Doğum Kontrol Yöntemleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/08/12 10:44 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/15 18:25 •
Doğum kontrol yöntemleri özellikle günümüzde çok daha bilinir hale gelmiş ve yaygın olarak kullanılmaktadır
Doğum Kontrol Yöntemleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Doğum kontrol yöntemleri özellikle günümüzde çok daha bilinir hale gelmiş ve yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sık olarak kullanılan doğum kontrol yöntemleri 5 ana başlıkta incelenmektedir.

1.Prezervatif (kondom, kılıf)

Erkek spermlerinin vajinaya geçmesini engelleyerek sperm ve yumurtanın buluşmasına mani olmaktadır.Prezervatif aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasını engelleyen önemli bir adoğum kontrol yöntemidir.Cinsel ilişki öncesi erkek tarafından doğru şekilde kullanıldığında koruyuculuk oranı % 95 - 98 ‘dir.

2.Vajinal bariyerler (diyafram, sperm öldürücü krem,fitil)

Günümüzde popülerliğini yitirmiş yöntemlerdir.Nadiren kullanılmaktadırlar.Diyafram rahim ağzına takılarak spermlerin içeriye geçmesini engeller.
Sperm öldürücüler ise cinsel ilişki sonrası vajinadaki tüm spermleri işe yaramaz hale getirir. Bunlar ilişkiden önce kadın tarafından yerine yerleştirilir.
İlişkiden sonra en az 6 saat yerinde bırakılmalıdır.

3.Rahim içi araçlar (spiraller)

Yaygın olarak kullanılmaktadırlar.Deneyimi sağlık personeli tarafından tatbik edilirler.Halk arasında spiral olarak da bilinen rahim içi araçlar rahim içine uygulanarak yumurtanın rahim içine naklini, spermlerin yumurtanın yanına gitmesini ve döllenme olsa bile rahim içinin özelliklerini bozarak döllenmiş yumurtanın yerleşmesini engeller.
Çıkarılmaları durumunda ise doğurganlık geri döner. Yan etkileri son derece azdır, kontrolleri düzenli olarak yapılırsa 10 yıl süre ile % 98 oranında korur.

4.Hormonal yöntemler (doğum kontrol hapları, iğneleri)

Ortak özellikleri yumurtlamayı durdurmalarıdır. Rahim ağzı tıkacını kalınlaştırarak spermlerin rahim içine girmesini önlerler.
Bu yöntemleri kullanmadan önce bir Kadın Doğum uzmanına danışmakta yarar vardır.Doktorun önerisi ve çiftlerinde kararıyla bu yöntemlere başvurulabilir. Doğum kontrol hapları ağızdan alınmakta olup yaygın şekilde kullanılmaktadır.Ancak etkinliklerinin tam olarak olması için günü gününe kullanılmaları çok önemlidir.
Doğum Kontrol iğneleri ise aylık ya da 3 aylık dönemlerde kullanılır. Her iki yöntem kullanıldıktan sonra doğurganlık geri gelir.

5.Cerrahi Doğum Kontrol Yöntemleri

Her 2 cins için de cerrahi olarak uygulanan doğum kontrol yöntemleri bulunmaktadır.Bu yöntemlerin geri dönüşü yoktır.

Kadınlar İçin Cerrahi Doğum Kontrol Yöntemleri

Tüp Ligasyonu: Kadınlarda rahim kanalları da denilen kordonların cerrahi olarak bağlanmasıdır. Yumurtanın geçtiği rahim kanallarının cerrahi olarak kapatılması veya bağlanması işlemidir. Sperm ve yumurtanın bu şekilde buluşması önlenmiş olur.

Bilinmesi gereken nokta ise bu cerrahi yöntemin geri dönüşü olmamasıdır.Yani daha sonra karar değiştirildiğinde tekrar doğurganlık neredeyse imkansızdır.
Bu nedenle bir daha çocuk sahibi olmak istemeyen çiftler tercih etmelidir.
Bu yöntem, adet bozukluklarına, hormonal değişime veya cinsel istek azalmasına neden olmaz.Esası tüplerden yumurta geçişini mekanik olarak engellemektir.

Erkekler İçin Cerrahi Doğum Kontrol Yöntemleri

Vasektomi (erkekte sperm kanallarının bağlanması) Erkekte lokal anestezi ile gerçekleşen ve spermin geçtiği kanalların kesilmesi veya bağlanması ile biten bir cerrahi operasyondur.
Geri dönüşü olmadığı bilinmelidir.Ayrıca cinsel güç ve cinsel istekte de bir azalmaya veya değişmeye neden olmaz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
q******** :

Hocam biz en son 20ekimde ilişkiye gırdık . Bn 26 ekımde adet oldum agrıli olan ilişkim agrısız ve kısa surdu . 26 kasımda adetolmadım ama kasıklarım ve goguslerım şiş surekli agrım var hamılemıyımdir sizce ?


Cevap:

Hamilelik belirtiler veya sizin hissiyatınız ile teşhis edilmez.Hamileliğin tanısı için tüm dünyanın kabul ettiği gebelik testi yöntemleri var.
Gereksiz ayrıntılarla kafa yormanıza gerek yok.

Hamilelik şüpheniz var ise, adetinizde de gecikme var sa, gebelik testi yaptırın.
Bu kadar basit durumunuzun çözümü.

e********* :

Doğum kontrol  hapının üçüncü haftasında bir hap unutup sonraki gün iki hap beraber alındığında risk artarmı? O gün ilişki olmuşsa risk varmıdır? adet normal bi şekilde oldu üstüne bir ay sonra yeniden oldu normal gününde. Bu durumda hamilelik olmazmı?internette mantıksız şeyler tedirginliğe yol açıyor malesef


Cevap:

Yaşadığınız beraberliğin ardından ard arda  adet görülmüş olması  gebelik ihtimalinin bulunmadığını gösterir.Anlaşılan sitemizdeki ilgili yazıları dikkatle okumamışsınız veya bir gebe kalma korkunuz var.
Gebelikten söz edemeyiz bu durumda.

