First slide
Second slide
Third slide

Hemofili A Hastalığı, Belirtileri ve Tedavi Süreci

Hemofili, kan pıhtılaşma mekanizmasındaki bir sorundan dolayı gelişen kalıtsal bir kanama bozukluğudur. 3 çeşidi vardır. Bunlar: Hemofili A (klasik hemofili), Hemofili B (Christmas hastalığı) ve Von Willebrand’s hastalığıdır.

Hemofili hastalıklarının seyri birbirine benzer ancak laboratuvar bulgularıyla ayırt edilir ve tipleri belirlenebilir. Hemofili A erkeklerde görülen bir hastalıktır. Hemofili hastalığının  %85’i Faktör 8 maddesinin vücutta eksikliği ya da işlev bozukluğundan kaynaklanır ve Faktör 8 eksikliği hemofili A diye adlandırılır. Hemofili, X kromozomu üzerinden taşınır. Kadınlar XX kromozomunu taşıdığı için en az bir X kromozomu sağlıklı gen taşır ve hemofili hastası olmazlar ancak taşıyıcı olabilirler.

Belirti ve Bulgular:

-En ufak bir travma, yaralanma veya işlem sonucu günlerce sürebilen kanama. (örneğin diş çekilmesi)

-Diş eti kanaması

-İdrarda-dışkıda kan görülmesi

-Hemartroz: eklem arası kanama (dirsek, diz, ayak bileği, omuz ve el bileği eklemleri). Hemartroz, ağrı, şişlik, sertlik ve hareket kısıtlılığına yol açabilir.

-Ciddi boyuttaki faktör 8 eksikliği sonucu eklem hasarına bağlı sakatlık

-Kas içine kanama sonucu oluşan morluklar

Laboratuvar Bulguları:

-aPTT süresi fazla çıkar, PT ve TT değeri normaldir, kanama zamanı Faktör 8 değeri düşüktür.

Tedavi: Günümüzde uygulanan Hemofili A tedavisi ile normal yaşam süreci sağlanabilmektedir. Hafif hemofililerde Desmopressin denilen Faktör 8 uyarıcı ilaç kullanılır. Orta ve ciddi düzeyde hemofilide faktör 8 konsantresi verilir Ameliyat gibi cerrahi uygulamalardan önce de hastaya kan verilmesi öngörülmektedir.

Bu medikal tedaviye ek olarak hemofili hastalarına bizim tavsiyemiz:

Sağlıklı ve dengeli beslenmek, özellikle bol bol et ve süt ürünleri tüketmek kas hasarlarını ve kazaları önlemek için son derece yararlı olacaktır. Diyabet riski altında iseniz şeker dengesini kurarak besinleri almanızı öneriyoruz. Sık sık ve az az yemeli, kilolu olmamalı veya çok zayıf olmamalısınız. Vitamin ve mineral depoları hemofili hastaları için oldukça önemlidir. Gerekli kan testlerini yaptırmalı ve gerekiyorsa takviye almalısınız.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Hangi Doktora Gitmeniz Gerektiğini Tahlil.com Doktorları Söylesin

Herhangi bir hastalığınız veya şikayetiniz var fakat hangi doktora girmeniz gerektiğini bilmiyorsanız Tahlil.com'un uzman doktorlarına sorabilirsiniz.

Tahlil.com doktorlarına hastalığınız nedeniyle hangi doktora gitmeniz gerektiğini hemen sormak için tıklayınız....


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Hipertiroidi Nasıl Bir Hastalıktır, Belirtileri Nelerdir?

Hiper tiroidi, vücutta tiroid hormonunun aşırı salgılanmasıyla oluşan bir hastalıktır. Hiper tiroidi, hormonsal sistem hastalıkları içinde görülme sıklığı açısından şeker hastalığından sonra ikinci sırada yer alır. Görülme sıklığı kadınlarda erkeklere göre çok daha fazladır. Hiper tiroidinin en sık görüldüğü yaş aralığı 20-40 yaştır.

