Salpenjit: Fallop Tüpü İltihabı

Yayın Tarihi : 2015/07/09 08:32 • Güncelleme Tarihi : 2023/11/30 23:43 •

Salpenjit, fallop tüplerinin iltihaplanmasına verilen isimdir.

Salpenjit: Fallop Tüpü İltihabı

Salpenjit, fallop tüplerinin iltihaplanmasına verilen isimdir. Bu hastalığın nedeni düşük sonrası gelişen iltihap, bel soğukluğu hastalığı veya apandisit olabilir. Tedavisinde antibiyotik kullanımı ve dinlenme gereklidir.

Fallop Tüpü Nedir? Ne İşe Yarar?

Fallop tüpü, kadınlarda geliştirilen ve olgunlaşan yumurtaların, spermle karşılaşmak üzere yumurtalık kanalına atıldığı alandır. Yeterince büyüklüğe ulaşan yumurtalar burada sperm ile karşılaşmayı beklerler. Eğer karşılaşma gerçekleşirse gebelik meydana gelir. Karşılaşma gerçekleşmezse; o zaman yumurta küçülür, fonksiyonunu kaybeder ve adet yani regl yöntemiyle, kan eşliğinde vücuttan dışarı atılır.

Fallop tüpü sağ ve sol olmak üzere, her iki yumurtalığın da yanında bulunurlar. Bunların birinin veya her ikisinin iltihaplanması; hem gebeliği, hem adet döngüsünü sekteye uğratır. Ayrıca iltihaplanma neticesinde; yanma, ağrı, ateşlenmeler de gözlemlenebilir.

Fallop tüpü iltihaplanmaları, kan tahlilleri ve ultarason tahlili ile ortaya konur. Antibiyotik ile ilaç tedavisi uygulanır. Bu uygulama sayesinde birkaç günde iltihaplanma durumu ortadan kalkar ve kişi hayatına sağlıklı olarak devam eder.

Fallop tüpü iltihaplanması bazen de o bölge ile ilgili başka problemlerden ortaya çıkar. Mesela düşük doğum yapılması veya tam birleşme gösteremeyen sperm ve yumurtanın bebek meydana getirememesi neticesinde yapılan küretaj operasyonları sonrası doğal olarak salpenjit ortaya çıkabilir.

Bu sebeple eğer bu tarz bir cerrahi girişim yaşadıysanız mutlaka sonrasında düzenli kontrollerinizi yaptırmalısınız. Çünkü bu enfeksiyonlar erken dönemde ağrı, sancı yapmaz ancak rutin kontrollerde görülürler. Bu enfeksiyonlar fark edilmezse büyüyüp, ilerleyip daha büyük hastalıklara sebep olabilir. Rutin kontroller bu yüzden önemlidir.

Yumurtalıkların Sağlığı Nasıl Korunur?

Kadınların üreme yetisi yumurtalıkların sağlığı ile doğru orantılıdır. Dolayısıya cinsel hayatın tek eşli olması, vajina temizliğinin iyi yapılması, gebelik kontrolünde kullanılacak yöntem, belirtisi olan bir hastalık görünmese dahi en az yılda bir kez jinekolojik muayeneden geçmek gibi basit tedbirler; yumurtalık sağlığını olumlu etkileyecektir.

Gebelik kontrolünde kullanılan yöntemlerde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kozmetik ürünlerden korunmaktır. Cinsel hazzı artırmak adına içine fazlaca kimyasal ilave edilen; viagra, aromalı pen*s kılıfları, geciktiriciler, kaydırıcılar gibi ürünler vajina için ciddi tehdit oluşturabilmektedir. Bu sebeple cinsel ilişki sonrası hemen tuvalete çıkılmalı ve eğer banyo yapma imkanı yoksa dahi vajina bölgesi çok iyi şekilde yıkanmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?