Gebelikte 5. Hafta

Hamilelik kulübüne henüz yeni girdiniz! 5. hafta genellikle anne olacakların hamile olduğunu ilk  öğrendiği ortak bir zamandır. Bunun nedeni ise bu haftaya kadar muhtemelen adet dönemini kaçırdığınızı fark ettiniz ve sonra düşündünüz ki,  ... "belki de bir test yapmalıyım!" Ayrıca, 5 haftalık hamilelikte, artan kanda artan hormon düzeyleri  (Beta HCH hormonu) size hassas göğüsler, bulantı ve yorgunluk gibi göz ardı edilmesi zor belirtileri verebilir. (Aynı hormonlar gebelik testinizin size olumlu bir sonuç vermesini sağlar.) Tamam, yani “kulüp " şu anda çok eğlenceli olmayabilir, ama sonunda bir üye olduğunuz için çok mutlu olacaksınız. Doğuma yaklaşık 8 ay daha var.

5 Haftalık Hamilelik

Bebeğin Elma Çekirdeği Kadar

Gebelikte 37. Hafta
Henüz yok
35
Doğuma Kalan Hafta

5 haftalık hamilelikte bebek ne kadar büyük ?

5 haftalık hamilelikte, bebek bir elma tohumu kadardır. Henüz 5 haftalık hamile olmanıza rağmen embriyonuz şu anda ölçülebilir durumdadır. Kafasından poposuna kadar sadece 0.33 cm kadar minicik bir şey ve bebek daha fazla büyümek için bekliyor. Aslında, önümüzdeki hafta, neredeyse iki kat büyüyecek. Büyü bebek büyü!!

5 Haftalık Hamilelik Kaç Aydır?

5 haftalık hamilelik yaklaşık bir aylık hamilelik demektir. Evet, belki de az önce hamile olduğunu öğrendiniz ve birinci ayı çoktan atlattınız. Bunun nedeni, çoğu doktor son adet döneminizin ilk gününden itibaren hamileliği saymaya başlar. Sadece sekiz ay kaldı!

5 HAFTALIK HAMİLELİK BELİRTİLERİ

Beş hafta içinde hissettiğiniz gebelik belirtileri, vücudunuzun geçirmesi gereken değişikliklerin sadece başlangıcıdır. Birçok anne adayı, gebelikte ilk üç ayın en zor dönem olduğunu söylüyor. Bu yüzden zor ve pürüzlü yolları erkenden geçirip atlatacağınızı ve karşınıza ilerleyen süreçte sorun çıkmayacağını düşünün.
Bu arada, kendinize iyi bakın ve bolca dinlenin, sağlıklı beslenin. Şurasını unutmatın, daha iyi hissetmenize yardımcı olmak için bir yol bulmalısınız.
Hamileliğinizin 5. haftasında sizi bekleyen belirti ve durumları merak ediyorsanız, işte en yaygın olanları:

