Yüz Yıkamak Neden İhtiyaç ?

Yayın Tarihi : 2016/03/19 12:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/01 13:26 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Güne yüzünüzü yıkayarak başlamanız hem fiziksel hem ruhsal sağlığınızı koruyacaktır.

Yüz Yıkamak Neden İhtiyaç ?

Güne yüzünüzü yıkayarak başlamanız hem fiziksel hem ruhsal sağlığınızı koruyacaktır. Yüzünüze bilmediğiniz temizleme ürünleri sürmekten kaçının. Onun yerine duru su ile yıkayın yüzünüzü. Bu sayede gözenekleriniz açılacak, cilt dolaşımı hızlanacak ve cildiniz canlanacaktır.

Ciltte Gözeneklerin Fonksiyonu Nedir?

Cilt gözenekleri tabiri sıklıkla karşımıza çıkar. Bu gözeneklerin açık durması gerektiği konusunda tüm güzellik uzmanları ortak fikirdedir ancak bu neden gereklidir çoğu zaman bilinmez.

Deri, vücudun iç kısmını, dış dünyadan ayıran organdır. Ancak aradaki bağlantının kopmaması için, gözenekler vardır. Bu gözenekler sayesinde, ter gibi atıklar dışarı çıkarken, havanın da oksijeninden cilt dokusunun beslenmesi amaçlanır. Ancak bu gözenekler tıkandığında bu fonksiyonlar yerine gelmez. Yani sadece güzel görünümlü bir cilt için değil, sağlıklı olabilmek için de bu gözenekler açık olmalıdır. 

Cilt Gözenekleri Neden Kapanır?

Cilt gözenekleri, madem hava giriş çıkışını düzenliyor. O zaman tıkanmasının sebebi de, havadan gelen veya vücuttan çıkan atıkların dengesizliğinden bozuluyor demektir. Bunun pek çok nedeni olabilir.

Sigara cildin en büyük düşmanıdır. Sigara tüketen insanların ciltleri özellikle yüz bölgeleri sürekli bu dumana maruz kalır. Haliyle bu yoğun duman gözenekleri kapatarak hava almasını engeller. Özellikle uzun yıllar sigara içen insanların cilt renginin morarmaya doğru gidişi bu sebeptendir. Aynı etkiyi sanayi gazları ve hava kirliliği de yapar.

Yağlı beslenme tarzı, cildin de yağlanmasına sebep olur. Yağlı ciltlerde akne ve sivilcenin sık görülmesinin sebebi de budur. Vücut, fazla yağın bir kısmını açık gözeneklerden atmak ister. Ancak büyük moleküller olduğundan ter gibi kolayca boşalmaz ve gözeneklerin tıkanmasına sebep olur. 

Su Cildi Temizler mi?

Özellikle havadan gelen ve gözenek tıkanmasına sebep olan etkiler, deriye hemen nüfus etmez. Bir süre cilt yüzeyinde kalır ancak temizlenmemesi halinde gözeneği tamamen kapatır. Bu sebeple gün içinde ve gün bitiminde, hatta gecenin etkisinden kurtulabilmek için sabahları dahi sıklıkla yüz yıkanmalıdır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?