Bu sayfadaki bilgileri sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz

Hemogram Kan Tahlilindeki Kısaltmaların Anlamları

Tam Kan Sayımı tahlili , diğer adıyla Hemogram Testi yaptıran bir çok ziyaretçimiz bu tahlili yaptırdıktan sonra sonuç kağıdındaki kısaltmaların anlamlarını merak edip bize başvuruyorlar.
Sizler için Hemogram testinde kullanılan kısaltmalar ve anlamlarını derledik.

Tam Kan Sayımı ( Hemogram Testi) Tahlilindeki Kısaltmaların Anlamları:  

RBC (red blood cells):  Kırmızı kan hücreleri (Alyuvarlar) Oksijen taşıyan hücrelerin miktarını belirtir.
 Düşükse anemi (kansızlık) veya kan kaybı vardır.
Yüksek olduğu durumlar ise :Yüksek rakımlı yerde yaşayanlar, KOAH(Kronik Obstruktif Akciğer Hastalıkları,astım ve bronşit gibi, böbrek hastalığı ve polisitemi hastalığıdır.

MCV (mean corpuscular volume):  Oksijen taşıyan hücrelerin ortalama büyüklüğüdür. MCV düşükse eritrositler daha ufaktır, yüksekse daha genişlemişlerdir.
Demir eksikliği anemisinde eritrositler küçülür dolayısıyla mcv değeri düşük çıkar. B12 vitamini eksikliği anemisinde ise eritrositler büyümüştür, MCV yüksektir.

Hb (Hemoglobin): Kandaki toplam hemoglobin miktarını gösterir. Anemilerde hemoglobin değeri düşer.

MCH: Eritrositlerdeki hemoglobin miktarını gösterir.

MCHC: Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration: Eritrosit hemoglobin konsantrasyonunun yüzde olarak ifadesidir.

Hct (Hematokrit): Kandaki hemoglobin ve eritrosit miktarının bir ölçüsüdür. Anemi, lösemi, kan kaybı gibi durumlarda azalırken vücudun su kaybettiği durumlarda (örneğin ishal) veya polisitemi'de artar.

 PLT (Platelets): Trombositlerdir. Pıhtılaşmayı sağlayan hücerelerdir.

WBC (White Blood Cells-Leukocytes): Beyaz kan hücreleri(Akyuvarlar) Vücudun savunma ve bağışıklık hücrelerinin yani lökositlerin toplamını gösterir.  Enfeksiyon hastalığı veya lupus gibi kronik iltihabi hastalıklarda yükselir.  Ayrıca lösemi'de yükselir. Düşük değerlerde çıktığında ise lökosit yapımını bozan ciddi bir hastalık vardır.  Örneğin bazı kanserlerde, kemik iliği hastalarında, AIDS'te, viral enfeksiyonlarda  lökosit miktarı (WBC) düşüktür.

PNL: (Nötrofiller) Bakteriyel enfeksiyonlarda artar.

Lymphocytes: (Lenfositler) Viral enfeksiyonlarda ve bazı kronik hastalıklarda artarken  HIV enfeksiyonu yani AIDS'te düşer.

Eosinophils: (Eozinofiller) Allerjide ve paraziter hastalıklarda yükselir. 

Kan sayımı testi ile ilgili soru sormak ve tahlilerinize dair bilgi almak için aşağıdaki bölüme sorunuzu sorabilirsiniz.


Bunu Okuyanlar Bunları da Okudu
Soru Sorun

Uyarı! Yorum yapabilmek veya soru sorabilmek için giriş yapmış olmalısınız.
Giriş Yapın ya da Üye Olun

Son Soru ve Yorumlar
  1. avatar
    Geliciyunus1 hafta önce

    Iyi akşamlar, 1973 doğumlu evli iki çocuk annesinin bugün test sonuçları sonucu beni hastaya yatmam için aradılar endişeliyim test sonuçlarımı paylaşmak istiyorum, Aydınlattıcı bilgiye çok ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim test sonuclarım, tam kan ( hemogram) sonuç L 4,05 - min 4.2 ,

    • avatar
      Tahlil.com6 gün önce

      Verdiğiniz tetkik sonucu hastalığınız hakkında her hangi bir bilgi vermiyor.

