Tam İdrar Tahlili ( TİT) Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/08/23 01:13 • Güncelleme Tarihi : 2022/10/08 14:03 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Tam idrar tahlili (TİT) birçok laboratuvarda yapılan kolay, ucuz ve tanıda çok yararlı bir tahlil yöntemidir.Elde manuel kitlerle yapılabidiği gibi otomatik cihazlarda da yapılabilir. Mikroskopla yapılan idrar örneği değerlendirilmesi de sonuçta rapor edilmektedir.Bu yazımızda tam idrar tahlili konusunda sizleri bilgilendireceğiz.

Tam İdrar Tahlili ( TİT) Nedir?

Tam İdrar Tahlili Nedir?

Tam idrar tahlili/(TİT) poliklinik uygulamalarında sıkça istenen ve hemen her laboratuvarda yapılan kolay, ucuz ve tanıda çok yararlı bir tahlil yöntemidir.Biyokimya laboratuvarlarında çalışılmaktadır. Tahlilin yapılmasında idrar örneğinin değerlendirilmesi için santrifüj tüpü, santrijüj cihazı, mikroskop, alınan örneğin mikroskopta incelenmesi için lam ve lamel gerekmektedir.Ayrıca idrar örneğinin değerlendirilmesi için plastik çubuk tıbbi adıyla da stripler kullanılmaktadır.Bu striplerde kimyasal reaktif bulunmakta olup idrarda glukoz, protein, ürobilinojen, lökosit esteraz gibi maddelerin varlığı da araştırılmaktadır.
Bu incelemelere ilave olarak idrarın makroskopik yani gözle analizi ve kokusu da araştırılır.Makroskopik analizde temel olarak idrarın rengi, berrak olup olmadığı ve kokusu incelenir.Kanama olan idrarlarda idrarın rengi kırmızımsı enfeksiyon olan idrarlarda ise idrarın rengi bulanık olabilir.

Doktorlar Tam İdrar Tahlilini Neden İster?

Tam idrar tahlili öncelikle böbrek ve üriner sistem hastalıkları ve hastalığın ne derece aktif olduğu konusunda tahlili isteyen doktora önemli bilgiler vermektedir. Ayrıca idrarda protein, kan, protein, lökosit esteraz tespiti de doktorlara olası hastalık tanıları hakkında fikir verebilir.

İdrar Tahlili Nasıl Yorumlanır?

Üriner enfeksiyon şüphesinde, tam idrar tahliline en önce ve sıklıkla başvurulmalıdır.Tahlil sonuçlarına göre, enfeksiyon varlığı ve aktivitesi hakkında bilgi alınmaktadır.
Tam idrar tahlilinde lökosit diğer adıyla wbc veya akyuvar sayısının normalden bazla olması, bakteri görülmesi gibi durumlarda ise enfeksiyon araştırılması bakımından mutlaka idrar kültürü de istenmelidir.
Tam idrar tahlili ayrıca  böbrek ve üriner sistem taşlarının tanısında da fikir veren bir testtir.İdrar tahlilinde alyuvar olarak da bilinen eritrosit  diğer adıyla da rbc görülmesi idrar yollarında taş veya kum bulgusu olabilir. Ayrıca mesane tümörlerinde de idrar tahlilinde eritrosit yani alyuvar görülmektedir.Tam idrar tahlilinde idrarda glukoz varlığı şeker hastalığının habercisi olarak nitelendirilebilir.İdrarda protein görülmesi de böbreklerin bozukluğu konusunda fikir verebilir.İdrarda bilirübin bulunması ise sarılık hastalığı konusunda doktora bulgular verecektir.

Test çubukları ile, mikroskopik ve kimyasal yöntemlerle yapılabilir.Son yıllarda tam otomatik cihazlarla da tam idrar tahlili yapılmaya başlanmıştır.

İdrar Tahlili Sonucu Ne Zaman Çıkar?

İdrar tahlil sonucu laboratuvara verildikten ortalama 30 dakika ile 1 saat içinde çalışılır ve raporlanır.

İdrar Tahlili Vermek İçin Aç Olmak Gerekir mi?

İdrar tahlili aç veya tok karına verilebilir.Günün her saati idrar tahlili verilebilir.

İdrar Tahlili Hangi Laboratuvarda Çalışılır?

İdrar tahlili biyokimya laboratuvarında çalışılmakta olan bit testtir.Ancak acil servis laboratuvarları ve sağlık ocaklarında da uygulanabilen bir tahlildir.

İdrar Tahlili ve Tam İdrar Testi hakkında sitemizde yer alan diğer yazıları da okumak için tıklayınız....

