A-Z Filtre

XYLOSE ABSORBSİYON TESTİ


Malabsorbsiyon tanısı ve ince barsak ta karbonhidrat emiliminin değerlendirilmesinde kullanılan bir tahlildir.
Sıklıkla gastroenteroloji  doktorları tarafından istenir.

Bu testin düşük çıktığı durumlar aşağıda belirtilmiştir:

Kusma,
Asit varlığı
Whipple Hastalığı,
İntestinal Malabsorbsiyon




Bu Gönderiye 39 Adet Yorum Gelmiş
Bilgi Yok:

oğlum 13 yaşında. bayılma sonucu yapılan tahlillerde alkalen fosfataz=308 fosfor=5,3 WBC=10,3 MCH=25,1 MCV=74,7
kan tahlilleri hakkında yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.


Cevap:

Alkalen fosfataz büyüme çağındaki, büyümesi devam eden çocuklarda yüksek çıkar, kemik gelişiminin bir göstergesidir. Ancak depo demirleri düşük olabilir, o yönde araştırılırsa iyi olur

Bilgi Yok:

Tetkik Adı    Sonuç    Birimi    Min.    Max    
    Lab: Hematoloji Grubu                             
    
WBC    8    10^3/µL    4,1    11,2    
    
NEU%    67,9    %    39,9    73    
    
LYM%    26,6    %    10    58,5    
    
MONO%    3,9    %    4,1    12,2    
    
EOS%    1,2    %    0,8    6    
    
BASO%    0,4    %    0,3    1,8    
    
NEU    5,4    10^3/µL    1,8    6,4    
    
LYM    2,1    x10^3 cells/uL    0,6    4,1    
    
MONO    0,3    10^3/µL    0,3    0,9    
    
EOS    0,1    x10^3 cells/uL    0,1    0,5    
    
BASO    0,03    10^3/µL    0    0,2    
    
RBC    3,81    10^6/µL    3,83    5,08    
    
HGB    13,1    g/dL    11,7    15,5    
    
HCT    37,2    %    34,5    46,3    
    
MCV    97,7    fL    80,4    95,9    
    
MCH    34,3    pg    27,2    33,5    
    
MCHC    35,1    g/dl    32,5    35,5    
    
RDW    14,2    %    11,7    14,6    
    
PLT    403    10^3/µL    140    440    
    
MPV    7,1    pg    6,5    11,6    
    
PCT    0,3    %              
    
PDW    16,3                   
    Lab: Hormon Grubu                             
    
TSH    4,85    mIU/mL    0,35    5,5    
    
Vitamin-B12    262    pg/mL    211    911    
    
Folat    4,90    ng/mL    3,1    17,5


Cevap:

http://tahlil.com/tahlilim-neden-yorumlanmadi/

Bilgi Yok:

Merhaba,yaşım 29, bayan sağlık ocağından aldığım printoutta ref.aralıklarının bazıları silikti kusurabakmayın.
wbc: 2,93 (4,5-10) neu#:1,34(2,-6,9) mo#:0,41 (0-0,9)
ly#:1,07(0,60-3,4tam okuyamadım emin değilim 8,4 olabilir lütfen sizde kontrol edin) eos#:0,07(0-0,7) baso#:0,04(0-0,2)mo%13,8(0-12) ly%36,6(10-50)
rbc:4,99(4,04-6,13) hgb:13,8(12,2-18,1) hct:41,4 (37,7-53,7) MCV:83(80-97) mch:27,7(27-32 üst değer tam okunmuyor) mchc:33,3(31,8-38)
rdw:14,6(11,6-üst değer okunmuyor) plt:177( 142-424) mpv:6,82(0-99) pct:0,12(0-9,99) pdw:16,7 (0-99,9) demir:27 (25-155) demirbağlama:382(252-500)
ferritin:16,77(4,63-?) ALT:16(0-55) AST:26(5-34) glukoz:72 (70-105) T3:1,96(1,71-3,71) T4:1,03(0,7-1,49) TSH:1,03(0,49-4,5) Sedimentasyon:13(1-20) doktorum şeker düşüklüğü ve bağışıklık zayıflığı dışında sorun yok demiştir.Sık hastalanan çabuk üşüten bir yapım var.Bademciklerim çocukluğumdan beri çok sorunludur.WBC değeri dikkatimi çekti.Değerlendirirseniz memnun olacağım.teşekkürler.


