Menopoz Dönemindeki Kadınlara Önerilerimiz Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/21 19:04 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/21 19:04 •
Menopoz tüm kadınların orta yaşlarda yaşadığı, adet görmeninbitmesiyle başlayan doğal bir süreçtir
Menopoz Dönemindeki Kadınlara Önerilerimiz Nelerdir?

Menopoz tüm kadınların orta yaşlarda yaşadığı, adet görmeninbitmesiyle başlayan doğal bir süreçtir. Menopoz bir hastalık değildir,hormonsal ve diğer sistemleri de etkileyebilen bir değişimdir. Menopoz döneminegirildiğinde kadınların yumurta üretmesi ve üreme fonksiyonu sona erer. Vücuttaazalan hormonların etkisi ile kemik erimesi, kalp hastalıkları veya başkasistemlere ait sorunlar ortaya çıkabilir. Burada önemli olan her kadınınmenopoz dönemini bilinçli bir şekilde geçirmesi, vücudundaki değişimin farkındaolması ve oluşabilecek sorunlara göre tedbir ve tedavi yollarına başvurmasıdır.

Menopoz Nedir, Nasıl Gerçekleşir?

Menopoz adet döneminin bitmesiyle başlayıp yaşamın sonunakadar süren bir dönemdir. Kadınların doğal yaşlanma sürecinin bir parçasıdır.Ülkemizde kadınların menopoza girme yaşı ortalama 49-50 dir. Bu yaşlardanbirkaç yıl önce veya sonra gerçekleşebilir. Ancak erken menopoz olursa sağlıkaçısından riskli bir durumdur ve tedavi gerekebilir.

Menopozun Belirtiler Nelerdir?

Menopoza bağlı olarak vücuttaki hormon değişimine uyumsağlamak zorlaşır ve bazı belirtiler kendini gösterir. Menopoz dönemine girenkadınlarda genellikle sıcak basması, huzursuzluk, uykusuzluk, uyuşukluk, el veayaklarda karıncalanma gibi belirtiler görülür. Buna ek olarak daha ileridönemde kemik erimesi, meme ve jinekolojik kanserlere yatkınlık, kalp ve damarsorunları ve ciltte kırışma, sarkma görülmesi gibi riskler ortaya çıkar.

Menopoz Döneminde Oluşabilecek Sorunlar ve Riskler İçin KadınlaraÖnerilerimiz:

Öncelikle tüm kadınlar menopozun doğal bir süreç olduğununfarkına varmalı ve bilinçli olmalıdır. Hormon dengesizliğinde görülebilecekbelirtiler bilinmeli ve bunlarla başa çıkma yolları uygulanmalıdır.

Menopoz, kadınların en çok psikolojik desteğe ihtiyaçduyduğu dönemlerden biridir. Menopozdaki sorunların belli bir tedavisi yoktur,her kadın menopozu farklı geçirdiği için kişiye göre değişir.

Kadınlar, menopoz sonrası görülebilecek sorunlar ve riskleraçısından düzenli olarak kontrollerini yaptırmalıdırlar.

Menopoz döneminde en çok dikkat edilmesi gereken iki faktörhareket ve beslenmedir. Kadınlara önerimiz, bu dönemde düzenli egzersizyapmalarıdır. Düzenli olarak yürüyüş yapabilir veya bir spor aktivitesinekatılabilirler.

Bunun yanında fazla kilolu olmaktan kaçınmalıdırlar. Fazlakilo, menopozun risk oluşturduğu hastalıklara yatkınlığı arttırır. Sağlıklı vedengeli besinler tüketmelidirler.

Vücuttaki hormon dengesizliğinden dolayı menopoz dönemindekemik erimesi riski oldukça yükselir. Bu sebeple bu dönemdeki kadınlaraönerimiz kalsiyum içeren süt ve süt ürünlerini her gün düzenli tüketmeleridir.

Kalsiyumun vücutta D vitamini ile birlikte emilir. Dvitamini içeren gıdalar tüketilmeli ve güneş ışığı yeteri kadar alınmalıdır.Ancak öğlen, güneşin tam tepede olduğu vakitlerde güneşte kalmanın vücudumuzabirçok olumsuz etkisi olduğunu belirtmekte fayda vardır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?