Hemoroid (Basur) Nedir, Sebepleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/05/07 10:22 • Güncelleme Tarihi : 2018/05/07 10:22 •
Hemoroid, halk arasında basur olarak bilinir
Hemoroid (Basur) Nedir, Sebepleri Nelerdir?

Hemoroid, halk arasında basur olarak bilinir. Sık görülenhastalıklardan biridir. Hemoroidler an*l bölgedeki toplardamarlarınvarisleşmesi yani genişlemesiyle olur. Anüs bölgesindeki damarlar genişleyerekparmaklaşır ve dışarı doğru çıkar. Özellikle kabızlık, hemoroid hastaları içinönlenmelidir. Karın içi basıncını arttıran durumlarda hemoroid gelişir.Hemoroid en çok yetişkin yaş aralıklarında (20-50) görülür.

Hemoroide sebep olan faktörler arasında en çok düzenlikabızlık ve genetik faktörler görülür. Hemoroide sebep olan faktörler nelerdir?

-Sürekli kabız veya sürekli ishal olmak (an*l bölgede tahribebağlı)

-Yakın aile bireylerinde hemoroid olması (Genetik olarakgeçebilir.)

-Yüksek tansiyon hastalığı (Kan damarlarının basıncı arttığıiçin görülür. Genellikle yüksek tansiyon, siroz hastalarında ortaya çıkar.)

-Zorlu tuvalete çıkma ve çok fazla ıkınma (Karın içibasıncını arttırır.)

-an*l birleşme

-Gebelik

-Şişmanlık

-Siroz gibi iç damarlardaki basıncı arttıran hastalıklar

-Konjestif kalp yetmezliği hastalığı (Damarlardaki kanbasıncının artması nedeniyle etkiler.)

Hemoroidler, iç ve dış olarak ikiye ayrılır. İç hemoroidanüsün daha iç kısmında, dış hemoroid de dış kısmındaki damarların genişleyipdışarı parmaklaşmasıyla oluşur. Hemoroidler zamanla büyüyerek dışkılamaişlemiyle beraber anüse doğru itilir. Özellikle kabızlıkta zorlu tuvalet yapma veıkınma hemoroidleri daha da dışarı iter ve sarkmaya sebep olur.

Hemoroidin belirti ve bulguları nelerdir?

Dış hemoroidin ilk belirtisi anüste kitle hissedilmesidir.

-İç hemoroidin en sık belirtileri kanama ve parmaklaşanhemoroidin anüsten sarkmasıdır. Dışkılama sırasında dışkının damarlara baskıyapması ve zorlamasıyla kanama olur. Dışkıda görülen kan ile tanı konulabilir.

-Kaşıntı

-Ağrı, oturamama

-Kabızlık (Genişleyen damarlardan dolayı daralan anüskanalından dışkının geçmesi zorlaşır ve kabızlık olur. Kabızlık devam ettikçehemoroid daha çok artar.)

Hemoroidin tedavisi nedir?

Daha küçük olan ve kişiye günlük hayatında çok sıkıntıvermeyen hemoroidlere tıbbi tedavi uygulanır. Kişinin diyeti düzenlenir vekabızlığı önlenmeye çalışılır. Sıcak oturma banyoları yapılarak sorunlu bölgerahatlatılır. Anestezik veya ağrı kesici etkili kremler sürülebilir.

İç hemoroidlerde lastik bant ligasyonu denilen yöntem tercihedilebilir. Bu bantların takılmasıyla parmaklaşan hemoroid dokunun ölümügerçekleşir ve kendi kendine birkaç gün içinde düşer.

Hemoroidektomi ameliyatı yapılabilir. Hemoroidin ameliyatla alınması anlamına gelir. Açık ve kapalıameliyat türleri vardır. Kapalı ameliyat daha çok tercih edilir çünkü yaraiyileşmesi hızlıdır, hastanede yatma süresi ve ameliyat sonrası ağrı dahaazdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?