Cevap:

wbc düşüklüğü var.bazı viral enfeksiyonlarda olabilir.bir sonraki tahlilde yine düşük çıkarsa bir hematoloji uzmanına başvurun

Bilgi Yok:

hocam normal değrerleri yazmayı unutmusum
wbc 12,8 referans 4,5 /10,3
mchc 36,6 referans 32/36
neu%85,0 referans 40/70

lym%7,2 l referans 30/36
neu”10,9 h referans 1,5/ 6,6
lym”0,9 l referans 1,5/3,5


Cevap:

wbc değerindeki yükseklik bir enfeksiyon belirtisi olabilir.Doktorunuz gerek görürse buna yönelik ilave tahliller isteyebilir

Bilgi Yok:

hocam wbc 3.8
plt 113 her ay hemotolojiye tahlil yyaptırmaya gidiyorum son muayenede degerlerin düşün çıkarsa ilik alınıp araştırılabilir denildi 1 ay sonra çıkacak olan tahlil sonucumu bekliyoruz yorumlarsanız sewinirim.


Cevap:

Çok da aşırı düşük değil değerler.Önümüzdeki ay çıkacak sonuca göre tekrar yorum yapılabilir.Bence çok da panik olmayın

Bilgi Yok:

doktor bey benm kızım 2 yaşında boğazlarında iltihaplanma kulak altında beze karaciğer ve dalakta büyüme vardı ağız içinde bi kaç tane döküntü oluşmuş çok yüksek ateşi olmadı kan değerleride düşük çıkmıştı doktor enfeksiyöz mononükleoz geçiriyo olabilir dedi 6 tane iğne verdi şimdi gittğmde kan değerleri yüksek çıktı diğer şikayetlerde geçmeye başlamış sizce ciddi bi hastalıkmıdır başka hastaneye götürmeye gerek varmı eğer değerlendrirsenz sevinrm teşekkürler


Cevap:

Enfeksiyoz mononükleozdan bahsetmek için, EBV IGM ve IG G tetslerinin yapılması gerek buna göre bi,r şey söylenebilir

Bilgi Yok:

benm kızım 2.5 yaşında kulağının altında beze çıktı doktora götrdüğümde karaciğerde ve dalakta büyüme var dedi.antibiyotik iğne verdi geçmezse üniversite hastanesine sevk edicem dedi sizce ciddi bi rahatsızlıkmı.karaciğerle dalak tekrardan küçülürmü.şimdiden teşekkürler.


Cevap:

Büyüme olağan değil,öncelikle neden büyüdüğüne dair araştırma yapılmalı.Bence biran önce üniversite hastanesine başvurun

Bilgi Yok:

benm kızım 27 aylık ve kulak altındaki bezeden dolayı test yaptırdk.wbc 8.36 çıktı sizce normalmidir.şimdiden teşekkür ederim.


Cevap:


Kızınızın wbc değeri normal

Bilgi Yok:

24 yaşındayım, 8 hafatlık hamileyim. 7. haftada yaptırdığım testte wbc 14.0 çıktı. normal sınırların dışında çıkan birkaç değerim de şunlar: mpv7,3 gra10,4 mid%3,6. bunlardan dolayı hamileliğimde bir sorun yaşama ihmalim var mı?


Cevap:

Sadece wbc değerinizin yüksek olduğunu söyleyebilirim hamilelik seyri hakkında en doğru cevabı doktorunuz verecektir

Bilgi Yok:

Hocam Merhaba,
55 yaşında babmın hemogram değerlerinden anormal çıkanlar şunlardır:
WBC : 75.3
Nötrofil% : 9
Lenfosit% :85.7
Lenfosit#: : 64.5
Mid# : 4
MCV :96.4
Başka birşey için gittiği KBB uzmanı doğruca onkoloji bölümüne gitmesini söylemiş, doğru bölümmüdür? Değerler baya yüksek. Lösemi filan olabilirmi? Sonuçlar için ne diyebilirsiniz? endişeleniyorum.
Saygılar


Cevap:

WBC için 75 yani 75000 çok yüksek bir değer.Ayrıca lenfosit oranı da çok yüksek.Biran önce bir hematoloji uzmanına başvurun.Hastalık adı bahsetmeyelim ama bir problem olabilir.

