Bu sayfadaki bilgileri sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz

Hemogram Kan Tahlilindeki Kısaltmaların Anlamları

Hemogram Kan Tahlilindeki Kısaltmaların Anlamları

Tam Kan Sayımı tahlili , diğer adıyla Hemogram Testi yaptıran bir çok ziyaretçimiz bu tahlili yaptırdıktan sonra sonuç kağıdındaki kısaltmaların anlamlarını merak edip bize başvuruyorlar.
Sizler için Hemogram testinde kullanılan kısaltmalar ve anlamlarını derledik.

Tam Kan Sayımı ( Hemogram Testi) Tahlilindeki Kısaltmaların Anlamları:  

RBC (red blood cells):  Kırmızı kan hücreleri (Alyuvarlar) Oksijen taşıyan hücrelerin miktarını belirtir.
 Düşükse anemi (kansızlık) veya kan kaybı vardır.
Yüksek olduğu durumlar ise :Yüksek rakımlı yerde yaşayanlar, KOAH(Kronik Obstruktif Akciğer Hastalıkları,astım ve bronşit gibi, böbrek hastalığı ve polisitemi hastalığıdır.

MCV (mean corpuscular volume):  Oksijen taşıyan hücrelerin ortalama büyüklüğüdür. MCV düşükse eritrositler daha ufaktır, yüksekse daha genişlemişlerdir.
 Demir eksikliği anemisinde eritrositler küçülür dolayısıyla mcv değeri düşük çıkar. B12 vitamini eksikliği anemisinde ise eritrositler büyümüştür, MCV yüksektir.

Hb (Hemoglobin): Kandaki toplam hemoglobin miktarını gösterir. Anemilerde hemoglobin değeri düşer.

MCH: Eritrositlerdeki hemoglobin miktarını gösterir.

MCHC: Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration: Eritrosit hemoglobin konsantrasyonunun yüzde olarak ifadesidir.

Hct (Hematokrit): Kandaki hemoglobin ve eritrosit miktarının bir ölçüsüdür. Anemi, lösemi, kan kaybı gibi durumlarda azalırken vücudun su kaybettiği durumlarda (örneğin ishal) veya polisitemi'de artar.

 PLT (Platelets): Trombositlerdir. Pıhtılaşmayı sağlayan hücerelerdir.

WBC (White Blood Cells-Leukocytes): Beyaz kan hücreleri(Akyuvarlar) Vücudun savunma ve bağışıklık hücrelerinin yani lökositlerin toplamını gösterir.  Enfeksiyon hastalığı veya lupus gibi kronik iltihabi hastalıklarda yükselir.  Ayrıca lösemi'de yükselir. Düşük değerlerde çıktığında ise lökosit yapımını bozan ciddi bir hastalık vardır.  Örneğin bazı kanserlerde, kemik iliği hastalarında, AIDS'te, viral enfeksiyonlarda  lökosit miktarı (WBC) düşüktür.

PNL: (Nötrofiller) Bakteriyel enfeksiyonlarda artar.

Lymphocytes: (Lenfositler) Viral enfeksiyonlarda ve bazı kronik hastalıklarda artarken  HIV enfeksiyonu yani AIDS'te düşer.

Eosinophils: (Eozinofiller) Allerjide ve paraziter hastalıklarda yükselir. 

Kan sayımı testi ile ilgili soru sormak ve tahlilerinize dair bilgi almak için aşağıdaki bölüme sorunuzu sorabilirsiniz.

Bunu Okuyanlar Bunları da Okudu
Soru Sorun

Uyarı! Yorum yapabilmek veya soru sorabilmek için giriş yapmış olmalısınız.
Giriş Yapın ya da Üye Olun

Son Soru ve Yorumlar
  1. avatar
    elif2014-04-18 02:05:05.0

    Oğlum 15 yaşında vitilogo rahatsızlığı var ama ilerlemiyor ..Ve allerjisi var
    Hemotolojik tetikler de hepsi normal fakat;
    eos 0.99 referans:0.70
    eos% 13.90 .refereans 13.90
    biyokimya
    gulukoz (açlık) 92
    üre 17
    kan üre azotu 8
    keratin 0 61 referans 0.7 1.1
    kolestrol 179
    triğliserid 88
    ast15
    alt13

    • avatar
      TahlilCom2014-04-18 09:24:28.0

      Sonuçlarında problem görünmüyor.

  2. avatar
    nisamgunes2014-04-17 16:18:05.0

    merhaba 26 yaşındayım
    wbc 10.82
    ne# 7.88
    mo#0.57
    hgb 11.4
    hct 33.9
    mcv 78.4 değerlerim ne anlama geliyo şimdiden teşekkürler.

  3. avatar
    beyzabilgier2014-04-11 18:05:22.0

    Wbc:8.15
    Neu#:5.52
    Neu%:67.7
    Baso#
    Baso% 0.94
    Eos#
    Eos% 2.5
    Ly# 1.77
    Ly% 21.7
    Mo# 0.58
    Mo% 7.15
    Rbc 4.47
    Hgb 10.5
    Hct 33.9
    Mcv 75.9
    Mch 23.6
    Mchc 31.1
    Rdw 18.5
    Plt 280
    Mpv 7.01
    Kan testimin sonuçları bunlar. 15 yaşındayım kadınım.

    • avatar
      TahlilCom2014-04-12 15:48:38.0

      Kansızlığınız var tedavi olmanızı öneririz..

  4. avatar
    mertcan_tr_gs2014-03-31 17:50:39.0

    9 yaşındaki kızımın tahlil sonuçları hocam yorumlarsanız sevinirim.
    Wbc:10,2 Lym# : 2,53
    Neu#:6,82 Eos# : 0,105
    Lym :24,7 Neu%: 66,8
    Eos%:1,03 RBC:4,17
    HGB:7,8 HCT:26,1
    MCV :62 MCH:18,7
    MCHC:29,9 PLT:379
    RDW:18,4
    PDW:19,7
    MPV:5,47
    PCT:0,207
    MONO#:0,709
    Ferrtin<1.00
    Vitamin B12 327

  5. avatar
    esrarengizx2014-03-29 08:19:11.0

    Babam 2yıl önce felçgeçirdi 80 yasında. Sadece Demir düşük çıkıyor.Diğer kan değerleri normal.Demir ilacı kullanınca düzeldi.Bırakınca yine sadece demir düşük cıktı.Sadece demir düşük çıkıp diğer kan değerleri normal cıkması neyi gosterir.Doktor kansızlık sayılmaz dedi ama sebebi ne olabilir.Tskrler

    • avatar
      Tahlil.com2014-03-29 21:17:10.0

      Bu durumda bir takım nedene yönelik ilave tahliller de yapılmalı

      Hematoloji bölümüne başvurabilirsiniz

  6. avatar
    erkan_32062014-03-15 16:50:25.0

    hemogram sonuçlarım hocam yorumlarsanız sevinirim.
    WBC     20.8     H     4.6 - 10.2     K/uL         8.59    
    HGB     15.2     N     12.2 - 18.1     g/dL         16.2    
    HCT     45.8     N     36.0 - 53.7     %         48.4    
    RBC     5.09     N     4.04 - 6.13     M/uL         5.39    
    MCV     90     N     80.0 - 97.0     fL         89.8    
    MCH     29.9     N     27.0 - 31.2     pg         33.4     30

    • avatar
      TahlilCom2014-03-15 20:02:11.0

      WBC değeriniz yüksektir, öncelikle enfeksiyon araştırılması gereklidir..

  7. avatar
    afyberk0032014-03-15 00:12:35.0

    Hemogram sonuçlari sonuç min max
    Wbc 5.4 4.1 11. 2
    Rbc 4.58 3.38 5.08
    Hgb 14. 6 12.16
    Hct 44 33 50
    Mcv 96.1 80.4 95.9
    Mch 31.8 27.2 33. 5
    Mchc 33.1 32.5 35.2
    Rdw 13.6 11.7 14.6
    Plt 146 159 388
    Mpv 9, 9 6.5 11.6
    Pct 0.145 0.190 0.360
    Pdw 17.8 15.5 17.1
    Gr 64.3 47.2 75.2
    Ly 22.1 18. 8 50.8 bu değerle

    • avatar
      Tahlil.com2014-03-15 08:54:13.0

      Sonuçlarınızda kayda değer bir problem görülmüyor, normal olarak değerlendirebiliriz.

  8. avatar
    nikitasu2014-03-12 22:57:46.0

    Sjögren hastasıyım.Ayrıca talasemi minörüm. Hemogram sonuçlarımdan anormal olanlar:
    HGB 10.8 L
    HCT 32,5 L
    MCV 66,4 L
    MCH 22.2 L
    RDW 16.4 H
    MPV 11 H
    PDW 18.3 H
    NE% 79.9 H
    LY%14.8 L
    EO% 0.4 L
    NE# 8.3 H
    Ayrıca akciğer tomografisi istendi bu sonuçlarla bağlantısı var mı, ya da bu sonuçlar önemli mi?

    • avatar
      TahlilCom2014-03-13 20:00:06.0

      Kan souçlarınız talasemi minör tanısı ile uyumludur, Akciğer tomografisi başka bir nedenle istenmiş olabilir..

  9. avatar
    nacarm2bayi2014-03-12 17:01:07.0

    Karaciğer yağlanması nedeniyle kan testi yaptırdım..
    Yüksek değerleri yazıyorum.
    Kolestrol : 215
    LDL : 138.6
    Trigliserid : 162
    EOS : 11.6
    Eos % : 0.6
    MCHC : 35.1
    RDW : 15.4
    Eos değerleri biraz kafamı karıtırdı.Çok yüksek çıktı sanki...4 ay önce orta şiddet gastrit çıkmıştı.
    Yorumlarınızı bekliyorm

    • avatar
      TahlilCom2014-03-12 20:09:20.0

      Eozinofil değeri tek başına çok anlamlı olmamakla beraber allerjik olaylar, paraziter hastalıklar ve enfeksiyonlarda artabilir..

  10. avatar
    kubrarda2014-03-12 00:50:04.0

    Wbc:54.1
    Neu#:38.1
    Neu%:70.3
    Baso# 2.44
    Baso% 4.5
    Eos# 1.3
    Eos% 2.44
    Ly# 6.77
    Ly% 12.5
    Mo# 5.58
    Mo% 10.3
    Rbc 4.54
    Hgb 12.48
    Hct 36.7
    Mcv 81
    Mch 27.49
    Mchc 33.98
    Rdw 20.4
    Plt 805
    Mpv 10.1
    51 yasinda kayinvalidem sonuclari boyle cikti hematolojiye gitmemiz soylendi losemiden suphelendiler

    • avatar
      TahlilCom2014-03-12 14:08:49.0

      Evet Kronik bir lösemi tipi olabilir, hematolojiye gitmenizi öneririz..

  11. avatar
    kubos_19802014-03-12 00:23:32.0

    Lösemi hemogram testiyle kendini belli eder mi?

    • avatar
      Tahlil.com2014-03-12 09:33:49.0

      Hemogram testi ile her ne kadar tek başına lösemi tanısı koyulmasa da, anormal sonuçlar çıktığı takdirde lösemi yönünde fikir verebilir.Bu durumda yani şüpheli bir hemogram sonucunda Hematoloji bölümünde ilave tahliller de yapılmalıdır.

