Pet çekimi, sintigrafi gibi çekimlerde verilen radyasyonlu ilaçlar…

Pet çekimi, sintigrafi gibi çekimlerde verilen radyasyonlu ilaçlar vücuttan idrarla atılıyor sanırım. Bu çekimleri yaptırdıktan sonra tualet kullanımına özellikle dikkat etmek gerekiyor mu? Mutlaka klozet kapağını kapatıp sifonu çekmek gibi (sifonu çekince tazyikli su sebebiyle bir miktar küçük damlacıklar saçılabiliyor klozetten). Ananem bu tarz çekimleri yaptırıyor zaman zaman. Evdede bebek var.

Tahlil.Com Cevabı:

Merhabalar.Öncelikle PET ve Singtigrafide radyoaktif maddelerin kullanıldığı bir gerçek.
Pet çekiminde kullanılan madde radyoaktif işaretli FDG ilacıdır.
Sintigrafi, radyoaktif bir maddenin vücuda; damar, ağız ya da diğer yollar ile verilmesi ve özel kameralar ile görüntülendiği tanı yöntemidir.  
Kullanılan radyoaktif maddeler en geç 24 saat içinde vücuttan atılır.
PET nedeniyle radyoaktif madde alan kişilerin yaklaşık 12 saat boyunca radyasyon maruziyeti riskli olan özellikle küçük çocuklar ve hamile kadınlar ile uzun süreli temastan kaçınıması önerilir.

Radyoaktif madde idrar yolu ile atıldığından görüntülemenin yapıldığı gün tuvaleti kullandıktan sonra sifon tedbiren 2-3 kere çekilmeli ve eller iyice yıkanmalıldır.
PET sonrası redbiren 24 saat hastaların hamile bayanlardan ve küçük çocuklardan uzak durmaları önerilmektedir.Buna özen gösterilmesi radyasyondan korunmak için yeterlidir.
Bu süreçte hastalar sosyal mesafe kurallarına uyarak çevredekilerden ilk 8 -10 saat uzak durmalılardır.
Yine sintifrafi sonrası da kişiye verilen radyoaktif maddenin çoğunluğu vücudu idrar yoluyla terkedeceği için özellikle ilk 24 saatte iyi bir tuvalet hijyeni sağlamak , klosetin temizliği, sifonun arka arkata birkaç kere çekilmesi  ve elleri sık sık yıkamak, bulaşma olasılığını azaltacaktır.

A

DİĞER SORULAR

HIV testim pozitif 204 çıktı. Ben HIV mi oldum?

07/04/2021
HIV testim pozitif 204 çıktı. Ben HIV mi oldum?
Cevap: Merhabalar.Evet test  sonucunuz pozitif ancak hemen panik olmayın.Tanı için bu tek başına yeterli değil.Yalancı pozitif sonuçlar da çıkabiliyor.Bu durumda doğrulayıcı testlere…
DEVAMINI GÖR
Bacaklarımda meydana gelen morarmalar için hematoloji tahlili yaptırdım. PDW 8.90 P-LCr 13.9 ferritin 13 değerleri çıkmış.

06/04/2021
Bacaklarımda meydana gelen morarmalar için hematoloji tahlili yaptırdım. PDW 8.90 P-LCr 13.9 ferritin 13 değerleri çıkmış.
Cevap: Tahlillerinizi inceledik.  PDW ve P-LCr  düşüklüğü kayfa değer değil.PDW de alt sınır 9 iken sizde 8,90 çıkmış.Yine P-LCR tesinde de alt sınır 14 ilen 13.9 çıkmış.Ancak…
DEVAMINI GÖR
16 aylık erkek çocugumuzla tatilden döndük.. ilk defa uzun yola gitti ve havuza girdi. dönüşte hafif ateş (37-37,3) burun akıntısı, yanaklarında yoğun kızarıklık ( tokat atmış gibi) ve göğüste hafif döküntü…