Bilgi Yok:

oğlum 6 yaşında kan testinde wbc değeri 15.6 normalmidir.Doktora boğazındaki şişlik nedeniyle gitmiştik.


Cevap:

Çocuğunuzun yaşı da göz önüne alındığında ciddi bir yükseklik görülmüyor.WBC testinin yaşa göre değişen normal değerlerini aşağıda görebilirsiniz.
http://tahlil.com/lokosit-beyaz-kure-sayisi-wbc/

Bilgi Yok:

crp:1,2 mg/dl sedimantasyon:8/17 wbc:3700


Cevap:

wbc yani
lökosit değerinizde hafif bir düşüklük var

Bilgi Yok:

hocam benim wbc 20.1 çıktı sorun nedir


Cevap:

WBC yani lökosit değeriniz yüksek,ilk akla bir enfeksiyon geliyor,enfeksiyonlarda wbc yükselir.Başka nedenler de olabilir,wbc değeriniz yine yüksek çıkarsa,hematoloji bölümüne başvurabilirsiniz

Bilgi Yok:

hocam benim wcb 13,4 çıkmış nedir sonuç


Cevap:

WBC değeriniz hafif yüksek çıkmış,bir enfeksiyon geçiriyor olabilirsiniz.

Bilgi Yok:

Kan testimde wbc : 9.49 rbc 5.3 hgb 15.8 hct 43.81
yğsek olarak işaretlenen mchc 36.07 rdw-cv 15.26.
değerlendirmenizi rica ederim. Teşekkürler


Cevap:

Sonuçlarınızda bir anormallik görülmüyor

Bilgi Yok:

Merhaba.Yaptirdigim kan testlerimde wbc 45cikti doktor herhangi bi test vermedi tehlikelimidir ne tur bi hastaliga yol acar.cok halsizlik yapiyor ne yapmaliyim


Cevap:

Sonucunuz çok yüksek.Periferik yayma testi yapılıp,bir fikir alınabilir.

Bilgi Yok:

mrb ben 20 yasındayım tahlil sonucumda wbc sonucum 4.2 çıktı bu normal midir ?


Cevap:

Çok hafif bir düşüklük var,önemli olduğunu düşünmüyorum

Bilgi Yok:

babamın kan tahlillerinde wbc oranı 25 çıkmıştı yaşı 59 ve diyabet hastası.Çekilen tomografide safra kesesinde çamur olduğu ve karaciğerin üst kısmında iltihaba benzer apseler olduğu söylendi.1 hafta sonraki tahlilinde wbc 16 çıktı.Şikayeti sürekli halsiz olduğu ve iştahı kapalı wbc oranı neye göre düşüp çıkıyordur değerlendirirseniz sevinirim.


Cevap:

WBC DEĞERİNİN DÜŞMESİ MUHTEMELEN VAR OLAN ENFEKSİYONDA İYİLEŞME OLDUĞUNU GÖSTERİYOR.BİR GENEL CERRAHİ UZMANI SİZE BİLGİ VERECEKTİR.

Bilgi Yok:

ben lenfoma hastısıyım tedavim bitti yaşım 16 bu ayki rutin kontrolerinde kan degerlerimşöyle:wbc 5.1 HGB12.9 PLT216 HCT37.6 degerlendirirseniz sevivinirm teşekkürler.

Bilgi Yok:

ben lenfoma hastısıyım tedavim bitti yaşım 16 bu ayki rutin kontrolerinde kan degerlerimşöyle:wbc 5.1 HGB12.9 PLT216 HCT37.6 degerlendirirseniz sevivinirm teşekkürler


Cevap:

Sorun yok görülüyor...

