür ilişkiten kanama meydana gelirse, bu olaylardan bazılarını önlemek için daha fazla suda çözünür kayganlaştırıcı kullanmanız gerekebilir. ilişki kanaması sizin için sağlıklı değildir ve sağlığınız hakkında daha fazla endişelenmenize yol açabilir. ilişki sırasında veya sonrasında kanama yaşarsanız, siz ve eşiniz her ilişkiye girdiğinde bu daha da önemlidir. Bu durumda, davranış değişikliği gerekli olabilir veya doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekebilir.

ilişki Sonrası Ne Kadar Süre İmplantasyon Kanaması Olur?

Bu soruya basit bir sayı ile cevap vermek zordur. Normal adet döngünüz sırasında, hamile kalabilmeniz için en uygun zamanlar vardır ve genellikle 12-24 saat sürer. Bununla birlikte, sperm bir kadının üreme organlarında beş güne kadar yaşayabilir. Bu, adet döngüsünün bu yumurtlama aşamasından beş güne kadar her zaman hamile kalabileceğiniz anlamına gelir.

Bir yumurta döllendiğinde, hücre bölünmesinin birçok aşamasından geçer. 5 veya 6. güne ulaştığında, zarından çıkar ve implantasyon işlemine başlamaya hazırdır. Bu implantasyon işlemi hafif kanama veya lekelenme ile sonuçlanabilir, ancak ilişkiten sonraki gün veya 2. gün implantasyon kanaması yaşamamalısınız. Eğer ilişki sonrası kanama gerçekten implantasyon kanaması ise, sizin ve eşinizin yaklaşık on gün önceki birleşmenizin sonucu olacaktır. 

Hamilelik Sırasında ilişki Sonrası Kanamadan Endişelenmeli Misiniz?

Nadir değilse, bir kadının hamileliğinin ilk 12 haftasında hafif kanama olabilir. Bu lekelenmenin nedeni, yumurtanın kandan zengin uterin astar içine yerleştirilmesi olabilir. Bu durumda, ilişki sonrası hafif kanamadan endişelenilmemelidir. 

Bu süre zarfında, düşüğe karşı en savunmasız durumdasınız (ilk trimestre) ve herhangi bir kanama yaşarsanız ve/veya kramp eşlik ediyorsa derhal doktorunuza bildirin. 

İkinci trimestrenize (12 hafta sonra) ulaştıktan sonra, düşük yapma olasılığınız daha düşüktür ve ilişkiten sonra hafif kanama (lekelenme) oldukça yaygındır. Bunun nedeni, rahim ağzının ve uterusun, bu bölgelerdeki kan miktarının artmasıdır. Bu nedenle, normal ilişki sırasında küçük kan damarlarının hasar görmesi daha kolay olabilir. 

Eğer cinsel ilişkiden sonra kanamanın hafif olduğunu ve ilişkiten sonra kramp ve kanamanın olmadığını fark ederseniz, eşinizin pen*sinin serviks ile temas etmesinden olabilir. Bunu hafifletmeye yardımcı olmak için, rahat olabileceğiniz farklı sevişme pozisyonlarını deneyin.

Her Seferinde ilişkiten Sonra Ağır Kanama: Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?

Cinsel ilişkiden sonra kanama, doğurganlık çağındaki herhangi bir kadın için oldukça yaygın bir durum olabilir. Doktorlar, hamile kaldıklarında bir kadının cinsel ilişkiden sonra kanaması veya postmenopozal olduğu ve ilişkiten sonra kanama yaşandığı zaman endişe duyma eğilimindedir. Bununla birlikte, ilişkiten sonra ağır kanama normal değildir.

Cinsel ilişkiden sonra ağır kanama, regl döneminizle ilgili olmadığı sürece asla normal değildir. Yapabileceğiniz en önemli şey, ped veya tamponunuzu ne sıklıkta değiştirmeniz gerektiğini ve herhangi bir pıhtılaşma yaşayıp yaşamadığınızı takip etmelisiniz. Özellikle her saat ped (veya tampon) değiştirmeniz gerekiyorsa ve/veya dörtte birinden daha büyük pıhtılaşma yaşıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almanız gerekecektir. Doktorunuzu göremezseniz, acil servise gitmeniz gerekebilir.

Kaynak: https://flo.health/menstrual-cycle/ilişki/ilişkiual-health/vaginal-bleeding-causes-and-risks

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?