29/03/2021
16 aylık erkek çocugumuzla tatilden döndük.. ilk defa uzun yola gitti ve havuza girdi. dönüşte hafif ateş (37-37,3) burun akıntısı, yanaklarında yoğun kızarıklık ( tokat atmış gibi) ve göğüste hafif döküntü…
Cevap: Öncelikle geçmiş olsun.Gönderdiğiniz tahliller biyokimya tahlilleri ve normal.Ancak sorunuzda belirttiğiniz ve 80 çıkan PLT değeri oldukça düşük.100 ve altı PLT…
DEVAMINI GÖR
Kan tahlilimde wbc değerim 14.58 idrar tahlilinde de 5-6 lökosit ve biraz bakteri yazıyor

25/03/2021
Kan tahlilimde wbc değerim 14.58 idrar tahlilinde de 5-6 lökosit ve biraz bakteri yazıyor
Cevap: Merhabalar, WBC değeriniz 14.58 normalin üstünde bir değer.Ancak panik olacak bir yükseklik asla değil. İdrar tahlilinizde bakteri görülmüş olması evet bir sistit bulgusu…
DEVAMINI GÖR
Babamın D-dimer (Kantitatif) değeri 4162 çıktı. tomagrafi çekildi ama sonuçlar 10 günde çıkacak.

25/03/2021
Babamın D-dimer (Kantitatif) değeri 4162 çıktı. tomagrafi çekildi ama sonuçlar 10 günde çıkacak.
Cevap: Merhabalar.Öncelikle babanıza geçmiş olsun diliyoruz.COVİD hastalarında sperifik olarak D dimer yüksekliği olmaktadır.D dimer için 4162 yüksek bir değer. COVİD sonrası D dimer…
DEVAMINI GÖR
Merhaba, dün akşam yan boşluk kısım (böğür dediğimiz bölüm) ve böbrek tarafında ağrı şikayeti ile acile gittim özellikle tuvaletimi yaparken böbreklerimde ağrı oluyordu

25/03/2021
Merhaba, dün akşam yan boşluk kısım (böğür dediğimiz bölüm) ve böbrek tarafında ağrı şikayeti ile acile gittim özellikle tuvaletimi yaparken böbreklerimde ağrı oluyordu
Cevap: Merhabalar.Tahlil sonuçlarınızı inceledik WBC yani lökosit değeriniz 9.45 çıkmış.Bu değer normal ve endişe  gerektirecek bir sonuç değilSistit tanısı için en değerli…
DEVAMINI GÖR
Pet çekimi, sintigrafi gibi çekimlerde verilen radyasyonlu ilaçlar vücuttan idrarla atılıyor sanırım. Bu çekimleri yaptırdıktan sonra tualet kullanımına özellikle dikkat etmek gerekiyor mu?

22/03/2021
Pet çekimi, sintigrafi gibi çekimlerde verilen radyasyonlu ilaçlar vücuttan idrarla atılıyor sanırım. Bu çekimleri yaptırdıktan sonra tualet kullanımına özellikle dikkat etmek gerekiyor mu?
Cevap: Merhabalar.Öncelikle PET ve Singtigrafide radyoaktif maddelerin kullanıldığı bir gerçek. Pet çekiminde kullanılan madde radyoaktif işaretli FDG ilacıdır.Sintigrafi, radyoaktif bir maddenin…
DEVAMINI GÖR
Anneannemim ca 15-3 değerleri sırasıyla 37,90 - 39,90- 57,90 çıktı.Bu artış kötü bir durum sebebi ile olabilir mi?