  12. avatar
    nurullahturan19962014-03-11 15:14:42.0

    HGB 8.6
    HCT 29.4
    MCV 63,2
    MCH 18,4
    MCHC 29,2
    RDW 20
    DEMİR-SERUM 14
    FERRİTİN 2.2
    Hocam çok merak ediyorum acaba yorumlarmısınız lütfen teşekkürler

    • avatar
      Tahlil.com2014-03-11 15:20:26.0

      Muhtemelen demir eksikliğine bağlı anemi diğer adıyla da kansızlık bulguları var.Bir an önce tedaviye başlanmalı

  13. avatar
    baydur2014-03-07 21:08:30.0

    Merhaba... AbLamın kan tahLiL sonuçLarını yorumLarsanız sevinirim..;
    Hemogram
    Kreatinin 0.36 mg/dl 0.51 - 0.95
    SeroLoji
    CRP 3.45 mg/L 0.0 - 3.0
    Hemogram
    MPV 12 fL 7.4 - 10.4
    LY% 39.5 % 5.5 - 20.5
    MO% 7.1 % 8.5 - 11.7
    LY# 2.44 10^3/uL 1.3 - 2.0
    iDRAR
    Dansite 1.003 1.005 - 1.030
    BUNLAR KIOYU YAZANLAR

    • avatar
      TahlilCom2014-03-08 20:36:52.0

      Diğer değerler normal ise bu değerler normal sayılmaktadır..

  14. avatar
    mehmetayvaz2014-03-04 20:15:09.0

    TTKK SONUC NORM.D
    NEU% 16,9 39,9-73
    LYM% 70,4 20,40
    EOS% 0,6 0,8-6
    NEU# 1,2 1,8-6,4
    LYM# 4,9 1,2-3,6
    HGB 11,4 11,7-15,5
    HCT 33,9 34,5-46,3
    MCH 27,1 27,2-35,5
    6 aylık erkek bebek sünnet öncesi kan tetkik sonucudr, diğer değerler norm old içn yzmdm

    • avatar
      Tahlil.com2014-03-04 23:43:28.0

       Tahlil.com'a sorduğunuz test sonuçları  hemogram yani kan sayımında çalışılan parametrelerden sadece bir kaçı, bunlar tek başına fazla bir fikir vermez.
       Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir, diğer kan sayım parametrelerinde belirgin bir sorun yoksa, tahlilinizde kayda değer bir problem olmadığını söyleyebiliriz.

       Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen  cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

      Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?



  15. avatar
    serhatkilic19892014-03-04 11:37:20.0

    wbc 6.39
    ne% 65.2
    LY% 23.3
    MO% 10.8
    EO% 0.6
    BA% 0.1
    NE# 4.17
    LY# 1.49
    MO# 0.69
    EO# 0.04
    BA# 0.00
    RBC 4.91
    HGB 13.6
    HCT 41,4
    MCV 84.3
    MCH 27.6
    MCHC 32.8
    PLT 164
    MPV+ 11.7
    PCT 0.191
    PDW 16,5
    RDW-SD 42,5
    RDW-CV 14.0
    HOCAM DEОžERLERİM NORMAL Mİ ?

    • avatar
      TahlilCom2014-03-04 12:18:31.0

      Sonuçlarınız normaldir..

  16. avatar
    onurcuk1482014-03-04 09:44:03.0

    hocam devamı bu
    #NUEUT 7,9 (2,0-7,0)
    #LYMPH 1,8 (0,80-4,00)
    #MONO 0,3 (0,12-0,80)
    #BASO 0,1 (0,00-0,10)
    #EOS 0,1 (0,02-0,50)
    RDW 13,8 (11,5-14,5)
    HOCAM SONUÇLAR NORMAL Mİ?

    • avatar
      TahlilCom2014-03-04 09:50:31.0

      Sonuçlarınızda problem görünmüyor..

