Yetim Hastalık Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/25 18:54 • Güncelleme Tarihi : 2022/09/21 10:44 •

Bu hastalık çok nadir görüldüğü için yetim hastalık denmiştir. Akraba evliliklerinde olan çocuklarda rastlanılmaktadır.

Yetim Hastalık Nedir?

Bu hastalık çok nadir görüldüğü için yetim hastalık denmiştir. Her 2000 kişinin birinde görülür bu hastalık.

Yetim Hastalıklar Neden Olur?

Akraba evliliği sonucu doğan çocuklarda ortaya çıkabilen hastalıklardır. Çünkü çekinik kalmış, yani anne veya babada olduğu halde baskın karakter olmadığı için özelliğini göstermeyen hastalıklar, akraba anne babalarda, her iki bireyden de aynı hastalık genini aldığı için bu özellik çocukta görülür. Zaten akraba evliliklerinin kısıtlanmasının amacı da budur. 

Yetim Hastalıklar Nelerdir? Tanısı Nasıl Konur?

Bunlar; böbrek, dalak, karaciğer yetmezliği, kalıcı sakatlık, beyin ve zekayı etkileyen hastalıklardır.

Her hastalıkta olduğu gibi, yetim hastalıklarda da erken tanı hayat kurtarır veya hayatı daha konforlu hale getirir. Bu sebeple erken tanı testleri ihmal edilmemelidir. Bu hastalık tanısının konulabilmesi için yeni doğan tahlillerinin aksatılmadan yapılması önerilir. Çünkü henüz dünyaya gelen ve ağlamaktan başka iletişim yolu bilmeyen bir bebekte, gözle görünmeyen bir hastalığı teşhis etmenin başka türlü bir yolu yoktur. 

Bu sebeple yeni doğan bebeklerde rutin testlerin yapılması, boy kilo yani büyüme endeksinin kontrol edilmesi, gerekli ve zorunlu aşılarının yapılması, sanıldığından çok daha önemlidir. Çok nadir görülse de, her zaman bir hastalık ihtimalinin değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Zaten rutin testler; zor, zahmetli veya çok yüksek maliyetli testler değildir. Ayrıca sağlık ocakları ve her hastanede kolaylıkla yapılan yaygın testlerdir. 

Yeni doğan bebeklere yapılan rutin testleri, yenidoğan doktorları incelerler. Anormal bir durum yok veya küçük müdahalelerle bebek, normal kan seviyelerine geliryorsa bu durumda ayrıca bir doktorun görmesine gerek kalmaz. Ancak yapılan müdahalelere rağmen normal gitmeyen bir durum varsa, yenidoğan doktoru ebeveynleri, konunun uzmanı bir başka alana yönlendirir. Bu hastalıkla; çocuk hematologları, çocuk onkologları ve çocuk nörologları ilgilenir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?