Yanlış(Yalancı) Pozitif Covid 19 PCR Testi, Nedenleri ve Sonuçları

Yayın Tarihi : 2020/10/02 15:04 • Güncelleme Tarihi : 2020/12/21 15:48 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Covid 19 PCR testi, Covid 19 (Korona) tanısında kullanılan en yaygın ve duyarlı testtir. Covid 19 PCR testi pozitif çıkan kişiler Covid 19 hastalığı yönünden tedaviye alınmaktadır.Ancak nadir de olsa Covid 19 PCR testlerinde yanlış (yalancı) pozitif test sonuçlarına da rastlanılmaktadır.Bu yazımızda yanlış pozitif çıkan Covid 19 testinin ne anlama geldiği, yanlış pozitif test oranının ne kadar olduğu ve nedenleri ve sonuçları konusunda sizleri bilgilendireceğiz.
Yanlış(Yalancı) Pozitif Covid 19 PCR Testi, Nedenleri ve Sonuçları

Yanlış (yalancı) Pozitif  Covid 19 Testi Nedir?

Yanlış pozitif Covid 19 testi,  Covid 19 (koronavirüsü) olmayan birinin testinin pozitif çıkmasıdır. Öncelikle şu bilgiyi paylaşmalıyız, hiçbir test % 100 doğru değildir. 
Laboratuvar test raporlarında yanlış pozitif test sonuçları önemlidir. Özellikle de bir hastalığın düşük prevalansı olduğu durumlarda bu yanlış pozitiflik çok daha önem kazanır. Yanlış pozitif sonuçlar, test edilen hastalık için olduğundan çok daha fazla vaka bulunduğunu düşünmemize sebep olabilir.
Yanlış pozitif Covid 19 test oranı, test edilen kişiler arasında aslında enfekte olmayan ancak test sonucu pozitif olarak bildirilen kişilerin tüm test yapılan kişilere oranıdır.

COVID-19 tanısında en duyarlı test olarak kabul edilen PCR testlerinde yanlış pozitif sonuçlar da görülebilmektedir.PCR, polimeraz zincir reaksiyonu anlamına gelir. Bu, virüsün RNA'sının hedeflenen belirli bölümlerini, tespit etme amaçlı bir tanı yöntemidir. Test sürecinde hedeflenen segmentler, COVID-19 virüsüne özel olacak şekilde dikkatlice seçilir.

Yanlış Pozitif Covid 19 Testlerin Oranı Nedir? 

Yanlış pozitif Covid 19 testi oranlarını belirlemek için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Yanlış pozitif Covid 19 test oranları % 0,4 ile % 0,9 arasında değerlerde gözlenmiştir.Yanlış pozitif Covid 19 test oranını gözümüzde daha kolay canlandırmak adına bir yuvarlama yaptığımızda yaklaşık her yüz Covid pozitif test sonucunun 'inin yanlış pozitif olduğunu söyleyebiliriz. 

Yanlış (yalancı) Pozitif Covid 19 Testinin Nedenleri Nedir?

1. Örnekler karışabilir. Özellikle yoğun çalışan laboratuvarlarda örneğin A kişisinin verdiği numune B kişisinin verdiği numune ile karıştırılıp hatalı etiketlenebilir.
2. Cihazlardaki yazılım hataları test sonuçlarının hatalı yorumlanmasına neden olabilir. Veri girilirken veya iletilirken hatalar yapılabilir.
3. Numune alma sırasındaki kontaminasyon (örneğin, bir swabın yanlışlıkla kontamine bir eldivene veya yüzeye temas etmesi) kaynaklı yanlış pozitif sonuçlar,
4. Test analiz sürecinde, PCR amplikonlarının kontaminasyonu, reaktiflerin kontaminasyonu, örnek çapraz kontaminasyonu ve diğer virüsler veya genetik materyal ile çapraz reaksiyonlar dahil olmak üzere teknik sorunlar kaynaklı kontaminasyonlar.

Bir diğer ayrıntı ise, her PCR pozitif vakası, o kişinin aktif hastalık geçiriyor olduğu anlamına gelmemelidir. Örneğin belki 2-3 hafta önce geçirdiğiniz ve tamamen atlattığınız Covid enfeksiyonu  sonrası henüz vücuttan atılamayan ancak bulaştırıcılığını çoktan kaybetmiş Covid 19 virüsüne ait  RNA' ların PCR testinde saptanması da hastalık aktif olmadığı halde test sonuçlarında pozitif olarak bildirilebilir.
Bir diğer ifadeyle gördüğünüz tedavi sonrası veya tamamen asemptomatik geçirdiğiniz bir Covid vakası sonrası da PCR testleriniz bir süre daha pozitif çıkabilir.

Yanlış pozitif COVID-19 Testinin Olumsuz Sonuçları Nelerdir?

1.Elektif ameliyatlar ve işlemlerden önce yalancı pozitiflik çıktığında gereksiz yere tedavi, ameliyat ve/veya girişimin iptali veya ertelenmesi nedeniyle hastaların mağdur olması,
2.Seyahat iptali, izolasyon sebebiyle iş gücü kaybı gibi sonuçlar doğması nedeniyle gelir kayıpları yada maddi zarara uğrama,
3.Gereksiz iş gücü kaybı (Kişinin istirihat raporu alması sebebiyle),
4.Psikolojik hasar (Yanlış teşhisn edeniyle hastalığı başkalarına bulaştırma kaygısı, izolasyon ve damgalanma sebepli yaşanan kaygı oluşumu),
5.Covid 19 hastalığı riski sebebiyle ölüm korkusu,
6.Sağlık çalışanı istihdam eden kurumlarda, yanlış pozitif sonuçlar nedeniyle izolasyona alınan sağlık çalışanları kaynaklı işgücü kaybı ve sağlık hizmetinde aksama.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?