Spiral Ne Zaman Korumaya Başlar?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2022/09/15 14:03 •

Spiral; pek çok kadının tercih ettiği bir doğum  kontrol yöntemidir.Spiralin diğer adı da Rahim İçi Araç (RİA)'dır. Spiralin doğum kontrolünde temel işlevi ise cinsel ilişki sonrası spermlerin yumurtanın yanına ulaşıp döllenme olmasının önlenmesi  veya döllenme olduysa da döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesine engel olmaktır. Kadınların sıklakla merak ettiği konulardan biri de  spiralin ne zaman korumaya başlayacağıdır. Bu yazımızda bu konuya dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

 

Spiral Ne Zaman Korumaya Başlar?

Spiral Nedir?

Spiral pek çok kadının tercih ettiği bir doğum kontrol aracıdır. Kadınlar tarafından doğum kontrol yöntemi olarak sıkça tercih edilmektedir..Spiralin diğer adı da Rahim İçi Araç (RİA)'dır.Spiral cinsel ilişki sırasında erkeğin  vajinaya boşalmasının ardından  spermlerin kadındaki yumurtanın yanına ulaşıp döllenme gerçekleşmesininin önüne geçmektir. Ancak döllenme olsa dahi spiral özelliği ile kadında  rahim iç duvarın özelliğini  bozarak bu sayede döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesini de engellediğinden doğum kontrolü sağlamaktadır. Kullanım ömürleri ise spiralin cinsine göre 5 ile 10 yıl arasında değişebilir. Ancak bu süreçte hastanın sağlığı ve doktorun önerdiği kontrol sürelerine göre düzenli bir takip uygun olacaktır. 

Spiraller bakır veya hormon bazlı olabilir. Spiraller sonrası korunma süresi spiralin türüne göre farklılık gösterebilir. Hormon bazlı spiraller  hormon salgılayarak hamileliği önlerler. Spiral normalde uzun süreli doğum kontrol yöntemi olarak kullanılır, ancak bakır içeren spiraller  korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 120 saat içinde takılırsa istenmeyen gebelik riskini yüzde 99,9'a kadar azaltabilir. 

Spiral Ne Zaman Korumaya Başlar?

Bakırdan yapılan spiral ile koruma, cihaz takılır takılmaz başlar. Hormonal spiral ise, adetin ilk gününden sonraki ilk 7 gün içinde takıldığı sürece anında koruma sağlar.Ancak  süre zarfında spiral takılmaz ise takıldıktan 7 gün sonrasına kadar koruma başlamaz. Bu tür süreçlerde spiralin yanı sıra kondomun da kullanılması güvenli doğum kontrolü için önerilmektedir. 

Kadına doktor tarafından spiral takıldıktan sonra, kadının rahim ağzı sıvısında artış ortaya çıkacaktır.Bu sıvı artışı da erkeğin sperm hücrelerinin yumurtaya ulaşmasını önleme rolü üstlenmektedir. Spiral takıldıktan sonraki yıllarda düzenli olarak kadın doğum doktoruna kontrole gidilmesi ve spiralin işlev gördüğünün kontrol ettirilmesi uygun olacaktır.

Özellikle spiral takıldıktan bir ay sonra, mutlaka ultrasonla kontrol edilmelidir. Spiralde ilk bir ay içinde kayma ihtimali gözardı edilmemelidir.

Spiral Neden En Çok Tercih Edilen Doğum Kontrol Yöntemi?

Doğum kontrolünde kullanılan pek çok yöntem olmasına rağmen, bunların en yaygını spiral kullanımıdır. Diğer yöntemleri ele alarak bunun değerlendirmesini yapmak gerekir. 

Yöntemlerden biri ve spiralden sonra yaygın olanı; doğum kontrol hapı kullanımıdır. Bu yöntemde hormonlar kontrol altına alınır ve üreme engellenir. Ancak bu yöntemin dezavantajı, hapı kullanmayı aksatmamalı, geciktirmemelisiniz. Aksi takdirde gebelik kaçınılmaz bir netice olabilir. Her gün aynı saatte ilacı içmek ise, uzun süre pratik bir yöntem değildir. Çünkü insan hayatı sürprizlerle doludur ve herhangi bir gün ilacı evde unutmanız, eve geç gitmeniz, yolda istenmeyen durumlarla karşılaşmanız veya derin bir uykuya dalmanız bazen olası bir hal alır.

Yaygınlıkta sonraki sırayı alan ise, kondom ile korunmadır. Yani prezervatif. Bu yöntem de sık kullanılır ancak burada kaçamak daha fazladır. Prezervatifte fark edilmeyen delik olabilir, iyi takılmadığında kayabilir ve çıkabilir, ilişki esnasında takmak zor olabilir ve o anki cinsel istekte verilen bu ara hoşunuza gitmeyebilir. Yani ilişki esnasında pek de kullanımı pratik olmayan bir yöntemdir. 

Spiralde ise, ilk bir ayda kontrol ettirdikten sonra, neredeyse bir daha hiç kontrol ettirmenize dahi gerek kalmadan kullanabilirsiniz. Ayrıca ilişki hissiyatında bir azalma olmaz ve kadın asla spiralin varlığından rahatsızlık duymaz. Dikkat etmeniz gereken hiç bir husus yoktur. Ancak bu yine de spiralle asla gebelik olmaz demek değildir. Spirale rağmen gebelikler de söz konusudur. Böyle bir durumla karşılaşmak istemezseniz de, yılda bir kez spiralinizi kontrol ettirmeniz yeterli olacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?