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

[...] Tahlil.com’a sıklıkla tam idrar tahlili ve idrar testi hakkında tahlil yorumlanmasına dair sorular geliyor.Tam idrar tahlili ve idrar testi tahlil sonuçlarına dair pratik bilgiler vermek ve bu testlerin ne amaçla istendiği konusunda sizleri bilgilendirmek istedik.Tam idrar tahlili sık olarak istenen bir tahlildir.Kolay yapılabilir olması,açlık veya toklukla ilgisinin olmaması nedeniyle günün her saatinde yapılabilme sıkça doktorlarca istenmesinin en önemli nedenleridir.Çoğunlukla manuel yani cihazsız olarak yapılmakta olup son yıllarda tam otomatik idrar tahlili yapan cihazlar da büyük merkezlerde faaliyete girmiştir.İdrar tahlili temel olarak idrar yolu enfeksiyonu ve idrar yollarında bulunabilen taş,kum gibi hastalandırıcı etkenlerin araştırılmasında kullanılır.İdrar tahlilinde eritrosit görülmesi normal değildir.İdrar tahlilinde eritrosit görüldüğünde çoğunlukla raporda +,++,+++ gibi değerler yazılır.Pozitliğin yüksek olması idrarda kan hücrelerinin hangi oranda görüldüğü ile orantılıdır.Genellikle taş düşürülmesi veya kum dökülmesi durumlarında idrar tahlilinde eritrosit görülür.Aynı şekilde idrar tahlilinde lökosit görülmesi de olağan değildir.İdrar tahlilinde lökosit görülmesi bakteriyel kaynaklı bir enfeksiyonu düşündürür.Bu durumlarda idrar yolu iltihabına hangi bakterinin yol açtığının araştırılması için idrar kültürü ve antibiyogram tahlilinin de yapılması önerilmektedir.Ayrıca idrar tahlilinde dansite,ph,protein gibi parametrelere de bakılmaktadır.Böbrek hastalıkları ve bir takım enfeksiyonlarda bu değerler normalin dışında çıkmaktadır.Ayrıca idrarda bilirübin parametresinin de yüksek çıkması bir sarılık geçirilebildiğini düşündürür.İdrarda glukoz yani şeker görülmesi de olağan değildir.Genellikle Diabetes Mellitus(Şeker Hastalığı) varlığında ve kanda da şekerin oldukça yüksek çıktığı durumlarda beraberinde idrarda da glukoz saptanabilir.Bazı şeker hastalarına tanı idrar tahlili sırasında tesadüfen konulabilir. Tam idrar tahlili hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız İdrar Testi Nedir? [...]

******* ******* :

[...] kan tahlilleridir. Siz de sitemizde tahlillerinizi uzman doktorlara yorumlatmak ister misiniz? İdrar tahlili hakkında bilgi sahibi de olmak ister misiniz, lütfen tıklayın. Erkeklerin yaptırması gereken tahlilleri biliyor musunuz? Kadınların yaptırması gereken [...]

e****** :

Merhaba. 17 yasindayim. Tam idrar sonucumda yazanlara göre ; dansite : 1.013 mik eritrosit 10 mik lökosit 13 mik yassı olmayan epitel 3 mik yassı epitel 25 ve mik bakteri 12 diyor. Endişelenecek bir durum var mıdır? teşekkürler.


Cevap:

İdrarda rbc olması eritrosit yani kanama olduğunu gösterir. Doktorunuz bu tahlil bulgusunu, muayene bilgileri ve ilave tahliller ile birlikte değerlendirerek gerekli kararı vermelidir.
Tercihen ultrason, radyolojik bazı tahliller, idrar kültürü gibi ilave tanı yöntemlerine ihtiyaç olabilir.

Tam idrar tahlilinde lökosit  diğer adıyla da WBC görülmesi normal değildir.Bu tahlil sonucu  idrar yollarında bir enfeksiyon olabileceğini akla getiriyor.
Bu durumda idrar yolu enfeksiyonu varlığı açısından ek olarak  idrar kültürü tahlili yol gösterici olacaktır.
İdrar kültürü pratik, kolay ve güvenilir bir mikrobiyolojik tahlil türüdür.
Mikrobiyoloji laboratuvarlarında mikrobiyoloji uzmanlarının kontrolünde yapılır.Ancak nedendir bilinmez meslektaşlarımızın bir çoğu bu çok yararlı testi pek istemiyorlar hastalarından.Kültür istemeden doğrudan antibiyotik tedavisine başlayabiliyorlar.Bu da zamanla dirençli bakterilerin oluşunuza yol açabiliyor.

Sonuç olarak idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığının araştırılması için idrar kültürü testi yapılmasını öneriyoruz.
İdrar kültürü testine dair daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...
 

o********* :

Merhaba, bir hafta once az miktarda esrar ve uyarici madde kullandim. Uzun zamandir kullanmiyordum. bir anlik hata ettim. 2-3 gun sonra sigorta kapsaminda genel bir saglik kontrolu olacak bunlarin icinde Tam Idrar Tahlili ve Tam Kan Tahlili de var. Bu testlerde madde belli olur mu? Simdiden sagolun.


Cevap:

Özellikle madde aranmadıkça belli olmaz..

O********** :

tam idrar testinden hamilelik belli olur mu ?


Cevap:

Hayır belli olmaz


******* ******* :

merhaba ben maria iş yaradı taşıkkurlar...was a very nice thank you

******* ******* :

kan tahlilimde akş 99 tkş 144 çıktı idrarda şeker 2 pozitif çıktı bu ne anlama gelir kafam karıştı biraz akş referans aralığında tkş referansın biraz üstü

******* ******* :

hocam 4 idrar 2 idrar kültürü yaptırdım...hiçbirinde kan, kum yada enfeksiyona rastlanılmadı....ama idrarımda şiddetli yanma var...sebebi sizce nedir hocam

******* ******* :

Glukoz Negatif
Protein İdrar Negatif
Bilirubin Negatif
Ürobilinojen Normal
Ph 6
Hemoglobin Negatif
Keton Negatif
Nitrit Negatif
Lökosit Esteraz +
Dansite 1015

TAM İDRAR MİKROSKO
Lökosit 12
Yassı Epitel 8
Eritrosit <1

sonucunda PURINOL
INFEX 200 MG
BUSCOPAN PLUS
ilaçları verildi yorumlarsanız sevinirim...


Cevap:

Doktorunuz enfeksiyon şüphesi ile antibiyotik tedavisine başlamış.Bu durumlarda idrar kültürü yapılması ve çıkan sonuca göre gerekirse antibiyotik verilmesi daha uygundur

******* ******* :

bu bnm ödewimdi tşkkkk


Cevap:

Saf İnsan tek senin ödevin mi bu :D

******* ******* :

hasan kank çok sağol yaaa çok teşk. allahım sendn razı olsn beni tanıdn dimi üniversitedn samet hadi öptm nasl eğlenrdk ama kızlar faln ooooooooooooooooooooooooooooooooooba

******* ******* :

sağolasın kardesim çok işime yaradı Allah razı oLsun :)

******* ******* :

çoq işime yaradı çoq tŞk ederimmmmm


Cevap:

bende yeni orendim turkceyi ama benimde cok işime yaradı bu bilgi

******* ******* :

oooooooooooooo çok işime yaradı thanks

******* ******* :

Admin Çok Saol Ben 13 Yaşındayım Bu Benim Ödevimdi...SaoL

******* ******* :

emine hanım idrarınızda şeker çıkmasıdiyabet hastası olduğunuzu gösterir.

******* ******* :

kan testinde glıkozum 86 çıktı fakat idrar tahlilinde glukozum 250 çıkmış.idrarda şeker olması normalmi?1 ay önceki tahlilimde idrarda şeker gözükmüyodu. birde idrarda protein atımı geçen ay 10 iken şu ana 30 çıkmışbu ne anlama geliyor?teşekkür ederim..


Cevap:

Sonuçlarınız uyumlu gözükmüyor.Güvenilir bir laboratuvarda bahsettiğiniz tahlilleri tekrar ettirip bize yazabilirsiniz.

******* ******* :

BEBEĞİM 5 BUÇUK AYLIK İDRARINDA BİRAZ KUM GÖRÜNMÜŞ ULTRASON ÇEKİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ ÖNEMLİ BİRŞEY VARMIDIR ACABA


Cevap:

Bebeğiniz idrarında kum görülmüş olamaz.Bu yanlış bir değerlendirme.Sonucunuzu tahlil raporundaki gibi yazarsanız yardımcı olabiliriz.

******* ******* :

İdrarda yanma şikayetim oluyordu.İdrar tahlili yapıldı,eritrosit çıktı.Film çektirmem gerektiği söylendi.N e önerirsiniz.


Cevap:

Doktor taştan şüphelenmiş.Film çekilmesi anlamlı.

******* ******* :

İdrar tahlilinde lökosit çıkması ne demek?


Cevap:

İdrar tahlilinde lökosit görülmesinde önemli kriter görülen lökositin miktarıdır.Mikroskopide görülen 1-2 lökosit çok anlamlı değilken.Daha çok lökosit görülmesi enfeksiyon belirtisi olabilir.

?