First slide
Second slide
Third slide

ALT Kan Testi Nedir?

Vücudumuzda karaciğer hasarını saptamak için tipik olarak alanin aminotransferaz (ALT) kan testi kullanılmaktadır.
ALT tahlili sıklıkla aspartat aminotransferaz (AST) ile veya karaciğer panelinin bir bölümü olarak veya karaciğer hastalığını taramak veya tanınmasına yardımcı olmak için istenir.
ALT, bir diğer karaciğer testi olan AST’ye göre daha spesifik olmakla birlikte AST ve ALT’nin en önemli testler olduğu düşünülmektedir. 


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Sifilis Tahlili

Sifilis , frengi olarak da bilinen bir bakterinin neden olduğu tedavi edilmediğinde kronikleşen cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.Antibiyotik kullanımıyla tedavi edilebilmektedir.
Sifilis tanısında çeşitli tahlil yöntemleri kullanılmaktadır. Sifilisin (Frengi) tanısı özel mikroskopik ve histopatolojik inceleme yöntemleri ile etken bakterinin gösterilmesi ve serolojik testlerle konur.
Serolojik olarak kanda antikor araştıran testler yapılır. Primer sifilizden 4-8 hafta sonra pozitifleşen VDRL (Venereal Disease Reseach Laboratory) ve RPR (Rapid Plasma Reagin) testleri taramada ve tanıda en sık kullanılan tahlillerdir.Bu testler birçok laboratuvarda bulunmakta ve uygulanmaktadır.Ancak bu testlerle yalancı pozitiflik veya negatiflik olabilmektedir.
Kesin tanıda ise daha duyarlı ve özgül, ancak daha pahalı ve daha ayrıntılı olan ileri teknik gerektiren farklı tahlil yöntemleri kullanılmaktadır.Bu tahlil yöntemlerinin başlıcaları ise TPHA, FTA-ABS, PCR dır. Bunlar daha çok tanıyı doğrulamak amacı ile gelişmiş laboratuvarlarda çalışılmaktadır


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Yenidoğana Yapılan Topuk Kanı Testi Nedir?

Bebeğin doğumundan sonra yapılan bazı metabolik tarama testleri henüz belirtiler ortaya çıkmadan hastalığın saptanmasında yani erken teşhis için büyük önem içerir. Topuk kanı testi de böyle metabolik hastalıkların teşhisinde kullanılır.

Testin yapılması için en ideal zaman aralığı doğumdan sonraki 24-72 saat aralığıdır. Özellikle ilk 24 saat tavsiye edilmez çünkü bebeğin beslendikten sonra aldığı gıdaları parçalayabildiğini ya da parçalayamadığını görmek önemlidir. Ama 72 saatten sonra da bir hafta içinde test yapılabilir. Test ayak tabanının topuğa yakın bölgesinin dış kısımlarından alınarak yapılır. Kan alınmadan önce ayak hafifçe ısıtılmalıdır. Yaklaşık 2-2.4 mm derinlikte delinir. Alınan örnek 3 saat kurutulduktan sonra tarama merkezine gönderilir. Test ölü doğumlarda da yapılır ayrıca antibiyotik tedavisi alan bebeklerde ilaç kesildikten sonra test tekrarlanır.

Bu tarama ile bazı hastalıklar erken fark edilebilir. Bunlardan birincisi doğuştan hipotiroidizmdir. Tiroid bezinin yeterince çalışmamasından kaynaklanır. Fark edilmezse ilerde bebekte beyin hasarına neden olabilir. Türkiye’de her 3000 bebekten birinde görülür. İkincisi fenilketonüridir kanda fenilalanin parçalayan enzim çalışmadığından fenilalanin miktarı yükselir. İlerde zeka ve sinirsel gelişim geriliğine neden olabilir. Türkiye’de her 4000 bebekten birinde görülür. Üçüncüsü biyotinidaz eksikliğidir. Bebeklerde biyotin vitamini yani B vitamini eksikliği vardır. Teşhis edilmezse egzama, saç dökülmesi, bağışıklık sistemi yetersizlikleri, işitme kaybı veya denge bozukluklarıyla karşılaşılabilir. Bu hastalıkların önemli bölümünün tedavisi mümkündür ve erken fark edilmesi tedavi sürecine büyük katkı sağlar.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
4 yıl önce
G
kardelen_erzrm

merhaba hocam 8 haftalık hamileyim ALT değerim 70 (normal0-35) AST değerim 46 (normal 0-35) çıktı. dahiliye uzmanı bir gasteroentoloji uzmanına gitmem gerektiğini söyledi.. ilaç olarak sadece folibol ilacını kullanıyorum.

Tahlil.com
Çok ciddi bir durum olduğunu düşünmüyoruz hamilelikte biraz yükselebilirler yine de gastroenteroloji. Bölümüne danışabilirsiniz
5 yıl önce
G
Eda
MRB HOCAM 20 yaşındayım benim AST değerim 193 ALT değerim 494 yorumlarsmısınız şimdiden teşekkürler..
tahlil.com
Her iki testiniz de yüksek çıkmış, karaciğer ile ilgili bir sorun olabilir.Ultrason çekilmesi uygun olacaktır.

H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER