Normal Doğumu Kolaylaştırmak Mümkün mü?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 10:04 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 10:04 •
Normal doğum, anne karnında gelişimini tamamlamış olan bebeğin, rahim açıklığından vajinal kanala inerek,  cerrahi operasyon gerektirmeksizin dünyaya geldiği yöntemdir
Normal Doğumu Kolaylaştırmak Mümkün mü?

Normal doğum, anne karnında gelişimini tamamlamış olan bebeğin, rahim açıklığından vajinal kanala inerek,  cerrahi operasyon gerektirmeksizin dünyaya geldiği yöntemdir. Sağlık açısından en uygun doğum yöntemidir. Çünkü: vücut kendini hazır hissettiğinde ve bebek gelişimini tamamladığında normal doğum başlamış olur. Vücut bu aşamaya kendini hazırladığından, annelik hormonu da hali hazırda bulunur ve süt gelmesi gibi gerekli olgular, kendiliğinden gerçekleşir. Cerrahi doğumlarda da en büyük problem, vücudun doğum yaptığını hemen anlayamaması ve sütün bir süre sonra gelmesidir. 

Bunun dışında anne rahminin kendini daha hızlı iyileştirmesi, daha kolay kilo verme gibi olgularda normal doğumla çok daha yolunda gider. Çoğu zaman çıkan çocukla birlikte, rahimde tamamen temizlenmiş ve sağlıklı halini kazanmış olur.

Ancak normal doğumda çekilen sancılar anne adaylarını korkutmaktadır. Sezaryen doğumu seçen anne adayları çoğu zaman normal doğum sancısından korktukları için bu yöntemi tercih ederler. Ancak henüz hamileyken uygulanacak bazı yöntemlerle, daha konforlu bir şekilde normal doğum yapılabilir. Bu kesinlikle normal doğumda hiç ağrı olmayacak anlamına gelmez. Çünkü, doğumun gerçekleşmesi için sancıya bağlı rahim kasılması istenen durumdur. Aksi takdirde bebek itilemez ve doğum gerçekleşmez.

Hamileyken egzersizlerinizi aksatmayın. Normal hayatınızda spor alışkanlığınız yoksa, hamilelikte ağır sporlar yapmak zararlı olabilir. Ancak hiç olmazsa günlük yapacağınız 45 dakikalık yürüyüş, hem hamilelikte fazla kilo almanızı engelleyecek, hem de doğumunuzu kolaylaştıracaktır.

Kegel egzersizleri yapın. Kegel egzersizleri, rahim kaslarını geliştirmek için yapılan egzersizlerdir. Rahimi kasıp bırakarak 5-15 dakika arası, günde iki sefer yapılması gebeler için uygun olan bir egzersizdir. Bu şekilde rahim doğru kasılmayı öğrenir ve doğum esnasında bebeğin çıkışını kolaylaştırır.

Klozet değil, alaturka tuvalet kullanın. Bu sayede oturup kalktığınızda rahim kasları açılmayı öğrenecek ve doğumunuz kolaylaşacaktır.

Tabii bu uygulamaları yapabilmek için sağlıklı bir gebelik geçiriyor olmalıdır. Şayet kanama ve düşük tehdidi varsa öncelikle doktorunuzun tavsiyelerine uyarak çok daha dikkatli olmalısınız riski atlattıktan sonra egzersizlere devam edebilirsiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?