17/03/2021
Anneannemim ca 15-3 değerleri sırasıyla 37,90 - 39,90- 57,90 çıktı.Bu artış kötü bir durum sebebi ile olabilir mi?
Cevap: CA 15-3 meme kanseri tedavi ve takip sürecinde hastanın tedaviye veya nüks etmesine yönelik riskler hakkında fikir edinme amaçlı olarak istenen bir kanser antijeni testidir.Evet…
DEVAMINI GÖR
idrarımda yanma olmasından dolayı bel soğukluğu şüphesi ile idrar tahlili verdim.(ilişkimden sonraki 8.gün)

16/03/2021
idrarımda yanma olmasından dolayı bel soğukluğu şüphesi ile idrar tahlili verdim.(ilişkimden sonraki 8.gün)
Cevap: Merhabalar.İdrra tahlili sonuçlarınızı inceledik.Sonuçlarınızda kayda değer bir sorun görülmüyor.İdrarda spesifik gravite artışı idrarınızın yoğun olduğunu gösterir ancak…
DEVAMINI GÖR
TÜM CEVAPLANMIŞ SORULAR
Tahlil Nedir?
Tıbbi tanı amacıyla yapılan analiz yöntemlerine tahlil denir. Tahliller doğru amaçla istenip uygun çalışma koşullarında yapıldığında kuşkusuz hastalığın tanı ve tedavisinde görevli…
Üstüne Görmek (Üste Görmek) Nedir? Nasıl Anlaşılır?
Üstüne görmek, üste görmek, üstüne adet olmak, yerleşme kanaması gibi ifadeler doğurganlık çağındaki kadınlar tarafından sıklıkla merak edilen konular arasındadır.…
Hipertansiyonu (Yüksek Tansiyon) Olanlarda İstenen Tahliller
Hipertansiyon kan damarlarınızdaki (atardamar ve toplardamarlar) basıncı artıran bir durumdur. Doktorlar tansiyon yüksekliği olanlarda bunun sebebini araştırmak ve tanı amaçlı bir takım tahliller…
Derin Ven Trombozu (DVT) (Venöz Tromboemboli) (VTE) Nedir?
Derin ventrombozu, venöz tromboemboli damarlarda pıhtı oluşumuna bağlı tıkanıklık oluşturması sebebiyle insan hayatını tehdit eden önemli bir hastalıktır.Bu yazımızda nu hastalığın ne olduğu,…
Kahverengi Akıntı Nedir? Kahverengi Akıntı Sebepleri Nelerdir?
Vajinada kahverengi akıntı kadınlarda adet dönemlerinde olağan olarak görülebilmektedir. Kadınlarda görülen akıntılar arasında kahverengi renkte akıntı da sıklıkla merak edilen…
Kanda Üre Testi Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Zaman Olur?
Kanda yapılan üre testi ile kandaki azot miktarı ölçülür.Üre testi  normal değerleri ile yüksekliği ve düşüklüğü hangi durumlarda görülür…
MS (Multipl Skleroz) Ölümcül müdür? MS Belirtileri ve Tedavisi Nedir?
Bu makalemizden MS hastalığının, belirtilerinin neler olduğunu, tedavi sürecini ve olasıı komplikasyonların neler olabileceğin ve ölümcül olup olmadığını öğrenmeniz mümkündür.
Ortodonti Nedir?
Ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen bölüm, ortodonti olarak isimlendirilmektedir. Diş ve ağız bölgesine sağlık sebebiyle veya estetik bakımdan yapılan pek çok müdahale yapılmaktadır.
Fıtık Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Toplumumuzda yaygın olarak görülen fıtık, kişide ağrılı bir yaşam ve işlev kaybına neden olmaktadır. Fıtık, bir organın veya dokunun olması gereken bölgenin dışına taşması halinde oluştuğu…
Acı Çekmek Nedir?
Doğal koşullarda acı hissetmek canlının hayatta kalması için oldukça önemli bir uyarıcıdır. Canlı acıdan yani tehlikeden kaçınır. Böylece çok daha uzun süre…
Vertigo Nedir ?
Vertigo,  Latince  ‘dönmek’  fiilinden türemiş, kabaca baş dönmesi ve hareket duygusunun yitirilmesidir. Vertigo bir hastalık olmayıp beraberinde  altta…
PTH Testi Nedir?
PTH testi ile kandaki paratiroid hormonunun miktarı ölçülür.Damardan kan alınarak elde edilen numunenin biyokimya laboratuvarında çalışılmasıyla yapılır.