Sünnet Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yayın Tarihi : 2016/03/23 16:30 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/02 13:56 •

Sünnet bir cerrahi işlemdir ancak ehil ellerde son derece kolay ve pratik bir işlemdir. Bu sebeple tıbbi yaklaşım tabii ki çok önemlidir ancak psikolojik yaklaşımı da yok sayamayız.

Sünnet Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sünnet, hafif sayılabilen bir müdahale olsa da yine de cerrahi bir işlemdir ve ciddiye alınması gerekir. Özellikle sünnetin işin ehli ve uzmanı kişilerce, hijyenik hastane ortamlarında yapılması gerekir. Sünnet sonrasında yara iyileşene kadar hassas davranılmalı, doktor tavsiyelerine uyulmalı, gerekli pansuman ve bakım işlemleri yapılmalıdır. Sünnet sonrasında aşırı ağrı ve kanama görülürse mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Sünnet Olacak Çocuğa Psikolojik Yaklaşım Çok Önemlidir

Sünnet bir cerrahi işlemdir ancak ehil ellerde son derece kolay ve pratik bir işlemdir. Bu sebeple tıbbi yaklaşım tabii ki çok önemlidir ancak psikolojik yaklaşımı da yok sayamayız.

Çocuk sünnet olmadan önce durum ona eksiksiz biçimde, olay akışı ve sırasına göre anlatılmalıdır. Özellikle bu iş; bir organizasyon şeklinde yapılacaksa, kalabalık gelecek, çalgı çalınacak, hatta takı takılacaksa dahi bunlar çocuğa anlatılmalı ve anlamlandırılmalıdır. Aksi takdirde çocuk yapılan bu işlere bir anlam veremeyecek korkacak ve yaklaşımı değişecektir.

İşlemler sırasıyla anlatıldıktan sonra, çocuğun güven duyduğu bir kişi görevlendirilmeli ve bu kişi çocuğu yalnız bırakmamalıdır. Böylece kendini güvende, iyi ve gelişen her olayın kontrol altında olduğunu hissedecektir.

Ayrıca merasim yapılacaksa planlamalar çocuğun dışında tutulmalıdır. Çocuğun arkadaşlarıyla oynamasına vakit geçirmesine olanak sağlanmalıdır ki, çocuk olayı normal ve sıradan algılasın aynı zamanda gerginlik de yaşamasın.

Sünnet sonrasında çocuğun hareketlerinin kısıtlanması gerekir. Bu sebeple bu da çocuğa erkenden anlatılmalı ve yatarak oynayabileceği oyunlar tasarlanmalıdır. Zaten sünnet yarası birkaç gün içinde iyileşecek ve çocuk normal hayatına dönecektir. Bu aşamada en önemli husus enfeksiyonlara karşı dikkatli olmak, özellikle idrarını yaptıktan sonra hijyenine dikkat etmek gereklidir.

Yine dikkat edilmesi gereken bir diğer durum, çocuğun sünnet fotoğraflarında mahremiyetine dikkat edilmeli ve çocuk utandırılmamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?