a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w y z

HEMATOKRİT (Hct) Hakkında Bilgi

Hematokrit testi tam kan sayımı (hemogram) testinde sıkça bakılan parametrelerden biridir.Normal değeri yaş ve cinsiyete göre farklılık gösterir.
Normal Değerleri yaş grupları ve cinsiyete göre aşağıda verilmiştir:

  Kord %42-60
  Prematüre %42-60
  0-7 gün %45-67
  7 gün-1ay %42-63
  2-3 ay %31-55
  4-6 ay %29-41
  7 ay-3 yaş %33-39
  4-5 yaş %34-40
  6-12 yaş %35-45

                    Erkek              Kadın
13-15 yaş    %37-49            %36-46
16-50 yaş    %40-53            %36-46
>50 yaş       %41-53            %36-46

Kullanımı: Anemi, kan kaybı, polistemi vb. durumların değerlendirilmesinde kullanılır.
Polistemi, egzersiz, hemokonsantrasyon (dehidratasyon, yanık, aşırı kusma, intestinal obstrüksiyon vb) ve yüksek rakım Hct’te artışa neden olurken, anemi ve yatar pozisyonda Hct düşer. Saat 17.00-07.00 arasında ve yemeklerden sonra Hct düzeyinde %10’luk bir düşme olabilir.
Ayrıca kan alırken turnikenin uzun süre kalması yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir.

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

ilknuravcu89_89 | 10.05.2013 11:37

TSH hormonum 0,11L ne yapmalım sorun var mı

Tahlil.Com | 15.05.2013 08:20

TSH değeriniz düşük.Tiroid beziniz fazla çalışıyor olabilir.Endokrinoloji bölümüne başvurunuz.TSH testi ve hangi durumlarda düşük çıktığına dair aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Tiroid Testleri,

http://tahlil.com/10-soru-ve-cevapta-tiroid-hastaliklaritiroid-testleri-st3-st4-tsh-ve-tiroid-testlerinin-yorumlanmasi


pasaqli-3m0 | 22.04.2013 03:00

bugün kan tahlili sonucumu aldım ve sonuçta RBC 4.670 WBC 8,4 HGB 9,3 HCT 31,2 çok halsiz oluyorum ve tansyonum düsüyü ayrıca aşırı saç dökülmesi var kan değerlimin bi sonucumu acaba bu belirtiler

Tahlil.Com | 24.04.2013 12:32

Kansızlık bulgularınız var, bu yönde tedavi ve nedenine yönelik de ilave tahliller yapılmalı.Bir dahiliye veya hematoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.


| 01.08.2011 12:34

hocam benim 7 haftalık gebeliğim missed abortus ile son buldu. kan değerlerim de rdw-sd 33.4 düşük. onun dışında hepsi normal aralıkta. pıhtılaşma testinde pıhtılaşma zamanı 2.74 sn. protrombin ise 9.3 sn. aptt ise 27 sn. merak ettiğim bu değerler normal mi bebek kanın pıhtılaşmasıyal ilgili bir bozukluktan mı yoksa dikkatsizliğimden mi ölmüş.

Tahlil.Com | 01.08.2011 06:04
Test sonuç raporundaki referans değerleri de belirtmelisiniz
| 28.04.2011 07:53

merhaba bugün kan tahlili yaptırdım çok fazla halsizlik ve yorgunluk hissim var HCT 33,1-HGB 11,3 ne yapmalıyım yadımcı olurmusunuz

| 08.12.2010 12:32

benim kan değerlerim
hgb=-7,3
hct=-25,1 doktorum düşük olduğunu söyledi serumla kan iğnesi verdi acaba başka bir problem olurmu yada bu düşüklüğün bana çok etkisi olurmu cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürederim.

Tahlil.Com | 08.12.2010 01:38
Kan değerleriniz oldukça düşük.Sağlığınıza olumsuz etkisi olabilir.Biran önce ilaçlarınıza başlayın.
| 03.12.2010 11:34

merhaba oğlum 12 aylık tahlil sonuçları
HCT 31,0
HGB 10.8
RBC 3.87
MCV 80.2
NE% 22
LY% 61.5
EO% 7.7
NE# 1.9
LY# 5.3
bu sonuçları yorumlar mısınız çocuğuma pekmez vermemin kansızlık üzerinde olumlu etkisi varmıdır ilaç kullanmam kesinlikle gerekli midir?

Tahlil.Com | 04.12.2010 12:55
Kansızlıkla iglili çocuğunuzun tedavi olması gerekiyor.Pekmez verme konusunda da danışmışsınız.Vermeniz yararlı olacaktır.
| 13.10.2010 03:47

wbc:4.6--hct:32.1---mcv:57 mch:19.6hgb:11 sayın dr sürekli baş dönmelerim var ..nereye başvurmalıyım..

Tahlil.Com | 15.10.2010 07:43
öncelikle dahiliyeye başvurmalısınız.
| 25.05.2010 12:41

hocam değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.ALLAH razı olsun.

| 23.05.2010 12:59

sevgili hocam bu gün kan tahlilleri yaptırdım.wbc 10-rbc 5,94-hgb 17-hct 51,7 çıktı.yaşım 42.birde idrar tahlilinde her sahada nadir lökosit görüldü.doktor bey beni hematoloji kliniğine gitmememi bura hct yüksek çıktı diye mikroskobi yaptır dedi.çok korkuyorum.o testi yaptırmağa görüşlerinizi söylerseniz çok sevinirim.bu testleri özel bir klinikte yaptırdım.şimdiden çok sağolun.saygılarımla hoşçakalın..

Tahlil.Com | 23.05.2010 04:28
Tahlillerinizde HCT ,RBC ve HGB yüksek çıkmış.Kan fazlalığı var diye açıklayabilirim.Yüksek rakımlı bölgelerde yaşayanlarda,fazla sigara içenlerde olabilir.Korkmanıza gerek yok.Testi birkaç hafta sonra tekrar ettirin.Gerekirse belirli aralıkla fazla kanınızı kan vererek azaltabilirsiniz.