Hipertiroidi hastalığının nedenleri nelerdir?

-Grave’s hastalığı (nedeni tam olarak bilinmeyen, vücudun kendi savunma sisteminin yarattığı, kanda tiroid hormonunun aşırı yükselmesine yol açan bir hastalık)

-Tiroid bezinde iyi huylu kitle olması

-Nodüller guatr hastalığı

-Tiroid kanseri

-Tiroid bezinin enfeksiyonu

-Tiroid hormonu salgılayan tümörler

-Hipotiroidi (tiroid hormonunun az olması) sebebiyle fazla miktarda verilen tiroid hormonu tedavisi

-Genetik yatkınlık (aile bireylerinde hastalığın bulunması)

-Aşırı stresli yaşam

-Enfeksiyonlar

Tiroid hormonunun fazla üretilmesi metabolizmayı anormal şekilde hızlandırır. Vücutta buna bağlı fiziksel ve zihinsel olarak birçok değişiklik ortaya çıkar. Hiper tiroidi hastalığının belirti ve bulguları nelerdir?

-Sinirlilik

-Huzursuzluk, uyku düzensizlikleri

-Aşırı hareketlilik

-Duygusal durum değişiklikleri (coşkulu veya depresyonda)

-Kan akımının hızlı olması nedeniyle sıcak, kızaran, nemli ve yumuşak bir cilt

-İnce telli ve yumuşak saçlar

-Titreme

-Sıcağa dayanamama, sıcak basması ve aşırı terleme

-Metabolizma hızlanması nedeniyle besinler tam olarak emilmeden vücuttan atılır. Bu şekilde hasta sürekli acıkıp yemek yer ama kilo alamaz. Kilo kaybeder.

-Yorgunluk ve kaslarda güçsüzlük

-Sindirim sistemi sorunları (ishal veya kabızlık)

-Kalp atışında hızlanma ve ritim bozuklukları

-Nabzın sürekli hızlı atması

-Büyük tansiyon yükselir fakat küçük tansiyon yükselmez.

-Grave’s hastalığına bağlı hipertiroidi varsa gözler etkilenir. Göz kapağı kasılıp, ağırlaşır, göz arkasında ödem oluşur. Göz küreleri dışarı doğru çıkmış bir görüntüdedir. Görme bozuklukları oluşabilir.

-Libidoda azalma ve kadınlarda adet döneminde düzensizlikler görülebilir.

Hipertiroidi tedavi yöntemleri nelerdir?

Tedavinin amacı tiroid hormonunun azaltılmasıdır. Hastalığın sebebine göre tedavi planlanır. Antitiroid ilaçlar, iyot tedavisi verilebilir. Gözler etkilenmişse ödemi azaltmak için idrar sökücü, göz damlası verilebilir.

Diğer bir tedavi yöntemi ise radyoaktif iyot tedavisidir. Ameliyat ve ilaç tedavisine gerek kalmadan hastalığı iyileştirebilir. Bu tedaviyi alan hasta çevresindekilere radyasyon bulaştırmamak için aile bireylerinden ve özellikle çocuklardan bir süre uzak kalmalıdır.

Ameliyat yönteminde ise tiroid bezinin bir kısmı çıkarılır. Tüm bu tedavi yöntemlerinden sonra hipertiroidi tam olarak iyileşmiştir diyemeyiz. Tekrarlama olasılığı vardır. Hastalar düzenli olarak kontrollere gitmelidir.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
3 ay önce
G
arzu07

ağrıdan acile gittim 15 gün önce, idrar kan tahlili yapıldı,kan tahlilin MCHC [L] 31,43 ..RDW [H] 18,6 ,çıktı, idrar tahlilin de Eritrosit [E] 1+ çıktı,ilaç kullandım geçmedi,ürolojiye gittim,tekrar idrar tahlili istendi Eritrosit [E] 2+ ve Lökosit [E] +-, sonuçlar nedir acaba?

