Widal test nedir?

Yayın Tarihi : 2017/09/07 14:24 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/26 20:12 •

Widal testi tifo ve paratifo hastalıkların tanı ve takibinde  kullanılmaktadır.Bu yazımızda Widal testi hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Widal test nedir?

Widal testi tifo ve paratifo hastalıkların tanı ve takibinde  kullanılmaktadır. Bu hastalıklara Salmonella  adı verilen bakteri sebep olur.
Söz konusu hastalıklar, insan, evcil hayvanlar, kemirgenler ve kuşlarda görünmüştür.
Salmonella bakterinin dayanıklı sporları yiyecek (hasta hayvanın süt ürünü veya etini tüketmek), su ve hava yoluyla vücuda girebilir.
Sinek ve böcekler Salmonella bakterinin taşıyıcısıdır.
Widal testin temeli Salmonella antijenlerine karşı üretilen antikorların antijenlere bağlanması ve böylece deney tüpünde göz ile görünen bir çökmenin oluşumudur.

Widal Testi Nedir?

Widal testi vücuttaki tifo veya enterik ateşin tespit edilmesine yardımcı olan bir kan testidir. Bu test ilk kez 1896 yılında Georges Ferdinand Widal tarafından uygulandığı için teste bu bilim adamının adı verilmiştir.Bu test kişide tifoya neden olan salmonella bakterisine karşı ürettiği antikorları kontrol etmektedir.Hastanın örnek kanında (serum) O ve H antikorları araştırılmaktadır.

Bu test tifo gibi hayatı tehdit eden hastalıkların tespit edilmesine yardımcı olur. 

Tifo Ateşi ve Widal Testi

Enterik ateş olarak da bilinen tifo ateşi, salmonella bakterisinin neden olduğu ciddi bir hastalıktır. Bu bakteri, dışkıyla kirlenmiş yiyecek veya suyu tükettiğinizde sindirim sisteminizi etkiler.
Tifo ateşi olan bir hastada yorgunluk, yüksek ateş, baş ağrısı, ishal veya kabızlık, karın ağrısı, kilo kaybı ve kırmızı lekeler gibi belirtiler görülür. 
Tifo ateşini tespit etmek için dışkı kültürü, kemik iliği vb. gibi çeşitli testler mevcuttur. Bu testlerden bir de  vücudumuzun tifo sırasında salmonella bakterilerine karşı ürettiği antikorların varlığını tespit eden Widal testidir.

Tifo ateşine neden olan bakteri Salmonella bakterisidir. İnsandan insana ya da kontamine gıdaların tüketilmesiyle yayılabilir. İki tiptir:

S. Typhi olarak da bilinen Salmonella Typhi,
S. Paratyphi olarak da bilinen Salmonella Paratyphi

S. Typhi bakterisinin iki antijeni vardır:

S. Typhi O (TO), birincil antijen
S. Typhi H (TH), ikincil antijen

 S. Paratyphi bakterisi  ise aşağıdaki iki antijene sahiptir:

S. Paratifi A
S. Paratifi B


Salmonella bakterisi ile kontamine olmuş gıdayı tükettiğinizde vücudunuza antijen şeklinde girer. Sindirim sisteminize ulaştıktan sonra bağışıklığınız bu antijenlere karşı antikorlar oluşturur. Sonuç olarak, antijenler aglütine olur (reaksiyona girer) ve tifo ateşi tespit edilir.

Bu aglütinasyon testi vücudunuzun belirli bir bakteri veya antijene yanıt olarak ürettiği antikorları tespit eder. Tifo ateşiniz varsa, serumunuz (kanınız), aglütinasyon testinde salmonella antijenleriyle reaksiyona girecek ve aglütine olacak antikorlara sahip olacaktır.

Widal testinin ana prensibi, eğer serumda belirli bir antikor mevcutsa, bu antikorun spesifik bir antijenle reaksiyona girmesi ve test kartında görünür topaklanma göstermesidir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?