York Testi Nedir:Tahlil.com York Testi Sizin İçin Araştırdı

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/01 13:23 •
Gıda intolerans testleri günümüzde giderek daha çok ilgi görüyor. YORK tetsi Tahlil.com doktorları sizin için araştırdı.
York Testi Nedir:Tahlil.com York Testi Sizin İçin Araştırdı

Gıda intolerans testleri günümüzde giderek daha çok ilgi görüyor .Birçok ziyaretçimiz de gıda intolerans testleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. York testi de çok bilinen ve bir o kadar da merak edilen bir gıda intolerans testidir. 

Gıda duyarlılığı, vücudun bir besin maddesine karşı gösterdiği normal dışı bağışıklık reaksiyonu olarak adlandırılmaktadır. Bu reaksiyon, duyarlılık yaratan madde ile temastan çok kısa süre sonra ortaya çıkan ve ölümcül sonuçlar doğurabilen klasik alerjik reaksiyonlar olabildiği gibi, bir gıda maddesinin tüketilmesinden günler sonra ortaya çıkabilen, daha hafif seyreden ancak yaşam kalitesini ve iş yaşamını olumsuz etkileyen gıda intoleransı biçiminde de ortaya çıkabilmektedir.

Tahlil.com ekibi olarak son yıllarda adından sıkça söz edilen, Türkiye’de ve dünyada pek çok ünlü ismin de yaptırarak olumlu etkiler yaşadığını açıkladığı York testini (gıda intoleransı testini) mercek altına alacağız. Sıkça merak edilen York Test fiyatı hakkında da okurlarımıza bilgi vereceğiz.

Gıda intoleransının en tipik belirtileri, kilo verememe (şişmanlık, obezite), kronik yorgunluk sendromu, mide bağırsak rahatsızlıkları (şişkinlik, kabızlık, aşırı gaz, hazımsızlık), kaşıntılı cilt sorunları (egzama, ürtiker, sivilcelenme, sedef) baş ağrıları ve migren atakları şeklinde ortaya çıkmaktadır.

Yediğimiz gıdalar gecikmeli olarak bu tip belirtiler yaşanmasına neden olabilmektedir. Gıda intoleransında bu etki, gıda alındıktan 2 saat ile 5 gün arasında ortaya çıkabilmektedir. Bu gecikmeli etki nedeniyle insanların rahatsızlığın hangi gıdadan kaynaklandığını bulmaları mümkün olamamaktadır. Bugünkü şikayetlerimizin nedeni örneğin 4 gün önce kahvaltıda yediğimiz zeytinden olabileceği gibi,  dün yediğimiz salatadan da kaynaklanabilmektedir.
İnsanların geriye doğru giderek 5 gün boyunca aldıkları onlarca gıdayı incelemeleri ve hangisinin bu kötü etkiyi yarattığını bulmaları imkansızdır.

York Test; kan numunesindeki antikorları araştırarak sorunlarınızın kaynağı olabilecek gıda intoleransı oluşturan gıdaları nokta atışı yaparak tespit eder. Geçtiğimiz yıl York Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, York Test yaptırmış olan 5.000 kişi incelenmiş ve bu rahatsızlıkları yaşayan insanların şikayetlerine göre değişen % 75 ve üzerinde oranlarda 3 hafta içinde gözle görülür belirgin iyileşmeler yaşadığı kaydedilmiştir.

Gıda intoleransı nüfusun yarısından fazlasında görülen çok yaygın bir durumdur.  Test yaptıran kişiler sebebi gıda intoleransı ise sorunlarından büyük oranda kurtulabilmektedir. York testi tüm Türkiye’de 940 TL lik bir fiyat seviyesi ile sunulmaktadır.

İnsanların yıllarca sağlık sorunlarından kurtulmak için yaptıkları tüm sağlık harcamaları göz önüne alındığında, gıda intoleransına bağlı rahatsızlıklardan kurtulmalarının sağladığı katkı çok daha ağır basmaktadır. Gıda intoleransı, Türk bilim dünyasında yeni bir kavram değildir. Bu konuda yıllardır süregelen pek çok metot ve test tekniği uygulanmıştır. Hatta bu konuda eski jenerasyon testlerin getirdiği olumsuz sonuçlar pek çok diyetisyen ve doktorda olumsuz bir ön yargı oluşmasına neden olmuştur.
  
Eski jenerasyon testler, insanların en güncel duyarlılıklarını tespit etmede maalesef yeterli bilgi verememektedir. Eski nesil testler bir insanın doğumundan bugüne kadar olan tüm duyarlılıkları içeren ve pratikte uygulanması çok da mümkün olmayan onlarca yasaklı gıda maddesi ihtiva etmektedir. Bu nedenle eski nesil testleri yaptıran bir kişinin 30-40 tane gıdayı bir anda beslenmesinden çıkartması beslenme eksikliğine neden olabilecektir. Hatta testi yaptıran kişinin büyüme çağındaki bir çocuk ya da hamile bir bayan olması düşünüldüğünde beslenme ve gelişim eksikliği çok daha ciddi boyutlara gelmektedir.
  
York testi ise yeni jenerasyon bir gıda intoleransı testidir. Diğer testlerden en büyük farkı ve avantajı güncel duyarlılıkları tespit etmesidir.

