Gebelikte 25. Hafta
25 haftalık hamilesin ve muhtemelen yakında bu bebeği doğuracaksınız. Bu biraz korkutucu olabilir, ama aynı zamanda heyecan verici!
25 Haftalık Hamilelik
Bebeğin Karnabahar Kadar
25 haftalık hamilelikte bebek ne kadar büyük olur?
25 haftalık bebek küçük bir karnabahar kadar büyüktür, yani 34 cm uzunluğunda ve yaklaşık 0.7 kg ağırlığındadır.
25 Haftalık Hamilelik Kaç Aydır?
25 haftalık hamilelik beş aylık ve yaklaşık iki haftalık hamilelik demektir.
25 HAFTALIK HAMİLELİK BELİRTİLERİ
Hala oldukça enerjik hissederken, muhtemelen gün geçtikçe büyüyen bebeğinizin sizi ağırlaştırdığını hissetmeye başlaycaksınız. 25 haftalık hamile semptomlarınız şunları içerebilir:
- Uyku sorunu: Doğum sizi gerdiği için belki de uyuyamıyorsunuz ya da belki de düzensiz hormonlarınız-ya da sadece büyük karnınız uyumanızı engelliyor. Biraz uyuyabilmek için farklı stratejiler deneyin. Bunlardan biri gündüz fazla su içmektir, böylelikle yatma saatiniz yaklaştıkça su içmeniz azalacaktır. Böylelikle, gece boyunca daha az tuvalete gitmeye başlayacaksınız.
- Sık idrara çıkma: Şimdi bebek mesaneni sıkıştırdığına göre, idrarınızı yapmanız lazım. Hem pekçok kez!
- Kabızlık: Egzersiz yapmak (düzenli yürüyüşler yapmak kadar basit), bol miktarda su içmek ve bol miktarda lif açısından zengin gıdalar tüketmek, iyi ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir.
- Hemoroid: Hemoroid, gebeliğin ikinci yarısında yaygındır, çünkü bebek sindirim kanalınıza bir ton baskı uygular. Kabızlık hemoroidi tetikleyecektir. Kabızlığı kontrol altına almak tuvalete giderken zorlanmayı önlemeye yardımcı olur.
- Gaz ve şişkinlik: Hormonlarınız sindirimi yavaşlatıyor, fazla gaza neden oluyor.Bu olağandır.
- Mide ekşimesi: Bunu mide sorunları listenize ekleyin. Bebek sindirim sistemi üzerine baskı yapıyor, bu da mide asitinizi yemek borusuna itebilir ve ağrılı yanmalara neden olabilir. Çoğu asit gidericilerin kullanımı gebelik boyunca güvenlidir (ancak her zaman doktorunuza danışın!) ve ayrıca asit gidericiler bir sürü kalsiyum içerir. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak, özellikle yatmadan önce mide ekşimesini engellemeye yardımcı olur.
- Braxton Hicks kasılmaları: Genellikle bu küçük “alıştırma kasılmaları” yaklaşık 28. haftada ortaya çıkar, ancak bazı anneler bundan daha erken fark edebilir. Eğer kasılmaları hissederseniz, rahminizin çok sert ve gergin olduğunu fark edersiniz ve rahminiz sonra normale dönecektir. Neyse ki, Braxton Hicks kasılmaları sık değildir ve düzenli olarak gerçekleşmezler. Pozisyon değiştirirseniz de kasılmalar duracaktır. Öte yandan, gerçek kasılmalar tekrar tekrar gerçekleşecek ve daha güçlü ve daha sık olmaya devam edecektir. Kasılmalarınızın alıştırma kasılmaları değil de gerçek olduğundan endişe ediyorsanız, hemen doktorunuzu arayın. Erken doğum yapabilirsiniz, 25 haftalık ikizlere hamile anne adayları da dahil bazı anne adayları erken doğum riski altında olabilir ve yeterince erken fark edilirse erken doğum önlenebilir.
25 HAFTALIK HAMİLE KARNI
Muhtemelen şimdiye kadar toplam yaklaşık 7-8 kilo aldınız. İkizlere 25 haftalık hamile misiniz? Siz muhtemelen 11 ila 18 kilo almışsınızdır.
25 haftalık hamileyken, kilo alımı bir kaygı kaynağı olabilir. Biliyoruz, biliyoruz, size yavaş ve istikrarlı bir şekilde kilo almanızı söylüyoruz, ancak kilonuzun ikinci üç aylık dönemde artması çok yaygındır. Bunun bir kısmı hamile kadınların hamileliğin ortasındaki su ağırlıklarından kaynaklanıyor olabilir. Gerçekçi olmak gerekirse, her hafta aynı miktarda kilo almak pek mümkün değil, doğal olarak bazı dalgalanmalar olacaktır. Doktorunuz sadece sağlıklı kilo almanızı istiyor, böylece siz ve bebeğiniz mümkün olduğunca sağlıklı kalırsınız.
Sağlıklı ve dengeli beslenin.Düzenli egzersiz yapın.Kilo almanız gerçekten bir sorun ise, doktorunuz size bildirecektir. Kilonuz hakkında çok fazla düşünmek yerine, 25 haftalık hamile karnınızın içinde neler olduğuna odaklanın.
25 haftalık fetüsünüzün hareketleri daha belirgin hale geldi ve muhtemelen bazı hareketleri fark ediyorsunuz. Bir sürü tekme hissettiğinizde, bebek uyanık ve hissetmediğinizde, muhtemelen uyuyordur. Düzenli hareketler, sağlıklı, aktif bir bebeğin işaretidir. Eğer bir süre boyunca bebeğin hareketlerini hissetmezseniz ve her şeyin yolunda olduğunu anlamak isterseniz, buzlu su için, müzik açın, ya da eşinizin size hafif bir masaj yapmasını sağlayın, böylelikle bebeğin uyanmasını ve birkaç tekme atmasını sağlayabilirsiniz.
25 HAFTALIK HAMİLELİKTE ULTRASON
Bebekte denge duyuları gelişiyor. 25 haftalık fetus, nerenin yukarı ve nerenin aşağı olduğunu öğreniyor.
25 haftalık fetüsün yağları artıyor ve saçlarının uzaması devam ediyor.
Glukoz Tarama Testi 24 ila 28. haftalar arasında yapılacaktır, yani henüz yaptırmadıysanız bir randevu aldığınızdan emin olun. Doktorunuz önceden birkaç saat yememenizi isteyebilir (25 haftalık hamileyken çok eğlenceli olmuyor tabi) ve daha sonra şekerli bir şeyler içebilirsiniz. Vücudunuzun şekeri nasıl işlediğini görmek için kanınız alınacaktır. Bu test gebelik şekeri riskini ortadan kaldırabilir veya şeker hastalığı riskini gösterebilir, bu durumda doktorunuz daha fazla test isteyecektir.
25 HAFTALIK HAMİLELİKTE GEBELİK KONTROL LİSTESİ
Bu hafta için hatırlatmalar:
- Modaya uygun hamile kıyafetleri alın,
- Doğum öncesi son bir seyahat planlayabilirsin,
- Bebek partisi (Baby Shower) için hazırlıkları tamamlayın.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Op.Dr.Çiğdem İstanbulluoğlu tarafından gözden geçirilmiştir