Trüf Mantarı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2016/03/08 12:32 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/22 01:05 •

Kara elmas olarak da bilinen trüf mantarı kıymetli bir mantar çeşididir

Trüf Mantarı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kara elmas olarak da bilinen trüf mantarı kıymetli bir mantar çeşididir. Yetiştirilmesi zor olan bir mantar çeşidi olduğundan bulunması da zordur. Hayvanlar etinden sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olması da trüf mantarının değerini artırıyor.

Protein açısından zengin olan bu mantar çeşidi cinsel gücü artırıcı özellikte taşıyor. Yer altında yetişen bu mantarın tadının da güzel olması sayesinde aşçılar tarafından oldukça değerli kabul edilir ve özel yemeklerde kullanılır. 

Trüf Mantarının Faydaları Nelerdir?

Tabii ki, doğal olan her besin, bir takım fayda ve zararları barındırır. Bu fayda ve zararları, besinin içeriğindeki vitamin ve mineraller belirler. Ancak bir besinin faydasını görmek için belli aralıklarla ve miktarlarda yemek gerekir. Tüketildiği anda maksimum fayda beklemek ütobik ve imkansızdır. Aynı şekilde, eğer haddinden fazla tüketilirse de, bu sefer faydaları değil, zararları ön plana çıkacaktır. 

Mantarlar genel olarak protein bakımından zengindir. Trüf mantarı ise, protein açısından en zengin mantar türlerindendir. Yani özellikle spor yapan kişiler enerji kaynağı olarak kullanılmak üzere trüf mantarını sıklıkla tüketebilirler.

Trüf mantarı, lif bakımından da zengindir. Bu sebeple diyetlerde de tüketilebilir. Lif bakımından zengin olması, kolay sindirilebilmesi, tok tutması ve dışkıyı yumuşatması suretiyle, diyetlerin ciddi yardımcılarındandır. 

Demir, kanın hemoglobin tutma oranını belirleyen en önemli mineraldir. Yani sağlıklı bir kan, demir bakımından zengin olmalıdır. Özellikle adet gören kadınlar, ciddi kansızlık ile mücadele halindedir. Kansızlık; kişide halsizlik, yorgunluk, algıda zayıflık gibi rahatsızlıklar ortaya koyar. Trüf mantarı ise, zengin bir demir kaynağıdır. Bu sebeple kansızlık şikayeti olan kişiler de güvenle trüf mantarı tüketebilirler.

C vitamini kaynağı olarak çoğunlukla renkli meyveler önerilir. Portakal, mandalina, limon, kivi gibi. Ancak trüf mantarı da zengin C vitamini kaynakları arasındadır. 

Antioksidan özelliği vardır. Bu sebeple hastalıklardan koruyucu ve iyi bir besleyici gıdadır. 

Vücutta iltihaplanmaları çözdüğünden, göz dahil, enfeksiyonları engeller ve sağlıklı bir vücudu ortaya koyar. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?