Seksten Sonra Kanamaya Neden Olan Nedir?
Cinsel ilişkiden sonra kanama menopozun yan etkilerinden kaynaklanabilir veya tıbbi müdahale gerektiren daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Cinsel ilişkiden sonra vajinal kanama da postkoital kanama olarak adlandırılır ve nedenleri aşağıdakiler olabilir:
Bu nedenlerden birçoğu tedaviye ihtiyaç duymaz ve zararsızdır, bazen cinsel ilişkiden sonra vajinal kanama daha ciddi bir sorunun işareti olabilir.
Seks Sırasında Kanama Nedenleri
Cinsel ilişki sırasında vajinal kanama, cinsel ilişkiden sonra kanamaya neden olabilecek birçok şeyden kaynaklanabilir. Bunlar arasında enfeksiyon, kuruluk nedeniyle vajinal travma, servikal polipler, menopoz ve kanser bulunur. Bununla birlikte, özellikle seks sırasında kanamaya neden olabilecek diğer bazı koşullar vardır. Bunlar şunları içerebilir:
Anal Seksten Sonra Kanama: Olası Nedenler Nelerdir?
Rektumu kaplayan doku çok hassastır ve kolayca yırtılabilir. Bu nedenle, anal seksten sonra kanama sadece bir parmağın, penisin veya seks oyuncaklarının yerleştirilmesinden kaynaklanabilir. Anal seks kanaması, sürtünme, kaba veya agresif davranıştan veya anüsten rektuma sokulabilecek nesnelerdeki pürüzlü kenarlardan da kaynaklanabilir.
Bu tür seksten kanama meydana gelirse, bu olaylardan bazılarını önlemek için daha fazla suda çözünür kayganlaştırıcı kullanmanız gerekebilir. Seks kanaması sizin için sağlıklı değildir ve sağlığınız hakkında daha fazla endişelenmenize yol açabilir. Seks sırasında veya sonrasında kanama yaşarsanız, siz ve eşiniz her ilişkiye girdiğinde bu daha da önemlidir. Bu durumda, davranış değişikliği gerekli olabilir veya doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekebilir.
Seks Sonrası Ne Kadar Süre İmplantasyon Kanaması Olur?
Bu soruya basit bir sayı ile cevap vermek zordur. Normal adet döngünüz sırasında, hamile kalabilmeniz için en uygun zamanlar vardır ve genellikle 12-24 saat sürer. Bununla birlikte, sperm bir kadının üreme organlarında beş güne kadar yaşayabilir. Bu, adet döngüsünün bu yumurtlama aşamasından beş güne kadar her zaman hamile kalabileceğiniz anlamına gelir.
Bir yumurta döllendiğinde, hücre bölünmesinin birçok aşamasından geçer. 5 veya 6. güne ulaştığında, zarından çıkar ve implantasyon işlemine başlamaya hazırdır. Bu implantasyon işlemi hafif kanama veya lekelenme ile sonuçlanabilir, ancak seksten sonraki gün veya 2. gün implantasyon kanaması yaşamamalısınız. Eğer seks sonrası kanama gerçekten implantasyon kanaması ise, sizin ve eşinizin yaklaşık on gün önceki birleşmenizin sonucu olacaktır.
Hamilelik Sırasında Seks Sonrası Kanamadan Endişelenmeli Misiniz?
Nadir değilse, bir kadının hamileliğinin ilk 12 haftasında hafif kanama olabilir. Bu lekelenmenin nedeni, yumurtanın kandan zengin uterin astar içine yerleştirilmesi olabilir. Bu durumda, seks sonrası hafif kanamadan endişelenilmemelidir.
Bu süre zarfında, düşüğe karşı en savunmasız durumdasınız (ilk trimestre) ve herhangi bir kanama yaşarsanız ve/veya kramp eşlik ediyorsa derhal doktorunuza bildirin.
İkinci trimestrenize (12 hafta sonra) ulaştıktan sonra, düşük yapma olasılığınız daha düşüktür ve seksten sonra hafif kanama (lekelenme) oldukça yaygındır. Bunun nedeni, rahim ağzının ve uterusun, bu bölgelerdeki kan miktarının artmasıdır. Bu nedenle, normal ilişki sırasında küçük kan damarlarının hasar görmesi daha kolay olabilir.
Eğer cinsel ilişkiden sonra kanamanın hafif olduğunu ve seksten sonra kramp ve kanamanın olmadığını fark ederseniz, eşinizin penisinin serviks ile temas etmesinden olabilir. Bunu hafifletmeye yardımcı olmak için, rahat olabileceğiniz farklı sevişme pozisyonlarını deneyin.
Her Seferinde Seksten Sonra Ağır Kanama: Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?
Cinsel ilişkiden sonra kanama, doğurganlık çağındaki herhangi bir kadın için oldukça yaygın bir durum olabilir. Doktorlar, hamile kaldıklarında bir kadının cinsel ilişkiden sonra kanaması veya postmenopozal olduğu ve seksten sonra kanama yaşandığı zaman endişe duyma eğilimindedir. Bununla birlikte, seksten sonra ağır kanama normal değildir.
Cinsel ilişkiden sonra ağır kanama, regl döneminizle ilgili olmadığı sürece asla normal değildir. Yapabileceğiniz en önemli şey, ped veya tamponunuzu ne sıklıkta değiştirmeniz gerektiğini ve herhangi bir pıhtılaşma yaşayıp yaşamadığınızı takip etmelisiniz. Özellikle her saat ped (veya tampon) değiştirmeniz gerekiyorsa ve/veya dörtte birinden daha büyük pıhtılaşma yaşıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almanız gerekecektir. Doktorunuzu göremezseniz, acil servise gitmeniz gerekebilir.
Kaynak: https://flo.health/menstrual-cycle/sex/sexual-health/vaginal-bleeding-causes-and-risks