  2. avatar
    nur_71741 hafta önce

    Wbc 7.5
    Rbc 4.35
    Plt 274
    hgb 11.3
    htc 34.9
    mcv 80.1
    mch 26.0
    mchc 32.5
    rdw 14.9
    neu% 68.7
    lym% 24.4
    mon% 6.2
    Eos% 0.2
    Bas% 0.5
    neu# 5.1
    lym# 1.8
    mon# 0.5
    Eos# 0.0
    bas# 0.0
    mpv 9.5
    Pct 0.260

  3. avatar
    butterfly_3651 hafta önce

    19 yasindayim yaklasik 1 aydir diskimda az miktarda kan var ama baska hic sikayetim yok kati yiyecekleri cok tuketiyorum acaba tuvalete ciktigimda zorladigim icin mi bu durumdayim agri ishal kabizlik hicbir sey yok haftada en az 3-4 kere tuvaletede cikiyorum acaba nedeni ne olabilir

    • avatar
      Tahlil-com1 hafta önce

      Dışkıda zorlanmadan kaynaklı olarak, makatta yırtıklar kanama sebebi olabilir. Bol sıvı tüketmenizi tavsiye etmekle birlikte, bir gastroenteroloji uzmanıyla da görüşmelisiniz.

  4. avatar
    uggur-351 hafta önce

    Hocam Tahlil Sonuçların aşağıda yer aldığı gibi.
    RBC:5.90 H.
    HGB:16.3
    HCT:48.7
    MCV:82.6
    MCH:27.7
    MCHC:33.5
    PLT:183
    WBC:8.2
    PCT:0,13
    LPCR:10.7
    RDW%:13.5
    RDWA:41.5
    MPV:7.5 L.
    PDW:7.0

    • avatar
      Tahlil.com1 hafta önce

      Bazı kan sayım parametreleriniz yüksek. Sonuçlarınızda kan fazlalığı bulguları var.
      Kan fazlalığı olarak değerlendirdiğimiz durum ise, kan sayımı yani hemogram tahlilinde RBC, HCT,HGB değerlerinin yüksek çıkmasıdır.
      Yüksek rakımlı bölgelerde yaşayan kişilerde,çok sigara içenlerde bu durum olabilir.
      Hayati tehlike taşıyan bir durum değildir.
      Düzenli aralıklarla dahiliye bölümünde kan sayımı tahlili yaptırıp kontrollerinizi sürdürün.
      Kan değerlerinizi düşürmek için belirli aralıklarla da kan vermeniz de gerekebilir.

  5. avatar
    asi2 hafta önce

    Mrb hocam ben kasim 18 adet oldum normal bi adet gordum adetim bitince 1 hafta snra bende adet disi kanama gelmeye basladi bu on gundur devam ediyor ben polikistik over hastasiyim uc yildir diane 35 kullaniyodum iki ay ara verdim simdi yine iciyorum bu hapin etkisi olabilir mi yoksa ciddi bi sorunmu

    • avatar
      Tahlil.com2 hafta önce

      10 gündür devam eden kanama normal değil.Araştırılması gerekir.İleri tetkik ve muayene için kadın doğum doktoruna başvurmalısınız.

  6. avatar
    rumeysa_9802 hafta önce

    HBV -DNA (KONTITATIF) değeri 2,00×10^1 çıktı ölçü birimi IU/mL NORMAL DEĞERLERİ DE L(20-170000000) yorumunuz ne olabilir cevabı acil verirseniz çok sevinirim

    • avatar
      Tahlil.com2 hafta önce

      HBV DNA testi Hepatit B enfeksiyonu tanı ve takibinde kullanılan güvenilir bir testdir.
      ELİSA testinde HBS Ag testi pozitif olanlara testi teyit etmek ve Hepatit B taşıyıcılığının takibinde de kullanılır.
      Normal Değeri Negatif'tir.Bu durumda Hepatit B varlığından söz edemeyiz.

      Sizde ise HBV -DNA (KONTITATIF) değeri 2,00×10^1 çıktığına göre pozitiflik var yani kanda Hepatit B virüsü var demektir.

  7. avatar
    darklegend1892 hafta önce

    RBC:5.3
    HGB:15.8
    HCT:46.6
    MCV:87.3
    MCH:29.6
    MCHC:33.9
    RDW-CW:12.7
    WBC:6.4
    NEUT%:51.9
    LYMPH%:35.3
    MONO%:7.5
    EO%:4.2
    BASO%:1.1
    NEUT#:3.33
    LYMPH#:2.26
    MONO#:0.48
    EO#:0.27
    BASO#:0.07
    PLT:240
    MPV:9.4

    • avatar
      Tahlil.com2 hafta önce

      Tahlil.com'a sorduğunuz tahlil sonuçları normal olarak yorumluyoruz.
      Test sonuç değerlerinizde bir anormallik görülmüyor.

  8. avatar
    delta_betul2 hafta önce

    KOLAY GELSİN. SİZDEN RİCAM SONUÇLARI ÖĞRENEBİLİRMİYİM..
    WBC:915
    LYM:3.85
    MID:2.91
    LYM:42.10
    MID:31.80
    RBC:3.74
    HGB:14.20
    HCT:38:60
    MCV:103.00
    MCH:37:90
    MCHC:36.60
    RDWS:60:20
    RDWcv:13:30
    PLT :462:00
    PCT:0.34
    MPV:7.40
    PDWs10.00
    PDWcv:37.20

    • avatar
      Tahlil.com2 hafta önce

      Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

  9. avatar
    qusesan3 hafta önce

    Bn dunde yazmiştim adet duzensizligi demiştiniz bana gecen ay agrılı olan adetım agrısız oldu her eşimle ilişkiye gordıgımızde ilk adetum agrısız oluyor bir ay sonrada olmuyorum ve surekli agrılı ilişki oluyo gunde bir ker zor

    • avatar
      Tahlil.com3 hafta önce

      Herhangi bir tahlil sonucu sormamışsınız.Ancak merak ettiğiniz konularla ilgili olarak sitemizde bir çok yazı yayınladık ve soru cevapladık.
      Dilerseniz merak ettiğiniz konulara dair sitemizdeki yazılarımızdan yararlanabilirsiniz.

      Tahlil.com'un arama motorunu kullanarak site içinde dilediğiniz konuyu araştırmak için tıklayınız....

  10. avatar
    htctwin3 hafta önce

    iyi günler degerlerim
    mcv:76
    tam kan (hemogram) :4,06
    rdw:17,8
    lym:28,4
    mch:25,36
    plt:463
    hct:30,9
    mpv:8,7
    pct:0,403
    bunların anlamlarını öğrenebilir miyim? ilginiz için teşekkür ederim.

    • avatar
      Tahlil.com3 hafta önce

      Tahlil.com'a sorduğunuz test sonuçları  tam kan sayımı olarak de bilinen hemogram testi parametrelerden sadece bir kaçı.Ancak sadece bu değerler tek başına fazla bir fikir vermez.
      Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir,
      Kan sayımı sonrası diğer kan sayım parametrelerinde belirgin bir sorun yoksa, tahlilinizde kayda değer bir problem olmadığını söyleyebiliriz.

      Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

      Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?



  11. avatar
    guzelkadinblogcu3 hafta önce

    2 ay önce anemi teşhisi konuldu ve 2 kutu ferro sanol kullandım. Yeniden tahlil yaptırdığımda sonuç şöyleydi. HGB 11.9L(12.2-16.2)MCH 25.7L(27-31.2)MCHC30,2L(31,8-35.4)RDW 20,6H(10-20) MPV 11,1H(6,8-10,8)EOS% 7H(0,7-5,8) MON# 0,42H(0,24-0,36) EOS# 0,45H (0,04-0,36)anemi dışında bir problem var mı

  12. avatar
    basak.arginnn4 hafta önce

    Wbc sonuç 4.01 referans aralığı 4.5-10.5
    Hgb sonuç 10 referans aralığı 11.5-15.5
    Hct sonuç 33 referans aralığı 35.5-48
    Mcv sonuç 75.9 referans aralığı 80-95
    Mch sonuç 23 referans aralığı 25-34
    Mchc sonuç 30.3 referans aralığı 31-37
    Rdw-cv sonuç 15.7 referans aralığı 11.2-15

  13. avatar
    hersey_311 ay önce

    Tahlil sonuçlarım
    WBC 7,32
    RBC 4,03
    HGB 11,4
    HCT 35,0
    MCV 86,8
    MCH 28,3
    MCHC 32,6
    PLT 227
    RDW 13,5
    PDW 13,0
    MPV 11,1

  14. avatar
    ertan1 ay önce

    YAŞ: 57
    CİNSİYET: KADIN
    HEMOGRAM
    TEST SONUÇ REF.
    WBC 10.31 3.98 - 10.4
    NEU 5.03 1.56 - 6.13
    LYM 4.28 1.18 - 3.74
    MON 0.72 0.24 - 0.36
    EOS 0.24 0.04 - 0.36
    BAS 0.04 0.01 - 0.08
    PLT 325 182 - 369
    PCT 0.28

    • avatar
      Tahlil.com1 ay önce

      Tahlil.com'a sorduğunuz test sonuçları  tam kan sayımı olarak de bilinen hemogram testi parametrelerden sadece bir kaçı.Ancak sadece bu değerler tek başına fazla bir fikir vermez.
      Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir,
      Kan sayımı sonrası diğer kan sayım parametrelerinde belirgin bir sorun yoksa, tahlilinizde kayda değer bir problem olmadığını söyleyebiliriz.

      Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

      Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?



  15. avatar
    irem.kara-.-1 ay önce

    Hormon testi
    tsh 1,43
    Prolaktin 9,40
    Testosteron 0,36
    Dehidroepiandrosteron 203,0
    Kortizol 6,35
    Çıktı. Bunların anlamını öğrenebilir miyim ve kortizol düşüklüğü nedendir

  16. avatar
    irem.kara-.-1 ay önce

    Wbc 6,7
    Rbc 4,7
    Hgb 11,8
    Hct 36,0
    Mcv 75,9
    Mch 24,8
    Mchc 32,6
    Rdw 14,4
    Plt 311,0
    Mpv 7,4
    Pdw 16,8
    Pct 0,2
    Neu% 35,8
    Neu# 2,4
    Lym% 57,9
    Lym# 3,9
    Mon% 5,4
    Mon# 0,4
    Eos% 0,5
    Eos# 0,0
    Bas% 0,4
    Bas# 0,0

    • avatar
      Tahlil.com1 ay önce

      Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

  17. avatar
    doganage1 ay önce

    ALT 119
    AST 99
    CRP 79
    bu değerler yüksek
    EOS% 4,5
    HGB 13,7
    HCT 40,5
    bu değerler düşük çıktı, sorun nedir??

    • avatar
      Tahlil.com1 ay önce

      CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
      Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
      CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

      CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.

      CRP YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

      Aynı zamanda ALT ve AST yüksekiğiniz de var.Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.


      http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

      http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir



  18. avatar
    nil.aktg2 ay önce

    GRAN% 44.5
    PLT 117
    PCT 0.1
    Bu değerler düşük çıktı normal mi ? Yoksa bir sorun mu var ?

    • avatar
      TahlilCom2 ay önce

      Gripal enfeksiyonlarda olabilir, 10-15 gün sonra tekrarlatmanızı öneririz..

  19. avatar
    amet202 ay önce

    Eşim 12 haftalık gebe test sonuçları hakkında bilgilerinizi rica ederim. Teşekkürler,

    Test Grubu    Test Adı    Sonuç
    HEMOGRAM    HEMOGRAM    
    HEMOGRAM    LYM %    26,90
    HEMOGRAM    Eritrosit    4,26
    HEMOGRAM    EOS    0.059
    HEMOGRAM    EOS %    0.731
    HEMOGRAM    Hematokrit    36.2
    HEMOGRAM    Hemoglobin    12,60
    HEMOGRAM    Lökosit    8,07
    HEMOGRAM

    • avatar
      TahlilCom2 ay önce

      Eşinizin sonuçları normaldir..

  20. avatar
    legendtexas43 ay önce

    Toprak ersin 1997

    LÖKOSİT 8.8
    LYM 2.1
    MID 0.7
    GRAN 6
    LYM% 23,5
    MID% 8,6
    GRAN% 67,9
    RBC (ERİTROSİT) 4,44
    HGB (HEMOGLOBİN 13.2
    HCT (HEMATOKRİT) 40,8
    MCV 92
    MCH 29,7
    MCHC 32.3
    PLT (TROMBOSİT) 302
    MPV 8.8
    PDW 16.9
    PCT 0.265

    SİZCE DEĞERLER NASIL ?