  17. avatar
    sonnokta802014-03-01 14:47:38.0

    Hematologie:
    hematies : 4,89: (4.5-5.8)
    hemoglobine: 15,8: (13-17)
    hematoctite: 44,9: (40-50)
    V.G.M: 91,9: (82-98)
    T.C.M.H: 32,4 !: (27-32)
    C.C.M.H: 35,3: (32-36)
    I.D.R: 11.1: (15)
    Ve ayrıca Triglycerides: 4.23: (0.40-1.50) Cholesterol: 2,17: (1.4-2) VitaminD: 8 ng/ml
    Yaş 33 erkek, teşekkürler.

    • avatar
      TahlilCom2014-03-01 19:27:54.0

      Kolesterol değeriniz biraz yüksek ancak diğer değerleriniz normaldir..

  18. avatar
    sonnokta802014-02-28 14:17:30.0

    Merhaba,
    hematies : 4,89
    hemoglobine: 15,8
    hematoctite: 44,9
    V.G.M: 91,9
    T.C.M.H: 32,4 !
    C.C.M.H: 35,3
    I.D.R: 11.1
    Ve ayrıca Triglycerides: 4.28 - Cholesterol: 2,17 - Vitamin D: 8
    Bunlar hakkında da yorum yaarsanız çok sevinirim , Saygılar.

    • avatar
      TahlilCom2014-02-28 18:59:42.0

      Sonuçlarınızı yazarken referans değerlerini belirtmediğiniz için yardımcı olamıyoruz..

  19. avatar
    gamzelisa2014-02-27 14:54:52.0

    Kreatinin 0,72
    ALT-(SGPT) 18
    WBC 10,3 10^3/mm^3 4,5 - 10,3
    RBC 4,7
    HGB 13,6
    HCT 42,5
    MCV 91,1
    MCH 29,2
    MCHC [L] 32
    PLT 286
    MPV 8,9
    PDW 16,1
    PCT 0,3
    28 yaş bayan

    • avatar
      TahlilCom2014-02-27 15:04:02.0

      Sonuçlarınız normaldir..

  20. avatar
    dostum_zulal2014-02-26 09:39:46.0

    11 aylık oğlum hemogram sonuçları
    MCH 27.6-(22.7-27.2)
    MPV 6.31( 6.9-10.6)
    MCHC 35.5 (31.6-34.4)
    PDW 18.9 (0.0-9.99)
    RDW 11.7 ( 12.9-15.6
    BASO% 2.09 ( 0-1)
    lgA Türbimetrik) 27 (70-400)
    lgG(Türbimetrik 474 ( 700-1600)
    lgMTürbimetrik 42( 20-200)
    demir 83 (40-400)
    t.demir 330 (100-400)
    B12 617.0

    • avatar
      Tahlil.com2014-03-04 19:15:09.0

      Çocuğunuzdaki IG A düşüklüğü dikkat çekiyor.Bağışıklık sistemi ile ilgili bir testtir.IG A düşüklüğü çeşitli nedenlere bağlı olabilir.Aşağıda konuya dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

  21. avatar
    WenyaNiss2014-02-24 11:13:49.0

    WBC4.74 (4.5-11)
    RBC:5.03 (3.83-5.08)
    HGB:13.5
    HCT:40.3
    PLT:202
    MCV:80.2 (80.4-95.9)
    MCH:26.8 (27.2-33.5)
    MCHC:33.5
    RDW%15.2 (11.8-14.3)
    PDW:16,0
    MPV:10.1
    PCT:0,204
    NEU#1.93
    LYM#2.47
    EOS#0.01 (0.1-0.5)
    MON#0.31
    BAS#0.02
    NEU%40.7 (50-70)
    LY%52.2 (20-44)
    EO%:0.2 (0.8-4.0)
    MON%6.5
    BA%:0,4
    25 yaş bayan

    • avatar
      TahlilCom2014-02-24 14:35:02.0

      Sonuçlarınız normal sınırlardadır.

