Gebelikte 18. Hafta

İşleri değiştirmenin zamanı geldi.18. haftanıza girerken, sırt üstü yerine yan yatmaya  başlamalısınız. Bunun nedeni, bebek (ve rahminiz) karnınızın arkasındaki büyük damarlara baskı yapacak kadar büyüdüğü için, kalbinize giden kan miktarını azaltabilir, böylece başınızın dönmesine yol açabiliir.Tansiyonunuz düşebilir. 
Kulağa korkutucu geliyor, ama sadece yan uyuyarak tamamen önlenebilecek bir şey. Tabii ki, damarlarınız baskıya eğilimli olan tek şey değildir aynı zamanda siz de! 18. haftada çok şey oluyor. Yoğun programınızda mola vermek ve gevşemek için biraz zaman ayırdığınızdan emin olun. Eşinizle romantik bir akşam yemeği veya doğum öncesi masaj için harika bir bahane!

18 Haftalık Hamilelik

Bebeğin Enginar Kadar

Gebelikte 24. Hafta
Henüz yok
22
Doğuma Kalan Hafta

18 Haftalık Hamilelik Kaç Aydır?

18. haftada kelimenin tam anlamıyla dört aylık hamilesiniz. Sadece beş ayınız kaldı!

18 haftalık Hamilelikte Bebek Ne kadar Büyük Olur?

18 haftalık bebek enginar kadar büyüktür. Bebeğiniz yaklaşık 14 cm uzunluğunda ve yaklaşık 189 gr ve hızla büyümeye devam ediyor. Bu yüzden muhtemelen çok aç hissediyorsunuz!

18 HAFTALIK HAMİLELİK BELİRTİLERİ

Sadece bebek hazırlığıyla meşgul değilsiniz aynı zamanda eğlenceli olmayan şişmiş ayak veya eller, sırt ağrısı, bacak krampları ve burun kanaması gibi bir takım 18 haftalık belirtileriniz olabilir. Stres ve rahatsızlık, gebeliğin 18. haftasında geceleri sizi ayakta tutabilir. İşte hissedebileceğiniz 18 haftalık hamilelik belirtileriniz:

  • Şişmiş ayaklar ve/veya eller: Şişlik ve ödem can sıkıcı bir gebelik belirtisi olabilir. Şişlik ani veya şiddetli olmadığı sürece endişelenecek bir şey yok. Eğer öyleyse, hemen doktorunuza söyleyin.
  • Sırt ağrısı: Bebeğin baskı yapması sırtınızda sızlamaya ve ağrıya neden olabilir.
  • Bacak krampları: Kramplar susuz kalmanın belirtisi olabilir, bu yüzden bol bol su iç!
  • Varisli Damarlar: Bu görünür mor veya mavi damarlar dolaşım sistemi üzerindeki tüm bu fazla basınç nedeniyle şişer. Onlarla başa çıkmak için,  sık sık pozisyon değiştirin, bacaklarınızı olabildiğince uzatın, bol miktarda egzersiz yapın ve dar kıyafetler ve ayakkabılardan kaçının.
  • Uyku sorunu: Zihniniz fazla mesai yapıyor ve daha fazla rahatsız oluyorsunuz.Bu olağan bir durumdur.
  • Burun kanaması: Burnunuzdaki damarlar üzerindeki artan basınç, her zamankinden daha fazla kanamaya yol açabilir. Burun kanaması varsa, burnunuzu beş ila on dakika sıkıştırarak basınç uygulayın. Bir buz paketi de kanamayı durdurmaya yardımcı olabilir.
  • Bebek tekmelemesi: İkizlere, üçüzlere veya tek bir bebeğe 18 haftalık hamile olsanız bile, muhtemelen sadece küçük çarpıntılar değil, gerçek vuruşlara benzeyen daha kesin hareketler hissediyorsunuz.  Gittikçe güçleniyorlar!

18 HAFTALIK HAMİLE KARNI

18 haftalık hamile karnınız hızla büyüyor. Karnınızın büyümesinin neden olduğu tüm esnemeler ve basınçlar bu belirti ve semptomlara neden olan şeydir.

18 haftalık hamilelikte, bir bebeğe ya da ikizlere hamile olun yine de ortalama bir BMI (Vücut Kitle İndeksi) ne  sahip bir kadının her hafta yaklaşık yarım kilo alması önerilir. Şimdiye kadar kilo alımınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza bildirin. Şiddetli veya ani kilo alımı veya kilo kaybı bir sorunun belirtileri olabilir.

18 haftalık hamileyseniz ve karnınız fazla görünmüyorsa endişelenmeyin bu durum oldukça normaldir. Unutmayın: Her hamile vücut farklıdır ve rahminiz başka bir hamile kadının yaptığı gibi pelvisinizden biraz farklı bir zamanda büyüyerek dışarı çıkacaktır.

18 HAFTALIK HAMİLELİKTE ULTRASON

Bebek 18 haftalık hamile karnınızda neler yapıyor? Bir sürü şey! 18 haftalık fetusunuz kaslarını çalıştırıyor ve her türlü hareketi uyguluyor. Bebeğin esnemesine, hıçkırmasına, emmesine ve yutkunmasına inanabiliyor musun? O da kıvranıyor, yuvarlanıyor, yumrukluyor ve tekmeliyor.  Bunların hepsini yaparken siz hissedebilirsiniz!

İkizlere 18 haftalık hamileyseniz, 18 haftalık iki fetüsünüzü ayıran ince bir zar var. Bebekler hareket ettikçe, sıvıyı itecekler ve ince zar hafifçe kayacaktır muhtemelen bunu 18 haftalık bir ultrasonda görebileceksiniz.

Hamileliğin 18. haftasındasınız ve gebelik takviminizdeki ayrıntılı ultrason muayenenize sadece bir kaç hafta kaldı. Gebelik ortasınde yapılan ayrıntılı ultrason bebeğin tüm vücudunun ayrıntılı bir incelemesidir. İçeriye bir göz atmak oldukça heyecan verici! 18 haftalık fetusun büyümesinin normal olduğunu anlamak için ölçülecektir. Temel organları düzgün bir gelişim için kontrol edilecektir. Bebeğin gelişimi için amniyotik sıvı, plasenta konumu ve fetüs kalp hızı da incelenecektir.

İkizlere (veya çoğul gebeliğe) 18 haftalık hamile olan anneleri bir ultrason muayenesi daha beklemektedir.Bu ultrason muayenesinde organlar çok daha net olarak gözükecektir.

Erkek veya kız çocuğunuz olup olmadığını bilmek istiyorsanız, teknisyen hamileliğin ortasında  bebek organlarının görünür olduğu bir konuma geldiği sürece ultrasonda yüzde 95 kesinlikte bir şey söyleyebilir. Bazı bebekler tam olarak işbirliği yapmaz!

18  HAFTALIK HAMİLELİKTE GEBELİK KONTROL LİSTESİ

Bu hafta için hatırlatmalar:

  • Bebek bakımı hakkında bilgi edinin
  • Eşiniz ile bir randevuya çıkın
  • Uyku pozisyonunuzu sırt üstünden yana çevirin

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu makale Dr. Cem Argun tarafından yazılmış olup,
Op.Dr.Çiğdem İstanbulluoğlu tarafından gözden geçirilmiştir
Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?