Bilgi Yok:

merhabalar..abim akciğer kanseri ve şu anda kemoterapi görüyor.. bugün yapılan kan tahlilinde çıkan değerleri..wbc 7,68 ,neu 5,24,lym 1,42, mon 0,967, eo 0,010, bas 0,044, lym% 18,5, mon% 12,6, eo% 0,136, bas% 0,575, rbc 3,63, hgb 8,80, htc 26,3, mcv 72,6, mch 24,3, mchc 33,5, rdw 30,9, plt 433, mpv 7,94, pct 0,344, pdw 18,2........bu değerleri ne ifade ediyor bazı değerler çok düşük bazı değerleride çok yüksek bu konuda bizleri aydınlatabilirmisiniz acaba?... şimdiden teşekkür ederim.......


Cevap:

Kemoterapi sırasında kan değerlerinde böyle değişiklikler olabilir. Genelde ilaçların yan etkisidir. Detaylı bilgiyi onkologunuzdan olmanız daha doğru olur

Bilgi Yok:

Merhaba,
21 yaşındayım ve bir şikayetimi dile getirmek istiyorum.Üniversitedeyken çok ders çalışırdım ve masa başında çok vakit geçirdiğim için bacaklarımda sorun çıkmaya başladı.Bir çok doktora gittim .Bir sürü tahlil, tetkik ..fizik tedavi uygulandı ama bu beni son 2 yılda daha kötü bir duruma getirdi.En son 2 gün önce evdeyken aniden belimden destek alamadığım için yere düştüm ve sabaha kadar yürüyemedim.Doktora gittim hemen ağrı kesici iğne yaptılar.Bir sonraki gün kan testlerim yapıldı ama sonuçlarda doktor bir sorun olmadığını söyledi.Ama ben hala belimden sorun yaşıyorum ve yürürken kemikleri birbirine bağlayan kısımlarda (kalça,diz ve ayak bileklerimden) çok sorun yaşıyorum.Lütfen bacaklarımı yanlış tedaviler yüzünden kaybetmek istemiyorum.Lütfen bana yardım edin bu durumda ne yapmalıyım?Hangi doktora hangi uzmana başvurmalı veya hangi testleri yaptırmalıyım...?Lütfen yardım edin..


Cevap:

Bir ortopedi uzmanına bşvurun.Gerek görürse bir takım radyolojik tahliller isteyecektir.

Bilgi Yok:

5.5 AYLIK HAMİLEYİM. HEMOGRAM SONUÇLARIM
RBC:3.95- MCH:32 - WBC:14.4 - LYMF: 17- GARN :80.1
P-LCR:0- MIDC:0.4
BU SONUÇLAR BEBEĞİME BİR ZARAR VERİRİ Mİ ?
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.


Cevap:

Muhtemelen bir enfeksiyon durumu söz konusu, bu durumun tedavisi için doktorunuza başvurun. Bebeğinize kısa vadede bir zarar vermez, hele enfeksiyon var ve tedavi olursanız hiç vermez.

Bilgi Yok:

lenf kanseri hastasıyım 16 yaşındayım tedevim biteli 1 yıl oldu demiştim. bu ay ki kontrollerimde wbc 5.7 HGB 13.4 PLT 263 MPV 6.8
şimdiden yardımcı oldugunuz için teşekkürler herkese acil şifalar iyiki böyle bir site var .


Cevap:

Size de acil şifalar,sonuçlarınızı normal olarak değerlendiriyorum.

Bilgi Yok:

ben 2005 de öğrendiğim hiv pozitif hastasıyım.nisan ayında bitkisel tedaviye başladım geçen sene 10. aydaki hiv rna testi 150000 di 2 ay önce yaptırdığım hiv rna sadece 146 ya düştü bu hastalıktan kurtulma ümidim varmı bitkisel tedavi çok iyi geldi cevap yazarsanız sevinirim.saygılarımla


Cevap:

öncelikle geçmiş olsun diliyorum.Hemen hemen bir yıl ara ile yaptırdığının HIV RNA testlerinizde gerçekten oldukça iyiye gidiş var.Tamamen HIV virusunun kanınızdan kaybolduğunu söyleyemeyiz.Ancak değerlerinizdeki bu düzelme,hastalığı yenmenizde size destek verecektir.Virusun , tedaviyle kanda tamamen yok olması iseşimdilik mümkün gözükmüyor.

