Yüksek Tansiyon Hastalarında Yapılan Tahliller Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/25 07:51 •

Kan, kalpten tüm vücuda dağıtılır. Bunun sebebi, temiz ve besin yönünden zengin kanı tüm organlara iletmek, organlardan kullanılmış ve kirli olan kanı almak ve temizleyerek yeniden dolaşıma katmaktır.

Yüksek Tansiyon Hastalarında Yapılan Tahliller Nelerdir?

Hipertansiyonu olan hastalardan doktorlar çeşitli tahliller isterler.Doktorların buradaki amacı, hipertansiyon yani yüksek tansiyona neden olan hastalıkları ortaya çıkarmaktır.

Tansiyon Nedir?

Kan, kalpten tüm vücuda dağıtılır. Bunun sebebi, temiz ve besin yönünden zengin kanı tüm organlara iletmek, organlardan kullanılmış ve kirli olan kanı almak ve temizleyerek yeniden dolaşıma katmaktır. Tüm organların doğru bir şekilde çalışması için var olan bu sistem, kişinin sağlık durumunun temelini ortaya koyar.

Kalp bu işlemi yaparken belli bir basınçla yapmak zorundadır. Çünkü kan; yer çekimine karşı da gitmek zorundadır ki bunu yapabilmesi için kuvvetle fırlatılması gerekir. İşte atardamarlara kanın yaptığı bu basınca tansiyon denir.

Yüksek tansiyon ise; bu basıncın haddinden fazla olması demektir. Bu durumda kan atımı esnasında göğüste ağrı meydana gelir ve temiz kanın fırlamasıyla vücut dengesinde bozulma, baş dönmesi, mide bulantıları ortaya çıkar. Ayrıca vücut hızı dengelenemediği için aşırı sinirlilik hali de ortaya çıkacaktır.

Yüksek Tansiyonu Olan Hastalara Yapılan Tahliller Nelerdir?

Tam idrar tahlili ( idrarda protein, kan, glukoz araştırılması ve mikroskopik yönden incelenmesi)
Tam kan sayımı ( Hemogram)
Bazı Biyokimya Tahlilleri: Serum potasyum, kalsiyum, fosfor, üre, kreatinin, ürik asit, kan şekeri, kolesterol, HDL kolesterol, trigliserit
Akciğer grafisi ,
Elektrokardiyogram,
Ekokardiyogram
Holter incelemesi

Yüksek Tansiyon Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

Yüksek tansiyon hastalarının ortak problemi, kanın fazla basınç yapması ve vücudun buna ayak uyduramamasıdır. Dolayısıyla günlük hayatta değiştireceği yaşam tarzında özellikle beslenme stili daha çok kalp ritmini azaltacak yönde olmalıdır.

Bol su içilmelidir. Bu sayede kanın yoğunluğu azaltılır ve daha seyreltik olması sağlanır.

Kafein (kahve) ve tein (çay) tüketmek yerine; bitki çayları (melisa, papatya, rezene) tüketilmelidir. Çünkü kafein ve tein kalp atışlarını daha fazla sıklaştırır ve kişinin daha gergin olmasına sebebiyet verir. Ancak bitki çayları kasları gevşetir, kalp atımını yavaşlatır ve kişinin formunu normale getirir.

Günlük spor yapılmalıdır. Bu sayede isteğinizle artırdığınız nabzınız enerjisini atacak ve siz dinlenme konumundayken normal atım yaşayacaktır. Böylece tansiyon sıkıntısı gün içinde hastayı rahatsız etmeyecektir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
g**** :

Öksürük ve nefes darlığı şikayetiyle acile gittim tansiyonumu ölctüler 17.8 çıktı dilaltı hap verdiler düştü..Acil doktoru boğazıma baktı ne cigerimi dinledi boğazın kıpkırmızı olmuş ıltıhaplanmış o yüzden tansıyon yükselmiş dedi antibyotk ve balgm sokucu yazdı...Boğaz iltihabı tansıyonu yukseltırmı


Cevap:

Ya doktor yanlış anlattı, yada sziz yanlış anladınız.Boğaz iltihabı direkt tansiyonu yükseltmez.

Hele 17 lere kadar asla çıkarmaz.
Eğer her boğaz enfeksiyonu geçiren kişi de tansiyon yüksekliği olsaydı, ortalık tansiyon hastası kaynardı.

g**** :

Merhaba benim tansiyonum aç veya tok karnına ya 13.8 ya da 14.8 düşüyor eczane normal diyor doktora gittim bütün tahlilleri yaptı 13.8 14.8 arası çıktı senin yaşında tansıyon olmaz yaşın 23 fazla kafaya takma hayatını yaşa dedi endişelenmem gereken bir durum var mı 13.8 veya 14.8 normal midir ?


Cevap:

Normal sayılabilir, doktorunuzun önerilerine uymanızı tavsiye ederiz..

?