a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w y z

ALKALEN FOSFATAZ (ALP) Hakkında Bilgi

Sıklıkla istenen bir biyokimya tahlilidir.
Alkalen fosfataz testi normal değerleri ve kullanımını aşağıda bulabilirsiniz.

Normal Değer:
Prematüre 105-500 IU/L
0-7 gün 95-380 IU/L
7 gün-1 ay 100-360 IU-L
2-3 ay 115-460 IU-L
4-6 ay 110-350 IU-L
7-12 ay 95-350 IU-L
1-3 yaş 90-350 IU-L
4-12 yaş 80-350 IU-L
13-15 yaş 75-400 IU-L (erkek), 75-350 IU-L (kadın)
16 yaş ve üstü: 25-100 IU-L

ALP testi karaciğer, safra kesesi ve kemik dokusuna bağlı hastalıkların değerlendirilmesinde kullanılır.Düşük çıkmasının klinik olarak anlamı yoktur, yüksek çıkması ile ilgili durumlarda aşağıdaki ihtimaller akla gelmelidir.

ALP Yüksekliği:

Bilier obstrüksiyon, bilier atrezi, siroz,
Osteitis deformans, hiperparatiroidizm,
Paget hastalığı, infiltratif karaciğer hastalıkları,
Enfeksiyöz mononükleoz, metastatik kemik tümörleri,
Metabolik kemik hastalıkları, viral hepatitler,
Gebelik, konjestif kalp yetmezliği ve çocukların büyüme dönemlerinde ALP düzeyi artar.

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

arzu_kayikci_85 | 08.09.2014 10:43

merhaba 29 yaşındayım kan tahlili yaptırdım ve sonuclarda alt 35 alp120 crp 0.51 ve aso 888 çıkmış hepsi de referans aralıklarının üzerinde çıkmış
Bilgilendirirseniz cok sevinirim teşekkürler

Tahlil.Com | 09.09.2014 04:55
Sorun görünmüyor..
maraz_abi | 19.03.2014 05:12

hocam benim yaş 17 alp degerim 183 dü yeni yaptırdıgım tahlilde 155 düştü ama hala yüksek dedi doktor sarılık var bende sizce kötü

Tahlil.Com | 21.03.2014 06:49
Sadece bu sonuçla bir şey söylenemez.Ultrason ve diğer karaciğer testlerinin de değerlendirilmesi gerekir.
igul-1971 | 26.04.2013 11:47

benim oğlum 16 yaşında ALP değeri 372 çıktı herhangi bir sorun olurmu ? cevaplarsanız çok sevinirim....

Tahlil.Com | 28.04.2013 07:56
Çocuklarda ve özellikle de büyüme çağında ALP değeri üksek çıkabilir, problem yok sonuçta
sadikli | 03.12.2012 11:40

Merhaba ,

Oğlum 6.5 yaşında .Yapılan tahlilde ALP değeri 397 ,Vitamin B12 1225 çıkmış.Bu değerler normal mi

Tahlil.Com | 22.06.2018 07:54
Büyüme çağındaki çocuklarda ALP yüksek çıkabilir.Bu olağan bir durumdur.
Vitamin B 12 yüksekliği ise aşağıdaki durumlarda olabilir.
http://tahlil.com/vitamin-b12-degerim-yuksek-vitamin-b-12-yuksekligi-hangi-durumlarda-olur/
| 11.11.2011 10:14

Merhaba,
Benim bebeğim 9 aylık ve alp ve fosfor değerleri yüksek çıktı. Nedeni nedir ?

ALP sonuç:1014
kalsiyum sonuç:10,5
Fosfor(serum) sonuç:5,6
Demir sonuç : 53
Demir bağlama kapasitesi sonuç: 194

Tahlil.Com | 11.11.2011 06:09
Sonuç raporunda belirtilen normal değerleri de yazmalısınız
| 25.09.2011 12:12

slm banu ben.sağ dizimde oluşan kist yüzünden doktorum bana alkp testi yaptırdı ve değeri çok yüksek çıktı 725 sizce bu normalmidir?

Tahlil.Com | 26.09.2011 08:32
ALP değeriniz yüksekyukarıdaki yazıdan da anlaşılacağı üzere bir çok nedenle yüksek çıkabilmektedir.Kemik hastalıkları da buna örnektir.Doktorunuz gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır
| 25.09.2011 12:10

slm banu ben.sağ dizimde oluşan kist yüzünden doktorum bana alkp testi yaptı ve olandan daha yüksek çıktı yani değeri 725 sizce normalmidir?

| 14.09.2011 02:01

Bütün biyokimya değerlerim normal fakat sadece Alkalen Fozfatazım 265 çıktı. Bi önemi varmı?

Tahlil.Com | 14.09.2011 02:09
Alkalaen Fosfataz bir çok nedenle yüksek çıkabilir.Doktorunuz gerek görürse ilave testler de isteyecektir.Aşağıda yüksek çıktığı başlıca durumlar belirtilmiştir.
Safra yollarında darlık, siroz, karaciğer hastalıkları, enfeksiyöz mononükleoz, metastatik kemik tümörleri, metabolik kemik hastalıkları, viral hepatitler, gebelik, konjestif kalp yetmezliği
| 07.09.2011 10:13

kolesterol toplam 254...trigliserit 554 bayagi kafa döndürür gibi tuhaf oluyorum,,,triserid indirmek icin acil n yapmam lazim

Tahlil.Com | 07.09.2011 11:12
Her 2 değer de çok yüksek.Bir endokrinoloji uzmanına başvurun
| 16.08.2011 09:46

alp değeri 211 yaş 46 ne yapılmalı sizce?

DAHA FAZLA GÖSTER