Bilgi Yok:

merhaba arkdaşlar ben 16 yaşındayın lenfoma yani lenf kanseri hastasıyım tedavim biteli 1 yıl oldu ama 6 yıl boyunca kontrollerim var her ay gidiyoruz onkoloji merkezine agustos ayında gittigimizde
WBC degerim 6.8 çıktı ben merak ettim doktorum bana bişey söylemedi annemle konuştular sizce bu deger normal mi lütfen yardımcı olun.herkese acil şifalar .cevaplarınızı bekliyorum


Cevap:

Öncelikle geçmiş olsun.WBC yani lökosit değeriniz normal.Sorun yok

Bilgi Yok:

ilgilerinize teşekkürlerle başlamak istiyorum eşim karın ağrısıyla doktora gitti tahlilleri düşük çıktı ama birşey demediler wbc 13.6 4.6-10.2neyi olduğunu merak ediyorum ciddi birşey var ise tedavi ettirmek istiyorum eşim 45 yaşında


Cevap:

WBC yani lökosit değerinin yüksek olması bir enfeksiyon bulgusu olabilir.

Bilgi Yok:

merhaba.. kan tetkitlerim sonucunda WBC 14.6 , RBC 3.85 , HCT 33.5 , RDW 14.6 , MPV 7.6 , LYM% 17.4 doktorum cıkan bu sonuclarda problem olduğunu söyledi ( özellikle WBC üzerinde durdu ) fakat herhangi bir açıklamada bulunmadı. tekrar tetkik yapacağını söyledi. önemli bir durum var mı.?
bilgilendirirseniz sevinirim..
yaşım 18.


Cevap:

wbc genelikle enfeksiyonlar sırasında yükselir:

Bilgi Yok:

iyi günler..21 yaşında bir kızım..hemogram testinde WBC:8.5 RBC:4.64 ayrıca BASO değeri normalden fazla çıktı 0.4 bu tam olarak ne anlama geliyor?? ne yapmam gerekiyor?? yardımcı olursanız sevinirim..


Cevap:

Basofil değeri klinik olarak çok anlamlı değildir.Sonucunuzda sorun olduğunu düşünmüyorum.

Bilgi Yok:

Merhaba wbc sonucum 10,3 rdw sonucum 15,0 yaşım 44. Anormal bir durum varmı merak ediyorum. Saygılar


Cevap:

Normal olarak değerlendiriyorum sonuçlarınızı

Bilgi Yok:

merhaba!bir hafta önce 2,5 yaşında kızımdan kan alındı alerjide şüphelenmişti doktoru,ama kansızlık çıktı akdeniz anemisinden kuşkulandı sonuçları şöyle:WBC 6,7 RBC .H 5,83.HCT L30.2 HGB10,3 MCV L51,8 birde GRA 2,54 çıktı sizce akdeniz anemisi olabilirmi?bir ay ferrum şurup verdi tedaviye cevap vercekmi diye(bu arada kızım iştahsız çok yemek seçer sütte çok içiyor)günde 2.3 biberon civarı.sorularımı yanıtlayacağınız için şimdiden teşşekür ederim..

Bilgi Yok:

sayın hocam ben 1 yıl önce kroner bypass ameliyatı oldum.4 damarıma bypass yapıldı.yaşım 42 kullandığım ilaçlar bypass tan sonra verilen ilaçlar corasprin 300 mg,beloc 50 mg ve crestor 10 mg
bu ilaçlar kanama yaparmı.Çünkü yaklaşık 2 aydan beri diş etlerimde kanama oluyor.en son kontrole gittiğimde kan testlerim WBC 9,7 ve kanama ile ilgili testler yapıldı sonuçlar normal değerler içinde.Bu kullandığım ilaçlar özellikle corasprin 300 mg kanamalara yol açarmı.Şimdiden çok teşekkür ederim.Saygılar..


Cevap:

Nazmi Bey ,sonuçlarınız normal.300 mglık coraspin kullanmanız kanama yönünden ciddi bir risk oluşturmaz görüşündeyim.Bununla beraber,ptz,aptt gibi tahlillerinizi de kanama riski yönünden düzenli yaptırmalısınız.

Bilgi Yok:

WBC h 15.3 çıkmış ne ve kan değerler çok yüksek!!!!!Kızım 10 yaşındadır burun akıntısı var,boğaz ağrısı var yutkunmakta zorluk çekiyor....İlk günde ateşi vardı şu an da yok.Antiobiyotik kullanıyor kan değerleri nası normale döner...


Cevap:

WBC yani lökosit testi bakteriyel enfeksiyonlar sonrası yükselebilir.Muhtemelen kızınız sinusit,tonsillit veya farenjit tarzı bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor.Tedavi sonrası bu değer normale dönecektir.Olağan bir durum,endişelenmenize gerek yok.

Bilgi Yok:

Kan tahlillerim sonunda WBC 14.1,RDW 15.2,LYM 8.5 çıktı . Yaşım 60 acaba herhangi bir hastalıga dellalet eder mi? Teşekkürler.


Cevap:

Lökosit (WBC) değeriniz yüksek çıkmış.Bakteriyel enfeksiyonlardan sonra bu değer yüksek çıkabilir.

Bilgi Yok:

Merhabalar.
Yaklaşık 2 ay önce wbc değerim 15,87 çıktı. Bunun üzerine enfexia adında bir antibiyotik verildi. Değerler düşmeyince doz 2 katına çıkarıldı. Gene düşmedi. Bir üniversite hastanesine gitmem önerildi.
Ayrıca hgb,hct,mcv,mch düşük. Kalsiyum ve hdl,ldl kolesterolde düşük çıktı. Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz?
Annem ilerlemiş artrit hastası, babam hodgking lenfoma ama vefat etti. Kalıtsal olarak bu hastalıklar üzerinde tahlil yaptırmalımıyım?
Herşey için şimdiden çok teşekkür ederim.


Cevap:

Nazlı hanım, sorunuza detaylı olarak Tahlil Yorumları bölümümüzde cevap verilmiştir.

Bilgi Yok:

Kızımın hemogram değerleri.wbc 14,83 rbc4,83 rdw-cv 0,119 mpv 7,7 neu 80,7 lın 13,9 hct 41 hgb 14 plt 270 mcv 84,8 bunlar ne demek oluyor aydınlatırsanız sevinirimç


Cevap:

Hemogram yani kan sayım testi yapılmış kızınıza.Hemogram testi normal değerleri özellikle çocuklarda yaş ve hatta aylara göre bile değişebilmektedir.Bu nedenle kızınızın yaşını bildirmeniz halinde size sağlıklı bilgi verebiliriz.

Bilgi Yok:

sayın aslı hanım ben 18 ysşındayım kan testinde wbc 23.78 çıktı doktor enfeksiyon kapmışın dedi 10 tane iğne ve 2 tanede ilaç werdi ben hiç iğnemide olmadım ilacımıda kullanmadım herangi bir sorun yaşarmıyım

Bilgi Yok:

Sayın Aslı Hanım;
Yaşınız, Hb, MCV, Plt, Folik asit değerlerinizi bildirirseniz daha sağlıklı bir cevap verebilirim. Birde periferik yayma bulgularınız bu durumda önemlidir...Geçmiş olsun

Bilgi Yok:

lütfen bana yardımcı olabilirmisiniz?wbc değerim 2.7-2.8-2.4 bu aralarda değişiyor ilk tedavıye 1 sene once başlandı hastaneye 1.8 iken gittim cıkış yukarıdaki değerler gibi oldu demir hapı ve dodeks iğne kullandım yaklaşık 5-6 aydır ilaç kullanmıyorum nasıl yülseltebilirim wbc değerini imuneks diye bağışıklık güçlendirici ilaç aldım içsem faydası olurmu? lütfen bana yardımcı olurmusunuz?
Şimdiden teşekkürler