  22. avatar
    sena2014-02-20 14:21:35.0

    WBC 7.50 NE% 42.0 LY% * 42.7
    MO% 5.4 EO% * 9.1
    BA% 0.8 NE# 3.2
    LY# 3.21 MO# * 0.4
    EO# * 0.68 BA# 0.06
    RBC 4.52 HGB 12.7
    HCT 38.1 MCV 84.2
    MCH 28.0 MCHC 33.3
    RDW_CV 14.2 RDW_SD 42.4
    PLT 314 MPV 8.2
    PCT 0.3 PDW 16.3
    FT4 1.27 TSH 2.57
    FERRİTİN * 10 B12 347
    FOLİK ASİT 8.5
    17 yaşındayım

    • avatar
      Tahlil.com2014-02-23 10:44:57.0

      Demir eksikliği bulgularınız var

  23. avatar
    kalafattt2014-02-19 16:50:20.0

    wbc 11.4
    ne%42
    ne#4.8
    lym%50
    lym#5.7
    mono%6.1
    mono#0.7
    eos%1.3
    eos#0.2
    baso%0.6
    baso#0.1
    rbc 5.1
    hgb13.3
    hct 41.9
    mcv82.7
    mch 26.3
    mshc 31.8
    rdw13.3
    plt 20
    mpv 10.4
    demir 63
    demir bağlama kapasitsi271
    ferritin 94.7
    vtmin b12 143
    glukoz102
    serbest t3 3.7
    serbest t4 0.72
    tsh 2.76

    19 yaşındayım

    • avatar
      TahlilCom2014-02-20 09:39:18.0

      Sonuçlarınız normal görünüyor..

  24. avatar
    onurcuk1482014-02-14 21:14:02.0

    WBC10,2 4,0-10,0
    RBC5,88 3,50-5,50
    HGB14,7 11,0-16,0
    HCT43,5 37,0-50,0
    MCV74 80-100
    MCH25 27,0-31,0
    MCHC33,8 32-36
    PLT241 100-400
    MPV7,2 7,0-11,0
    PCT0,17 0,108-0,282
    PDW15 15,0-17,0
    %NEUT78,2 50-70
    %LYMPH17,2 20-40
    %MONO3 3,0-8,0
    %BASO0,5 0,0-1,0
    %EOS1,1 0,05-5,00
    hocam yer kalmadı devamı geliyor

    • avatar
      TahlilCom2014-02-14 21:32:38.0

      Sonuçlarınız normal görünüyor..

  25. avatar
    gozde.unal.nevsehir2014-02-12 23:05:00.0

    Hocam 8 ayını yeni doldurmuş bir kızım var rica etsem kan tahlili sonuçlarını yorumlar mısınız.
    Hemogram
    WBC    9,3             N(4,3 - 10,3)
    #LYMPH +    6,4        -     H(1 - 5)
    #MONO    0,7             N(0 - 1)
    #NEUT    1,9        -     L(2 - 6,4)
    #EOS    0,3             N(0,05 - 0,5)
    #BASO    0,1             N(0 - 0,2)
    %LYMPH +    68,3        %     H(10 - 50)
    %MONO    7,0             N(2 - 10)
    %NEUT    20,5        %     L(40 - 80)
    %EOS    2,8             N(0 - 7)
    %BASO    1,4             N(0 - 2,5)
    RBC    4,6             N(4,38 - 5,37)
    HGB    11,6        g/dL     L(11,7 - 17,2)
    HCT    36,4             N(34,2 - 50,3)
    MCV    79,0        fL     L(80,7 - 95,5)
    MCH    25,3        mg/dL     L(27 - 34)
    MCHC    31,8             N(27 - 36,4)
    RDW    15,0             N(11,3 - 16,8)
    PLT    431,0             N(150 - 450)
    MPV    9,2            
    PCT    0,4             N(0,139 - 0,99)
    PDW    15,3        %     L(15,5 - 17,1)

    • avatar
      TahlilCom2014-02-13 14:50:22.0

      Gripal bir enfeksiyon geçiriyor olabilir..

cem argun
tolgay şatana
türker şahiner
didem katar
mustafa cesur
serdar han
onder yaman
kemal uygur
cihat baran