Uyuz Hastalığı (Sarcoptes) Nedir?
Uyuz hastalığı, Carcopytes scabei türü parazitin neden olduğu bir çeşit deri hastalığıdır.
Uyuz hastalığı, Carcopytes scabei türü parazitin neden olduğu bir çeşit deri hastalığıdır. Kişide yoğun kaşıntıya ve cilt üzerinde kızarıklığa neden olur. İlaç tedavisi ile kolaylıkla iyileşebilir.
Uyuz Hastalığı
parazit; tüm besin materyallerini dışarıdan hazır olarak alan, sindirilmiş besinle beslenen canlılar için kullanılan isimdir. Tabii ki tüm canlıların besini farklıdır. İnsanlar için besin; karbonhidrat, protein, yağ iken; uyuz hastalığına sebep olan parazitlerin besini insan derisidir.
Bu canlılar, besin buldukları yerde kolaylıkla üreyebilir yani sayılarını artırabilirler. Bu durumda insan cildine rahatsızlık verir ve kaşıntı yaparlar. Kaşınma eylemi de elle yapıldığı için, deri üzerinde farklı yüzeylere kolaylıkla tutunurlar ve vücuda bu şekilde dağılım göstererek tamamına yayılmaya başlarlar.
Bu bölgeler çok fazla kaşındığında öncelikle deride kızarmaya, ardından kabarıklıklar ve döküntüler oluşturmaya başlar. Neticede hastalıklı deri meydana gelir.
Carcopytes scabei paraziti; sadece insanlar üzerinde değil, hayvanlarda da üreme imkanına sahip olurlar. Dolayısıyla uyuz hastalığı, ev hayvanlarından insanlara da geçebilir. Bu sebeple evde hayvan besleniyorsa mutlaka düzenli aşıları yapılarak bu hastalıktan korunma sağlanmalıdır. Eğer sokakta gördüğünüz hayvanları sevmek istiyorsanız öncelikle küpesine bakın; bu sokakta dahi yaşasa aşılandığının ve sağlıklı olduğunun göstergesidir. Ancak küpesi yoksa, hayvanın kaşıntılı olup olmadığına dikkat edilmeli, ayrıca ağzında salya olmadığından emin olunmalı ve kesinlikle dışkılama bölgesine dokunulmamalı veya dışkısı ile temas edilmemelidir. Bu durumda Carcopytes scabei ve diğer hayvansal hastalıklardan korunulmuş olur.
Uyuz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Uyuz hastalığı cilde sirayet eder. Dolayısıyla ağızdan alınan ilaçlardan ziyade, deri üzerine uygulanacak; losyon ve kremlerle tedavi etmek gereklidir. Bu hastalık tanı ve tedavisini dermatologlar yani cildiye doktoru yapar. Ardından önereceği ilaçlar, önerdiği şekilde kulllanılmalıdır. İlaçların kullanım şekline göre duş almak ve vücudu nemlendirmek değerlendirilmeli ve uygulanmalıdır.
Uyuz hastalığı kişiden kişiye bulaşabilir. Bu yüzden evde temas hususunda dikkatli olunmalı. Herhangi bir cilt problemi yaşayan her bireyin tedbiren; havlusunu, kıyafetlerini, şahsi eşyalarını diğer bireylerin eşyalarından ayrı tutması gereklidir.
Bu hususlara dikkat edildiğinde uyuz hastalığı aile içine dağılmayacak ve konforlu şekilde giderilecektir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.