TahlilCom
Tedaviye rağman şikayetleriniz geçmedi ise idrar kültürü yaptırmanızı öneririz..
3 ay önce
G
fenerbahce_tugce1907

Eşimle sürtünme yoluyla iliski yaşadık vajinamdan içeri biraz boşaldı hamile kalma olasiligim var mı?

Tahlil-com
Evet bu şekilde hamile kalabilirsiniz.
3 ay önce
G
kevsergonulds

Hocam merhaba ben bir ilişki yaşadım fakat vajinanın içine boşalma olmadı sadece kalça kısmına boşaldı yani vajinaya geldi mı bilemem ve ilişki yaşanırken adettim .Daha sonra 25 gün geçti ve idrar testi yaptım negatif cıktı. Sonrasında da adet oldum ama normale göre azdı şimdide adetim bitmesine rağmen karnında ciddi bir şişlik var bu kanamanın adet değilde üstüne adet görme olmasından korkuyorum.

Tahlil.com
Regl iken ilişkiye girmek gebelik oluşumunu engeller diye kesin bir durum yok.Üstüne görme kanaması normal adet kanamasından çok daha farklı ve kısa süreli bir kanama olur. Üstüne görme kanaması olduğunu düşündürüyorsa gebelik testini tekrarlayarak daha net bir bilgi edebilir veya bir kadın doğum doktoruna muayene olabilirsiniz.
4 ay önce
G
karamurat_416

10 aylık bebeğimin test sonuçları

TSH: 1,60
SERBEST T4:14,69
SERBEST T3: 6,35

Tahlil.com

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



4 ay önce
G
ades

prolaktin yüksekliği tedavisi görüyordum ilacı bırakınca tekrar yükselme olduğu için doktorum mr istedi. mr sonucunda hipofiz bez parankiminde sınırları net olarak belirlenemeyen 7 mm çapında İV GD sonrası serilerde belirgin kontrast tutulum göstermeyen görünüm mevcuttur denmekte.

Tahlil.com
Hipofiz bezinizde normal olmayan bir oluşum gözlenmiş.Doktorunuz konuya dair detaylı bilgi verecektir.
4 ay önce
G
meltem06_894

adet gunum15 gün gecikti kan testi yaptirdim beta 23 cikti ve adet oldum doktorun bi hafta sonra tekrar test yapacak acaba hamile olabilir miyim?

Tahlil.com

Halk arasında Kimyasal gebelik olarak bilinen durumu  geçiriyor olabilirsiniz.Aşağıda kimyasal gebelik ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kimyasal gebelik ( biyokimyasal gebelik) nedir?

4 ay önce
G
doganage

ALT 119
AST 99
CRP 79
bu değerler yüksek
EOS% 4,5
HGB 13,7
HCT 40,5
bu değerler düşük çıktı, sorun nedir?

Tahlil.com

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.

CRP YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Aynı zamanda ALT ve AST yüksekiğiniz de var.Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.


http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir



4 ay önce
G
moosefirst

TSH -- 1.19 (N.D. 0.35 - 4.94)
Vitamin b12 -- 208 (187 - 883)
Ferritin -- 71.59 (21.81 - 274.66)
Folat -- 5.3 (3.1 - 20.5)

Demir (serum) -- 62 (65-175)
UIBC -- 289 (69-240)
TIBC -- 351

2.5 yıldır saç dökülmesi yaşamaktayım

Tahlil.com
Demir eksikliği bulgularınız var.Saç dökülmesinde etken olabilir.
4 ay önce
G
o.bastan

ben yeni evli bi bayanım.. eşimle ilişki anında canım çok acıyor ve ilişki gerçekleştirmiyor kendimi istem dışı çok kasıyorum ne yapmam gerekiyor bunu nasıl yenebilirim?

TahlilCom
Kadın doğum uzmanına gitmeniz ve muayene olması gereklidir..

H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER