First slide
Second slide
Third slide

Kolesterol Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Kolesterol vücudumuzun yapı taşı olan hücrelerde ve hücrelerin zarlarında bulunan ve vücut için gerekli bir maddedir. Yağ molekülleri kanda proteinlere bağlanarak taşınır ve vücuttaki tüm organlara dağılır. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi kolesterolün de vücutta fazla olması zararlıdır. Ancak kolesterolün tipleri vardır: iyi ve kötü kolesterol. İyi kolesterol HDL, başında H harfi olduğu için hayırlı kolesterol olarak kısaltabiliriz, fazla olması yararlıdır. HDL düşük olması ise sorun yaratır ve kalp hastalıklarına zemin hazırlar. LDL, yani lanetli kolesterol ise kötü kolesteroldür. Fazla olması durumunda kolesterol yani yağlı olan ve mum kıvamındaki bu madde kandaki bazı hücreler ve hücre artıkları ile birleşir ve damarları daraltır. Bu daralmanın üzerine bir kan pıhtısı gelirse damar tam tıkanır. Bu damar tıkanıklığı beyinde olursa felç, koroner damar dediğimiz kalp damarında olursa enfarktüs yani kalp krizi oluşur.  Otuz yaş üzeri tüm yetişkinlerin hayatlarında en az bir kere kolesterol ölçümü yaptırması gerekiyor. Ancak birçoğumuz gibi bozuk beslenme alışkanlığı gibi risk faktörleriniz varsa ve spor da yapamıyorsanız, üstüne üstlük ailenizde kalp ve damar hastalığı olan birinci derecede akrabalarınız varsa kolesterol değerlerinizi 1 veya 2 yılda bir ölçtürmeniz gerekir. Çünkü yüksek kolesterol belirti vermeden ilerliyor. Total kolesterol, HDL, kan basıncı ve sigara içme durumunuza göre kalp krizi geçirme riskini hesaplayan modeller vardır. Diyet yapmanıza rağmen kolesterol testiniz hedeflenen düzeye inmemişse, ilaç tedavisi gündeme geliyor. Ancak ilaç tedavisi ömür boyu sürmektedir. Bu ilaç tedavisine de ömür boyu verme niyeti ile başlanılmalıdır. Ancak hasta sıkı diyet yapar ve zayıflarsa ömür boyu kolesterol ilacı verme durumu iptal olur

Yüksek kolesterol tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli şey sağlıklı yaşamdır. Diyetle yüksek kolesterol seviyesi düşerken, sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlıklarını da kazanmalısınız. Yazın yaz sebze ve meyveleri, kışın kış sebze ve meyveleri tüketiniz. Sebze, meyve, kuru baklagil ağırlıklı beslenmeye özen gösterin. Kızartmalardan kaçınmayı ihmal etmeyin. Yüksek tansiyonunuz varsa, kullandığınız tuzu azaltmayı da unutmayın. Sosis, salam, sucuk, pastırma, ciğer, böbrek ve beyin gibi kolesterolü fazla olan etlerden uzak durun. Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta da besinlerin yağ ve kalori içerikleri. Yağı azaltılmış peynir ve sütü tercih edin. Diyet peynir, diyet süt kullansanız bile bunları sınırlı miktarda tüketin. Haftada iki –üç defa yumurta tüketebilirsiniz. Serbest olarak sıvı yağ, maden suyu, bakla, lahana, enginar, ceviz, çay, her türlü yeşillik, marul, salata, domates, maydanoz ve meyve tüketebilirsiniz. Patates cipsi, mayonez, hazır salata sosları, tereyağı, iç yağı ve kuyruk yağından ise kesinlikle sakınmanız gerekiyor.  Sigara kalp ve damar hastalıkları açısından risk faktörü olduğu kadar, kolesterolünüzün yükselmesine de yol açıyor. Alkol vücutta şekere dönüşür.Zararı faydasından çok fazla, alkolü tamamen unutabilirsiniz.  Kolesterolünüzü kontrol altında tutmak istiyorsanız, az miktarda ancak düzenli spor yapmanız şart. Çünkü spor HDL kolesterolü (iyi kolesterol) yükseltiyor, LDL kolesterolü (kötü kolesterol) ise düşürüyor. Haftada en az 3, tercihen 5 kez, 30–45 dakika süreyle yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklete binme gibi sporlar kolesterol düzeyinizin dengede kalmasını sağlıyor.  

Kolesterol yükselmesini ve düşmesi üzerine birçok faktör etkilidir. Bunların en önemlisi genetiktir. Vücudun ürettiği kolesterolün düzeyi yediklerimizin yanında genler tarafından da belirleniyor ve yüksek kolesterol anne babadan çocuğa geçiş gösteriyor. Kolesterol düzeyini en çok etkileyen ikinci faktör yanlış beslenme alışkanlığıdır. Yiyeceklerdeki iki besin grubu kolesterol düzeyinin yükselmesine yol açıyor. Hareketsizlik ve sigara iyi kolesterolü düşürüyor. Stres, asabiyet gibi durumlar kötü huylu kolesterolün yükselmesine neden oluyor. İnsulin direnci, polikistik over sendromu, erken menopoz, tiroid tembelliği, hipotiroidi, guatr, şeker hastalığı gibi endokrinoloji ve metabolizma alanına giren faktörler iyi kolesterolü düşürüp, kötü kolesterolün yükselmesine zemin hazırlıyor.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.

H
İLGİLİ İÇERİK

Kontrollü Öksürük Akciğer Sağlığı İçin Çok Önemli

Çoğu kronik akciğer rahatsızlıklarında akciğerin düzenli olarak temizlenmesi, oluşabilecek enfeksiyonları engellemek için son derece önemlidir.
Akciğeri temizleme tekniklerinden bir tanesi de Kontrollü Öksürük metodudur. Peki, kontrollü öksürük metodu nasıl uygulanır? 

Bu metot için öncelikle bir yatağın veya sandalyenin kenarına oturulur. Vücut hafifçe öne eğilir. Ayak tabanları yere tam olarak basılarak denge sağlanır.
Daha sonra burundan derin bir nefes alınır. Nefes kısa bir an tutulduktan sonra, iki kez kısa ve sert şekilde öksürülür. Bu işlem sırasında balgam çıkarma durumuna karşı bir kap veya peçete alınmalıdır.
Bu işlem ara sıra yapılarak akciğerde gelişebilecek olası enfeksiyonlar engellenebilir. 


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


Domuz Gribi Virusu Akciğere Yerleşebiliyor

Domuz gribi olarak da bilinen H1N1 virüsünün bir türü, doğrudan akciğerlere yerleşerek, hastalığın seyrini ağırlaştırıyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı açıklamaya göre, dünyanın her yerinde giderek artan sayıda klinik, domuz gribine yakalanan hastaları gelişmiş yoğun bakım ünitelerine almak zorunda kaldıklarını bildiriyor.
H1N1 virüsünün yeni versiyonu, domuz gribine yakalananların şimdilik yüzde 15'inde görülüyor. Virüs doğrudan akciğere girerek, solunumun düzgün yapılmasını engelliyor.
O yüzden de hastaların yoğun bakım ünitelerine yatırılması ve uzun süre tedavi görmeleri gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü, kışın yeni dalga domuz gribi vak'aları görülmesi ihtimaline işaret ederek, önlem olarak üye ülkelerden, yoğun bakım üniteleri sayısını artırmalarını istedi.
Örgüt, Japonya'da domuz gribi vak'alarının şimdiden salgın seviyesine yükseldiğini, tropikal ülkelerde de artış beklendiğini duyurdu.


Tahlillerinizi Biruni Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz.


L
ÇOK OKUNANLAR
H
SPONSOR BAĞLANTILAR



Q
TAHLİL MERKEZLERİ
Öne çıkan tahil merkezleri için tıklayın.



B
KONU İLE İLGİLİ YORUMDA BULUN
Hey! Bu konu hakkında yorumda bulunmak veya Tahlil.com'a soru sormak için hemen üye ol veya giriş yap
W
YORUMLAR
5 gün önce
G
karamurat_416

10 aylık bebeğimin test sonuçları

TSH: 1,60
SERBEST T4:14,69
SERBEST T3: 6,35

Tahlil.com

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.



1 hafta önce
G
ades

prolaktin yüksekliği tedavisi görüyordum ilacı bırakınca tekrar yükselme olduğu için doktorum mr istedi. mr sonucunda hipofiz bez parankiminde sınırları net olarak belirlenemeyen 7 mm çapında İV GD sonrası serilerde belirgin kontrast tutulum göstermeyen görünüm mevcuttur denmekte.

Tahlil.com
Hipofiz bezinizde normal olmayan bir oluşum gözlenmiş.Doktorunuz konuya dair detaylı bilgi verecektir.
2 hafta önce
G
meltem06_894

adet gunum15 gün gecikti kan testi yaptirdim beta 23 cikti ve adet oldum doktorun bi hafta sonra tekrar test yapacak acaba hamile olabilir miyim?

Tahlil.com

Halk arasında Kimyasal gebelik olarak bilinen durumu  geçiriyor olabilirsiniz.Aşağıda kimyasal gebelik ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kimyasal gebelik ( biyokimyasal gebelik) nedir?

2 hafta önce
G
doganage

ALT 119
AST 99
CRP 79
bu değerler yüksek
EOS% 4,5
HGB 13,7
HCT 40,5
bu değerler düşük çıktı, sorun nedir?

Tahlil.com

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.

CRP YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Aynı zamanda ALT ve AST yüksekiğiniz de var.Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.


http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir



3 hafta önce
G
moosefirst

TSH -- 1.19 (N.D. 0.35 - 4.94)
Vitamin b12 -- 208 (187 - 883)
Ferritin -- 71.59 (21.81 - 274.66)
Folat -- 5.3 (3.1 - 20.5)

Demir (serum) -- 62 (65-175)
UIBC -- 289 (69-240)
TIBC -- 351

2.5 yıldır saç dökülmesi yaşamaktayım

Tahlil.com
Demir eksikliği bulgularınız var.Saç dökülmesinde etken olabilir.
3 hafta önce
G
o.bastan

ben yeni evli bi bayanım.. eşimle ilişki anında canım çok acıyor ve ilişki gerçekleştirmiyor kendimi istem dışı çok kasıyorum ne yapmam gerekiyor bunu nasıl yenebilirim?

TahlilCom
Kadın doğum uzmanına gitmeniz ve muayene olması gereklidir..
3 hafta önce
G
asliveznecikurt

RBC alyuvarlar 4,15
HGB hemoglobin 10,8
HCT hematokrit 32,7
MCV 78,7
MCH 26,1
MCHC 33,1
RDW-SD 54,7
RDW 19,7
WBC akyuvarlar 12,9
Nötrofil% 69,1
Lenfosit% 22,1
Monosit% 6,4
Eozinofil% 2
Bazofil% 0,4
Nötrofil# 8,9
Lenfosit# 2,9
Monosit# 0,8
Eozinofil# 0,3
Bazofil# 0,0
PLT trombosit 326
MPV 6,7.

Tahlil.com

Kansızlık bulgularınız var, bu yönde tedavi ve nedenine yönelik de ilave tahliller yapılmalı.Bir dahiliye veya hematoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.

Kan sayımı ve anemi konusunda detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz aşağıdaki bağlantımızı okuyabilirsiniz.

Kansızlık ( anemi ) nedir? Anemi  tanısı nasıl koyulur, anemi hakkında sorulmuş soru ve Tahlil.com uzmanlarının cevapları

1 ay önce
G
Nazlı Ece

lökosit : negatif
nitrit: negatif
protein:negatif
eritrosit: negatif
bilirubin:negatif
keton :5
glukoz : normal
sgot(ast): 11
sgpt(alt): 7
alkalen fostfataz:74
kreatenin: 0,69
ürik asit: 5
(diğer değerler normal aralıklarında)

bende uzun zamandır lökosit sayısı düşüklüğü vardı.
bugun tekrar tahlil yapıldı ve sonuçlar böyle.

Dr.Mustafa Cesur

Sorun yok, idrarda ketonun 5 oluşu aç kaldığınız içindir

1 ay önce
G
ozlemkadirhan

B12 değerim 227 cikti referans araligi 180-900 normal aralikta gorunuyor ama kendimi eskiye oranla unutkan ve halsiz buluyorum.

TahlilCom
Halsizlik ve unutkanlığınızın başka birçok nedeni olabilir, muayene olmanızda fayda vardır..

H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
SPONSOR BAĞLANTILAR



H
İLGİLİ MAKALELER