Adet gören birinin neden hamile olamayacağı hakkında detaylı bilgi almak isterseniz tıklayınız....

Hala gebe olmadığınıza ikna olmuyorsanız bu konuda psikolojik bir destek almanız gerekebilir.

g************* :

İyi günler 1ay önce nişanlmla sürtünme yoluyla ilişki yaşadık ama ikimizde pjamalarımızlaydk göğsüme boşaldı ve ben sildim. şuan adetim geçikti ve karnımda şişlik hissediyorum acile gittim röntgen çektiler ve reflü dediler sizce hamilemiyim şaçma olacak ama merak ettim lütfen yardımcı olun


Cevap:

Vajinaya herhangi bir temas olmadığı için hamileliğin oluşumu söz konusu değildir. 

g*********** :

Hayırlı akşamlar sevgilimle 1 hafta önce ilişkiye girdik. Vajinasına pen*simin hepsini sokmadım fakat kızlık zarı bozulmadı ve prezarvatif kullanmadık. Ama dışarıya boşaldım. Sevgilimin hamile kalma riski var mıdır ?


Cevap:

Korunmasız her ilişkide hamilelik riski vardır. Adet gecikmesi bir haftanın üzerinde yaşanırsa gebelik testi yaptırabilirsiniz. 

s********** :

Evlilikte çocuk olmamasi için en iyi korunma yöntemi hangisidir?

Prezervatif kullanimi beni cok rahatsiz ediyor. Bunun dışında en sağlık yöntem hangisidir ? Doğum kontrol haplarinin sağlık üzerin de olumsuz etkileri varmidir ?


Cevap:

Birçok yöntem vardır(doğum kontrol hapları, aylık iğneler, rahim içi araçlar, vb) ancak size en uygun olanına doktorunuzun karar vermesi daha doğru olur..

n********* :

Doğum kontrol iğnelerini yaptırmak için tam 18 yaş ve üzeri olmak gerekiyor mu? Yoksa 18 yaşına bir kaç ay kala da yaptırılabilir mi?


Cevap:

18.yaş olmak gereklidir..

t*********** :

son adet tarihim 10 ocak 14 şubatta b hcg testi yaptırdım sonuç 70 çıkdı. sizce bu değer normalmi ?


Cevap:

Normal değil, hamilelik lehine

g********* :

Yaklaşık 5 gün önce erkek arkadaşımla sürtünme yoluyla birlikte olduk. Yaklaşık 1-2 cm içeri girdikten 5 dakika sonra çıkarıp 15-20 sn içinde dışarı boşaldı.4aydır adet görmüyordum. erkek arkadaşımla yaşadığım birliktelikten 1 gün sonra çok az koyu kahverengi kan ve pıhtılaşmış koyu kahve kırmızı renk karışık kremsi parça geldi.son 2 3 gün damla damla devam etmekte. Bu durum neye işaret ne yapmalı


Cevap:

Bekaretiniz bozulmuş olabilir..

s****** :

İyi günler. İlk cinsel birlikteliğimi iki ay önce yaşadım. Bir ayı aşkın bir süre önce de Norlevo kullandım ve kanamam oldu. ޞžimdi ise bir ayı geçti ve zaman zaman şişkinlikler oluyor doktorum Tarlusal verdi adet söktürücü olarak. Tarlusal'i kullandığım ikinci gün korunarak bir cinsel birliktelik yaşadım. Acaba bu birliktelik Tarlusal'in beklenen etkisini yok eder mi? Bir bağlantı olabilir mi?


Cevap:

Yaşadığınız cinsel birliktelik ilacın etkisini azaltmaz.

m******* :

Merhaba, reglim bittigi gunden 3 gun sonra sevgilimle korunmasiz bir cinsel iliskiye girdim. Regl basladiktan sonraki 2 hafta icinde oldugu icin hamile kalma olasiligim yoktur degil mi?


Cevap:

Böyle bir şey diyemeyiz, sonuç olarak korunmasız bir ilişki.Adetinizde en az 1 hafta gecikme olursa test yaptırın

t**** :

iyi akşamlar adetım 6-7 gün kadar gecikti ve aksam yaptıgım test pozitif cıktı :( bu benim istemediğim ve hazır olmadıgım bı durum. 12 agustosta ilişkiye gırdım ve ertesı gun hapı kullandım. sonrakı ılıskım 28 agustosta gerceklestı. ve ayın 31 nde yada eylulun 1 nde adet olmam gerekıodu. eczacım yaptırdıgım penısılın ve kullandıgım antıbıyotıgın testı etkıleyebılecegını soyledı :(( kafayı yemek uzereyım hamıle olma durumum nedır?


Cevap:

İlaçlar test sonucunu etkilemez.Bir de kanda Beta Hcg testi yaptirin.

p********** :

merhaba ben doğum kontrol hapı kullanıyordum ancak eşimle birlikte olduğumuzda 24 saati geçmişti hap almayalı unutmuşum doğum kontrol hapından ertesi gün 2 tane aldım adet zamanıma daha var ancak mide bulantısı uyuma isteği baş dönmesi var..hamilelik riski var mıdır gebelik testi yapsam güvenilir sonuç alabilir miyim yapmalı mıyım


Cevap:

adetinizde en az 5 günlük bir gecikme olmasını bekleyin, ondan sonra test yaptırın

?