Aktif intolerans denilen kavram, York testi ile belirlenmeye başlanmıştır. York testi, şu anda yaşadığımız sorunların kaynağını, son dönemde geliştirdiğimiz güncel ve aktif duyarlılıklarda aramaktadır. Eski dönemdeki duyarlılıkların şu ana etkisi olmadığı düşünüldüğünden değerlendirmeye alınmamaktadır. Bu nedenle test sonuçları kolaylıkla beslenmemize adapte edilebilecek şekilde sunulmaktadır.

Eski nesil testlerde 40-50 adet gıdayı yasaklayan raporlar,  York Testi’nin “Subclass 4 igG Examination” tekniğiyle pasif intoleransları elemesiyle  3-4 gıdaya kadar indirgenmektedir. Yani, York Testi yaptıran hastalar sadece aktif olan intoleranslarını öğrenmektedirler. York Test Laboratuarları 25 sene süren bir araştırma neticesinde bu testleri geliştirmiştir ve York Testi’nin tekrar doğrulanabilirlik oranı %98’ler seviyesine ulaşmıştır ki bu eski test teknikleri için hayal bile edilemeyecek bir başarı noktasıdır.

York testi, sadece Yorktest laboratuarlarında keşfedilen ve uygulanan IgG antikorlarının 4 alt tipinin incelenmesi esasına dayalı olan “Subclass 4 igG Examination” teknolojisi ile yapılmaktadır.  Bu test, kanınızda belli besinlere karşı oluşan bağışıklık sisteminin cevabını kesin biçimde ortaya koymaktadır.
  
Türk bilim dünyasında eski jenerasyon testlerin olumsuz sonuçları ile doğan kuşkular yeni jenerasyon York testinin giderek daha çok bilinmesi ve kullanımının artmasıyla azalmıştır. Türkiye’de gıda intoleransı belirtileri klasik alerjik reaksiyonlarla da karıştırılabilmektedir.
  
Öncelikle belirtmek isteriz ki, York testi klasik bir alerji testi değildir. Klasik alerjik reaksiyonlarda etki çok hızlı olarak hissedilmekte ve ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Gıda alerjisi az kişide görülür ve kısa bir vakitte öldürücü etkilere kadar varan sonuçlar doğurabilir. Örneğin fındığa veya deniz mahsullerine karşı gıda alerjileri olan kişiler 1 saatten az zamanda anaflaktik şoka girerek nefes bile alamaz hale gelebilirler.

Gıda İntoleransında ise yediğimiz yiyeceklerin olumsuz etkisi 3-24 saat arasında çıkmaya başlar. Normal beslenen bir insan, 24 saat içinde birçok yiyecek yediği için, yaşadığı sorunun gıdadan olduğunu bilse bile hangi gıdadan olduğunu tespit etmesi çok zordur. Örneğin sabah çikolata yemiş ve sonra geceye kadar 2 öğün yemek yemiş biri, gece yatmadan ortaya çıkacak bir bağırsak sorununun sabah yemiş olduğu çikolatanın içindeki süte bağlayamamaktadır.  York testinin yapılması için kan numunesi alma işlemi oldukça pratiktir. Her insanın kendi evinde bile kolaylıkla kendi kan numunesini alabileceği şekilde özel test kitleri mevcuttur. Bu amaçla Yorktest merkezi İngiltere’den steril paketlerde gelen tek kullanımlık ekipmanlar kullanılmaktadır.
  
York testi herhangi bir sağlık merkezine başvurmadan adresinize test kiti gönderilmesini talep ederek yaptırabilmeniz de York Testi diğer gıda intolerans testlerinden farklı kılyor. Kan numunesi alma işlemi evinizde ya da işyerinizde kendi kendinize yapabileceğiniz kadar kolay olduğundan uzaktan sipariş verme yoluyla York Test tercih edilebiliyor.

Test sonuçları iki hafta sonra detaylı yazılı bir rapor halinde iletilmekte, ardından Yorktest diyetisyeni tarafından 1 seans ücretsiz sözel bilgiler verilmektedir. Yorktest diyetisyeni ile görüşmede, Yorktest raporunun yorumlanması, uzak durulması gereken gıdaların yakından tanıtılması, o gıdalara alternatif olabilecek muadil gıdaların önerilmesi ve gıda intoleransı konusundaki soruların yanıtlanması yönünden bilgi alışverişi yapılmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

Yorktesti yaptırmadan önce devamlı uyku hali ve yorgunluk hissediyordum. Uykumu dengeleyemediğim için, gündüzleri aktif iş hayatımı uykusuzluk ve yorgunluk olumsuz etkiliyordu. Yaptığım araştırmalar sonunda Yorktestin internet sitesindeki bilgileri edindim ve hiç vakit kaybetmeden testi yaptırdım. 2 hafta sonunda sonuçlar e-mail adresime ulaştı. ardından hizmetlerinin devamı olan 1 seans diyetisyen görüşmemi de gerçekleştirdim. (ki bu görüşme gerçekten yol gösterici oldu) Artık kendimi daha enerjik hissediyorum. Halsizlik uykusuzluk halim geçti. YOKRTEST'e ve diyetisyenlerine emeklerinden dolayı teşekkürlerimi iletirim.

?