    • avatar
      Tahlil.com3 ay önce

       Tahlil.com'a sorduğunuz test sonuçları  hemogram yani kan sayımında çalışılan parametrelerden sadece bir kaçı, bunlar tek başına fazla bir fikir vermez.
       Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir, diğer kan sayım parametrelerinde belirgin bir sorun yoksa, tahlilinizde kayda değer bir problem olmadığını söyleyebiliriz.

       Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen  cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

      Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?



  21. avatar
    SERDAR3 ay önce

    SERDAR2014-08-24 22:48:43.0
    merhabalar, 33 yaş erkek. DİLİMDE ŞİSME VE AGIZDA METAL TADI VAR

    WBC/ 8.4 RBC/5.1 HGB/15,1 HCT/45,8 MCV/89,2 MCH/29,3 MCHC/32,9

    RDW/13,5 PLT/288,0 MPV/8,4 PDW/15,5 PCT/0,2 NEU%/53,9 NEU#/4,5

    LYM%/34,6 LYM#/2,9 MON%/ [H] 9,1 % 5,1-9,0 MON#0,8 EOS%/2,1

    EOS# 0,2 BAS%/0,3 BAS#/0,0

    • avatar
      TahlilCom3 ay önce

      Tetkikleriniz normal görünüyor..

  22. avatar
    sean.nursen3 ay önce

    Merhaba, hormon ve hemogram rapor sonuçlarına göre referans aralığından düşük veya yüksek olan sonuçları yazdım hastalık ne olabilir acaba?
    TSH 65,78
    Serbest T4 0,49
    Anti TPO 600,0
    Anti tiroglobulin antikor 982,7
    -
    WBC 9,05
    MPV 8,34
    PDW 18
    MONO# 0,93
    BASO# 0,066
    BASO% 0,733

    • avatar
      Tahlil.com3 ay önce

      TSH değeriniz yüksek, hipotiroidi sorununuz olabilir.Bu sonuçlar tiroid bezinizde hastalık olduğunun göstergesi  olabilir. İleri tetkik ve tedavi için endokrinoloji bölümüne başvurmanız uygun gözüküyor.

        TSH testleri ve TSH testlerinin yorumlanmasına dair detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız.

      http://tahlil.com/10-soru-ve-cevapta-tiroid-hastaliklaritiroid-testleri-st3-st4-tsh-ve-tiroid-testlerinin-yorumlanmasi


      Belirtiğiniz sonuçlar Hashimato olarak bilinen tiroid bezi hastalığınız olabileceğini gösteriyor.Bu durumda bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

      Hashimato hastalığına dair aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

  23. avatar
    thesusx4 ay önce

    merhaba HEMOGRAM wbc cumartesi 2.6 çıkmıştı bugunku sonuçlaR aşagıdaki gibidir ...wbc 4.3 / ne%36.4/ ly%50.04 / mo%9.9/ EO% 2.4 / BA% 0.9/ RBC 4.4/ HGB 13.4/ HCT 41.4/ MCV 94/ MCH 30.04/ MCHC 32.3/ RDW 13/ PLT 321/ MPV 8.1/ PCT 0.25/ PDW 16/ LY#2.2/ MO#0.4/ NE#1.6/ EO# 0.1/ BA#

    • avatar
      TahlilCom4 ay önce

      Sonuçlarınız normaldir..

  24. avatar
    hayat4 ay önce

    Merhabalar Hocam,
    Hemogram testinde hamile olup olmadığı belli olur mu.

    • avatar
      Tahlil.com4 ay önce

      Hemogram testi kan sayımıdır ve hamilelik tanısında kullanılmaz.

  25. avatar
    emre_aydin224 ay önce

    Selamlar 28 yasında esansiyel tremor hastası erkek sonuçlar aynen şoyle,
    WBC H 10,9
    RBC 5,7
    HGB 15,9
    HCT H 51,6
    MCV 90
    MCH 27,7
    MCHC L 30,8
    RDW H 17
    PLT 207
    MPV 7,5
    PCT 0,2
    PDW 17,1
    NE% 73,6
    LY% L 15,9
    MO% 8,2
    EO% 2
    BA% 0,3
    NE# H 8
    LY# 1,7
    MO# H 0,9
    EO# 0,2
    BA# 0

    • avatar
      TahlilCom4 ay önce

      Sonuçlarınızda problem görünmüyor..

cem argun
tolgay şatana
hakan gulle
türker şahiner
didem katar
mustafa cesur
serdar han
onder yaman
kemal uygur
cihat baran