Yumurtalık Kistleri

Yayın Tarihi : 2019/04/24 21:01 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/04 14:38 •

Bu yazımızdan yumurtalık kistlerinin ne olduğunu, türlerini, nelerin sebep olduğunu, nasıl önlem alabileceğize dair tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için makalemizi okumayı unutmayın!

Yumurtalık Kistleri

Yumurtalık Kistleri Nedir?

Yumurtalık kistleri, bir yumurtalıkta veya yumurtalığın yüzeyinde sıvı dolu keseler veya ceplerdir. Kadınlar uterusun her iki tarafında yaklaşık her biri badem büyüklüğünde ve şeklinde iki yumurtalık vardır. Yumurtalıklarda gelişen ve olgunlaşan yumurta, doğurganlık yıllarında aylık döngülerde salınır.

Birçok kadın hayatının belli bir döneminde yumurtalık kistine sahip olmuştur. Çoğu yumurtalık kisti çok az rahatsızlık verir veya hiç rahatsızlık vermez ve zararsızdır. Çoğu birkaç ay içinde tedavi edilmeden kaybolur.

Bununla birlikte, yumurtalık kistleri özellikle rüptüre olanlar ciddi semptomlara neden olabilir. Sağlığınızı korumak için düzenli pelvik muayeneleri yaptırın ve potansiyel olarak ciddi bir sorunu işaret edebilecek semptomları öğrenin.

Yumurtalık Kisti Belirtileri

Çoğu kist semptomlara neden olmaz ve kendi başına gider. Bununla birlikte, büyük bir yumurtalık kisti aşağıdakilere neden olabilir:

  • Pelvik ağrı -  alt karın bölgesinde kistin yanında sersemletici veya keskin bir ağrı
  • Karnınızda tokluk  veya ağırlık hissi
  • Şişkinlik

Yımurtalık Kistinde Ne zaman Doktora Gidilmeli?

Aşağıdaki durumları yaşıyorsanız acilen tıbbi yardım isteyin:

  • Ani, şiddetli karın veya pelvik ağrısı
  • Ağrılı ateş veya kusma

Bu belirti ve semptomların veya şokun belirtileri varsa - soğuk, nemli ve soğuk bir cilt, hızlı nefes alma; ve baş dönmesi veya halsizlik - derhal bir doktora başvurun.

Yumurtalık Kisti Nedenleri

Çoğu yumurtalık kisti adet döngüsünün bir sonucu olarak gelişir (fonksiyonel kistler). Diğer kist türleri daha az yaygındır.

Fonksiyonel kistler

Yumurtalıklarınız normalde her ay folikül adı verilen kist benzeri yapılar oluşturur. Foliküller, östrojen ve progesteron hormonlarını üretir ve yumurtladığınızda bir yumurta bırakır.

Normal aylık folikül büyümeye devam ederse, fonksiyonel kist olarak bilinir. İki tip fonksiyonel kist vardır:

  • Foliküler kist. Adet döngüsünün ortasında, bir yumurta folikülünden çıkar ve fallop tüpünden aşağı doğru ilerler. Foliküler kist, folikül yırtılmadığında veya yumurtasını bırakmadığında başlar, ancak büyümeye devam eder.
  • Korpus luteum kisti. Bir folikül yumurtasını serbest bıraktığında, hamilelik için östrojen ve progesteron üretmeye başlar. Bu folikül şimdi corpus luteum olarak adlandırılır. Bazen, folikül içinde sıvı birikir ve korpus luteum'un bir kiste dönüşmesine neden olur.

Fonksiyonel kistler genellikle zararsızdır, nadiren ağrıya neden olur ve genellikle iki veya üç adet döngüsü içinde kendi kendine kaybolur.


Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?