  • Hassas göğüsler: Sabah bulantısı tüm dikkati üzerine çeker, ama ağrıyan göğüsler aslında hamileliğin 5. haftasında en sık görülen belirti olabilir.
  • Sabah bulantıları: Hamileğin ilk aylarında mide bulantısı, sadece sabah değil, günün herhangi bir saatinde olabilir. Ve ne yazık ki, bazı hamile anneler bütün gün kusacakmış gibi hissederler. İkiz bebek bekliyorsanız şiddetli sabah bulantısına sahip olma ihtimaliniz daha yüksek olabilir. Mide bulantılarının üstesinden gelmek için farklı stratejiler deneyebilirsiniz. Az ve sık sık yemek iyi bir seçenek olabilir. Ayrıca B6 vitamini, zencefil kapsülleri, özel mide bulantısı azaltıcı pastiller veya lolipoplar deneyebilirsiniz.
  • Yorgunluk: Hamileliğinizin 5. haftasında, bir toplantının ortasında, bir akşam yemeğinde veya hemen hemen her zaman şekerleme yapmak istemeniz çok normaldir. Bebek yapma aşamasını geçtiniz ve biraz daha dinlenmek, hafif egzersiz yapmak ve her birkaç saatte bir yemek yemek dışında, yapabileceğiniz fazla bir şey yok, böylece enerjinizi ne kadar harcasanız da kan şekeriniz düşmeyecektir.
  • Sık idrara çıkma:Hamileliğin ilk aylarında daha sık idrara çıkma dürtüsüne sahip olduğunuzu fark edebilirsiniz. Hamileliğinizin 5. haftasında ortaya çıkan bu belirti, böbreklerinizin aslında genişlemesinden kaynaklanmaktadır.
  • Karın ağrısı ve kramplar: Yaklaşık 4. veya 5. haftalarda karında oluşan kramplar, embriyonun rahim duvarına güzel bir şekilde yerleştiğinin bir işareti olabilir. Ya da rahminizin genişlediğini ve bağlarınızın gerginleştiğini gösteren bir işaret olabilir. Hamilelğinizin 5. haftasında şiddetli veya acı verici bir krampla karşılaşıyorsanız, doktorunuzu arayın ve bir sorun olmadığından emin olmak için kontrol edin.
  • Lekelenme: Hamileliğinizin 5. haftasında lekelenme korkutucu görünebilir, ancak iç çamaşırı üzerinde biraz kan görülmesi yerleşmenin bir belirtisi olabilir. Ayrıca cinsel ilişki sonrası biraz kan olabilir, çünkü sizin rahim boynunuz artık hamile olduğunuzdan dolayı daha hassastır. Bu tamamen normaldir. Ancak daha belirgin lekelenme ve çok daha fazla kanama gibi bir şey yaşıyorsanız veya gerçekten endişeleniyorsanız doktora gitmelisiniz.

Bazı anne adayları 5 haftalık hamileyken hiç belirti hissetmezler veya  hamileliğin 5. haftasında belirtiler hemen gelip gider gibi hissedilebilir. Bunların hepsi çok doğaldır. Hamilelikte kendini hasta ya da şiş hissetmemek  hamilelikte bir sorun olduğu anlamına gelmez. Sadece şanslı olduğunuz anlamına gelir!

5 HAFTALIK HAMİLE KARNI

Hamileliğin 5. haftasında karnınız değişmemiş olabilir. Karnınız biraz şişmiş veya kilo almış gibi hissedebilirsiniz. Kimi gebeler kendileri yemek yiyemeyecek kadar hasta hissedebilir, yemek yiyemez ve kilo kaybedeceğinden endişelenebilir.
Tüm bu senaryolar tamamiyle normal kabul edilir ve tamamen her şey yolundadır! Tüm hamile kadınlar farklıdır ve vücutlarının hamilelik boyunca nasıl geliştiği çok değişkendir.

Muhtemelen genel olarak hamilelikte kilo alımı hakkında biraz merak etmeye başladınız. Kısa cevap: Çok endişelenmenize henüz gerek yok. Doktorlar sadece ilk üç ayda (13. haftadan sonra sona erecek) en fazla 1-2 kilo almayı önerir.Bu süreçte kilo almanız muhtemelen bu konuda çok fazla düşünmeden gerçekleşecektir.
Doktorunuz sizinle kişiselleştirilmiş kilo alma önerileri tartışacaktır. Kilo almanın vücut tipine göre değiştiğini biliyorsunuz. 

Ne Kadar Kilo Almalıyım?

Eğer zayıf iseniz (VKİ 18.5 altında ):

  • Önerilen toplam gebelik kilo alımı 10 ila 13 kilodur.
  • İkinci ve üçüncü üç aylık süreçlerde, haftada yaklaşık 50 gram almayı hedefleyin.

