Hastalık Korkusunu Atamama

Yayın Tarihi : 2024/04/14 23:25 • Güncelleme Tarihi : 2024/04/15 13:48

Mehraba ben 1ve 6 yıl önce korunmasız an*l vajinal ilislim oldu ve 4 ay sonra hiv testi temiz 6 ay sonra anti hiv testi sonuc 0,16 ve sifilis, hebatit testleri negatif ve ben hala test yaptırasım geliyor kafamdan cıkmıyor bi türlü bu takıntı aklımdan atamıyorum önceden yoktu son 6 aydır böyle napmam gerek?Sürekli biseyden süpheleniyorum


Tahlil.com Cevabı :

   Herhangi bir bedensel hastalık bulunmadığı halde ciddi bir hastalığının olması ve olacağıyla ilgili yoğun kaygıyla oluşan bir psikiyatri, hipokondriyazis ya da hastalık kaygısı bozukluğu olarak tanımlanır.

      DSM (Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı) 5 Tanı Kriterleri’ne göre hastalık kaygı bozukluğuna sahip insanlarda şu belirtiler bulunur:

Kişi hastalık belirtilerine karşı vücudunu sürekli kontrol eder ve doktor ya da hastaneye gitmekten de kaçınır.
Kişi sağlığıyla ilgili kolaylıkla korkuya kapılır ve yüksek düzeyde bir kaygı duyar.
Kişi ciddi bir hastalığı olduğunu ya da olacağını düşünmekten kendini alamaz. 
Kişide bir hastalık belirtisi yoktur ya da çok hafif belirti vardır. Ailesinde bir hastalık öyküsü bulunuyorsa ya da hastalık riski varsa bunu sürekli ve aşırı düzeyde düşünür.
Başka bir rahatsızlık durumu varsa ya da hastalık çıkma olasılığı yükilişkie, (örneğin ailede bir hastalık öyküsü varsa) bu konuda sürekli düşünüp durmak aşırı bir düzeydedir.
Hastalıkla uğraşıp durma süresi en az altı aydır ancak korkulan özgül hastalık bu süre zarfında değişebilir.
          Bu kriterlere göre gerekli değerlendirmelerin yapılması, sorununuzun ayrıntılı olarak tanımlanabilmesi ve çözüm yollarının sunulabilmesi için bir uzman desteğinin etkili olacağını düşünüyorum. Psikiyatrik değerlendirmeden sonra bir psikoterapi desteği almanız faydalı olacaktır. Psikoterapi size hastalık kaygınız ile başetme yolları konusunda yardımcı olacaktır. Hipkondriazis tedavisinde kaygı bozukluklarında kullanılan bilişsel davranışçı terapi yöntemi öne çıkmaktadır. Bu yöntemde uzmanlaşmış bir ruh sağlığı çalışanından psikolojik destek almanız etkili olacaktır. 

Sizin de benzer bir sorunuz varsa uzmanlarımıza 7/24 sorunuzu sorabilirsiniz.
Tıklayın, Hemen Sorunuzu Sorun.


Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?