Sen mi Sigara İçiyorsun, Sigara mı Seni?

Yayın Tarihi : 2018/03/16 10:43 • Güncelleme Tarihi : 2022/04/17 07:56 •

Sigara, bağımlılık yapan bir maddedir. Yani kişi, sigara içmeyi kendi tercih ediyor gibi görünse de, aslında öyle değildir.

Sen mi Sigara İçiyorsun, Sigara mı Seni?

Sigara tüketiminin kişi sağlığına verdiği zararlar saymakla bitmez. Dolaşım sistemi, solunum sistemi ve sinirsel ağ gibi pek çok alanda ciddi hasarlara yol açan sigara; diş ve ağız sağlığını da olumsuz etkiliyor. Uzun süreli sigara tüketiminde ağızda koku ve dişte sararma gözleniyor. Bu durum bir süre sonra diş çürümesi ve diş kayıplarına dahi yol açabilir. Ayrıca sigara içen insanlarda diş eti renginde de değişimler meydana gelir. Diş eti; morarmaya başlar ve bu da diş etinde çekilme, sık kanama gibi durumlara sebep olur. 

Kişinin aldığı havanın kalitesini düşürür. Bu durumda kan yeterince oksijenlenemez. Yeterince oksijenlenemeyen kan, diğer organlara da bu kalitesiz havayı taşır. Dolayısıyla beyin de dahil olmak üzere, kötü havayı benimseyen organlar, yeterince çalışamaz ve kişi hem fiziksel, hem zihinsel olarak yeterince aktivitelerini yerine getiremez. Bu sebeple sigara içenlerde öncelikle nefes yolu problemleri, ardından diğer organlarda hasarlar meydana gelir. 

Sigara, bağımlılık yapan bir maddedir. Yani kişi, sigara içmeyi kendi tercih ediyor gibi görünse de, aslında öyle değildir. Sigaraya başlamak evet irade meselesidir. Ancak sigaradan ayrılmak malesef her an ve hemen yapılacak bir şey değildir. Bu sebeple kişi aslında sigara içtiğini düşünse de; alıştığı ve vazgeçemediği, onsuz yaşamı düşünemediği, en zor, en keyifli, en stresli dönemlerini dahi hep sigarayla paylaştığı için; kişi sigaranın kölesi haline gelir. Sigarasız kaldığında; agresif, odaklanamayan, durumları idare edemeyen ve çözüm becerisini kaybeden bir insana dönüşür. Bu da gerçekten bağımlılığın hayata olan etkisini ortaya koyar. İnsan artık kendi iradesinden dışarı çıkar ve sigaranın kuklası haline gelir. 

Bu sebeple kişi iradesini, sigaraya başlamadan önce ortaya koymalı ve asla başlamamalıdır. Özellikle okul çağı çocuklarına bu durum anlatılmalı ve mutlaka başlamaları engellenmelidir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?