Ortalama ağırlıkta iseniz (VKİ 18.5 ila 24.9 ):

  • Önerilen toplam gebelik kilo alımı 9 ila 10 kilodur.
  • İkinci ve üçüncü üç aylık süreçlerde, haftada yaklaşık 50 gram ya da daha az almayı hedefleyin.

Eğer kilolu iseniz (VKİ 25 ila 29.9 ):

  • Önerilen toplam gebelik kilo alımı 6 ila 9 kilodur.
  • İkinci ve üçüncü üç aylık süreçlerde, haftada yaklaşık 20-30 gram almayı hedefleyin.

Eğer obez iseniz (VKİ 30 ve üzeri ):

  • Önerilen toplam gebelik kilo alımı 4 ila 8 kilodur.
  • İkinci ve üçüncü üç aylık süreçlerde, haftada yaklaşık 20-25 gram almayı hedefleyin.

Eğer ikizlere 5 hafta hamile iseniz:

  • Önerilen toplam gebelik kilo alımı 14 ila 20 kilodur.
  • Gebeliğin ilk yarısında, haftada yaklaşık 50 gram almayı hedefleyin. İkinci yarısında, haftada bir kiloya yakın almayı deneyin.

İkizlere 5 hafta hamile olup olamayacağınızı merak mı ediyorsunuz? Öyle olsaydınız, muhtemelen henüz bilmezdiniz, yukarıda da belirttiğimiz gibi, bazı ikiz bekleyen anneler, daha kötü bir sabah bulantısı yaşadıklarını söylüyorlar. Onlar daha hızlı kilo alırlar ve karınları bir bebek bekleyen annelerin karınlarından daha erken ortaya çıkar.

Hamileliğinizin 5. haftasında masaj yapması için eşinize rica etmenin tam zamanıdır. Kocaman bir karnınız olmayabilir, fakat hamileliğinizin 5. haftasında vücudunuz bebeğinizi büyütmek için hızlı çalışır, bu yüzden azıcık da olsa bir ilgiyi hak ediyorsunuz, öyle değil mi?

5 HAFTALIK HAMİLELİKTE ULTRASON

5.haftanızda embriyo elma çekirdeğinden daha büyük görünmüyor, fakat kalp, mide, karaciğer, böbrekler, dolaşım, sindirim ve sinir sistemi gibi sistemleri ve temel organları çoktan oluşmaya başladı.

Hamilelik komplikasyonları için sizi daha fazla risk altına sokacak tıbbi bir geçmişiniz yoksa, muhtemelen hamileliğinizin 5. haftasında bir ultrason çekilmesine gerek yoktur. Ancak bazı doktorlar sabırsız anne ve babalar için ultrason muayenesini öne alır.

İlk ultrasonunuza girdiğinizde, doktor bebeği baştan uca ölçecek ve bebeğinizin büyüklüğüne göre muhtemel  doğum tarihiniz (bu tabi ki hamileliğinizin kaçıncı ayında olduğunuza göre değişir) hakkında sizi bilgilendirebilir.
Sizin ve bebeğinizin her ikinizin de iyi olduğundan emin olmak için  kan testleri ve idrar testleri de yapılacaktır.

Bu nedenle, bebeğinizin ultrason ekranında minik çırpınan kalp atışlarını görmek için heyecanlandığınızda, kendinize birkaç hafta kan aldırmak için ve bir kaba idrarınızı yapabilmeniz için beklemeniz gerektiğini hatırlatın. Kulübe hoş geldiniz!

5  HAFTALIK HAMİLELİKTE GEBELİK KONTROL LİSTESİ

Bu hafta için hatırlatmalar:

  • Sağlıklı bir diyete başlayın,
  • Bir gebelik günlüğü tutun,
  • Bebekve doğum masrafları için bir bütçe planı yapmaya başlayın.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Bu makale Dr. Cem Argun tarafından yazılmış olup,
Op.Dr.Çiğdem İstanbulluoğlu tarafından gözden geçirilmiştir
Bu Gönderiye 0 Adet Yorum Gelmiş
?