A-Z Filtre

ÜRİK ASİT (İdrar)


Böbrek taşı olan hastaların değerlendirilmesi ve takibinde kullanılır.İdrarla atılan ürik asit miktarının artması genelde artmış plazma ürik asit düzeyleri ile birliktedir.

Normal Değer: 0,25-0,75 mg/gün olarak belirtilmiştir.




Bu Gönderiye 21 Adet Yorum Gelmiş
Ceren:

Hocam Merhabalar Sabahtan beri araştırmaktan yoruldum.nBen 5.5 aylık hamileyim evlenmeden önce yapılan testler de eşim orak hücre taşıyıcısı çıktı. Ben ise alfa telasemi taşıyıcısı sonucu çıktı ama bana doktor kan değerlerin düşük bir hematolojiye de baktırın dedi.nŞehir hastanesine gittim hematoloji doktoru kan testi yaptı sonra ilaç yazı 4 ay kadar demir ilacı kullan gel gedi.n4 ay sonra tekrar geldim yine test yaptırdık doktorum bir sorun yok değerlerin yükselmiş herhangi bir sorun teşkil etmiyor dedi. Benim anlamadığım ben şu an alfa telasemi taşıyıcısımıyım değil miyim ?nanlayamadım ...n5.5 aylıkta hamileyim eşim taşıyıcı bende taşıyıcıysam çoçuğumuzun hasta olma olasılığı varnbizi öyle bir yönlendirdiler ki hematoloji işi çözecekmiş taşıyıcı olmayabilir mişim? gibinbu yüzden sorun görmedik ve hamile kaldım.


Cevap:

Bu konuda en doğru bilgiyi bir hematoloji uzmanı doktor verecektir.Bu bölümden randevu almanızı ve muayene olmanızı öneriyoruz.

FIRAT İNCE:

Iyi gunler hocamnEvlilik için sağlık raporu almaya aile hekimime basvurduğumda hemoglobin A2 değerin yuksek hemotoloji önerildi diye not düşerek evlilik sağlık raporumu aldım. Daha sonra hemen tekrar elektroforez testi yaptirdim ve değerlerim nHbA1 %94.1 nHbF %0.7nHbS -nHbA2 %5.2nBuna göre sadece HbA2 değerim normal sinirlarin içinde değil yuksek gözukuyor. Uzakyol makina muhendisi olduğumdan dolayi sık sık aldigim saglik raporlarinda tasiyici olabileceğim soylenmisti bana. Nişanlım ve ailesi bunun bir hastalik olduğunu dusunup çok baski uyguluyorlar. Bu değerlere göre tasiyici olup olmadiğim kesin midir? Ayrica nişanlim evlilik saglik raporu alirken kendisine değerlerinin normal olduğu söylenmiş. Hala sorun teşkil ediyor mu bu durumumuz? Teşekkurler şimdiden.


Cevap:

Öncelikle bu durum evlenmeniz için engel değil.Önceden tedbir alarak çocuk sahibi de olabilirsiniz.  HbA2 yüksekliği thalassemia minor için kesin bir kanıttır. Sizde de bu yüksek çıkmış.

vesile pişgin:

İyi günler hocam oğlum evlilik için kan verdi fakat HbA2 piki düşük hemotoloji kontrolü önerilir eşide kontrol edilmelidir demiş nSONUÇ 1.8 HOCAM ÇOK MERAK ETTİM CEVAPLARSANIZ SEVİNİRİM


Cevap:

Talasemi yönünden evlilik öncesi yapılan test de şüpheli bir durum çıkmış.Bu konuda kesin tanıyı koyacak doktor olan Hematoloji bölümüne sevki yapılmış. Talasemi hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz:

Talasemi Nedir?

jasminstart:

Wbc 5.83, MCV 75.3nMch 24.2 nHemoglobin 10.09nDemir 31nHb a 98.6nHb a2 1.4nBu sonuçlara göre Talasemi olmam mümkün mü


Cevap:

Hafif kansızlık bulgularınız var.Ancak talasemi olup olmadığınızı anlamanız için en doğru tahlil hemoglobin elektroforezi olmalıdır.

Sultan Doğan:

Kolay gelsin talesemi taşıcısıyım Majörmü Minörmü bilmiyorumn Hb2A- 4.4nHbs-0nHbf-0.1nAoArea-84.8nHbc-0nHbd-0nGebeyim demir hapı kullanıyorum yardımcı olursanız sevinirim


Cevap:

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.

Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.
 
 
 

 

..:

Merhabalar evlilik için test yaptirdim degerlerim asagidaki gibi çıktı.nHBA2 2,6nHBF 0,2nHBD 40,5nHBA 56,7 nDoktor HBD min yuksek olduğunu soyledi talasemi riski var mi acaba ? Ilerisi icin bebekte sorun teskil eder mi ? Simdiden tesekkur ederim


Cevap:

Raporda belirtilen referans değerleri de vermelisiniz.Bu konuda sitemizde soru sorma aşamasında sürekli uyarılarda bulunuyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

 

salih9192:

Hgb, mch ve mcv değerleri normal fakat 

 test sonuçlarında a2 düşük. Talasemi riski var mıdır?


Cevap:

Tahlil.com'a gelen yüzlerce soru arasından belirtiğimiz kurallara göre sorulan sorular editörlerimizce onaylandıktan sonra doktorlarımızca  cevaplanmaktadır.

Sorunuzu belirtilen kurallara göre sormamışsınız.
Soruyu sorma aşamasında bu konuda gereken uyarılarda bulunmamıza rağmen bu tür uyarılara dikkat etmeyen sizin gibi bir çok okurumuz var.

Aşağıdaki uyarıları dikkatle okuyup sorunuzu tekrar sorunuz.

http://tahlil.com/tahlilcoma-soru-sorarken-dikkat-etmeniz-gereken-uyarilar

mrtshn.364:

Öncelikle destekleriniz için teşekkürler.. Evlilik için yaptırdığımız kan testinde sadece Hgb A2 değeri 3.5 altı olması gerekirken 3.7 değeri çıktı.. başka hiçbir değerde sıkıntı görünmüyor.. Talesemi ile ilgili bir sıkıntı olma olasılığı nedir..


Cevap:

Sadece bu değere bakarak net bir şey söyleyemeyiz.Tüm tahlil sonuçlarınız ile birlikte değerlendirmek gerekmektedir.

rcp-yldz:

Homoglobin Eloktofolozi tesi sonuçlarım. Talasemi taşıcısımıyım? Hba %97 Hba2 %3


Cevap:

Raporda belirtilen referans değerleri de vermelisiniz.Bu konuda sitemizde soru sorma aşamasında sürekli uyarılarda bulunuyoruz.Aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

 

ilhan.hatice.01:

RBC 7.09
MCV 63
MCH 19.9
HBA2 4.3
Hemoglobin zincir analizi-talasemi minör
evlilik için test yaptırdık ve anemi olduğum eşimdede taşıyıcılık varsa çocuğumuzun engelli olabileceği söylendi, akeniz anemisi miyim? ne yapmalıyım


Cevap:

 

Tahlil.com da tahlil sonuçlarınızın uzmanlarımızca sağlıklı bir şekilde yorumlanması için tahlillerinizin sonuç raporunda belirtilen normal değerlerini de yazmalısınız.
Bu konuda sitemizde bir çok uyarıda bulunup okurlarımızı bilgilendik.
Aşağıda konuya dair uyarılarımızı gözden geçirmenizde yarar var.
 
 
 

 

saliharslan14:

Yaş 44 Erkek HbA 95.90 (96-99) HbA2 4.10 (1.5-4.0)
WBC 5.29 (3-15)
RBC 5.05 (2.50-5.50)
HGB 15.6 (8-17)
HCT 44.2 (26-50)
MCV 87.5 (86-110)
MCH 30.9 (26-38)
MCHC 35.3 (31-37)
RDW 12.6 (11-16)
PLT 190 (50-400)
MPV 11.0 9-13
PCT 0.21 0.17-0.35
PDW 13.5 9-17
Talasemi taşıyıcısı mıyım?


Cevap:

HB A2 değeriniz yüksek.Beta Talasemide bu değer yüksek çıkabilir.

beste.cetinn:

Hemoglobin A (HPLC) 97.8
Hemoglobin A2 (HPLC) 2.2
Hemoglobin F (HPLC) 0.0
Varyant (HPLC)
FERRİTİN 2.19
DEMİR(SERUM) 84
DEMİR BAĞLAMA KAPASİTESİ (SERUM) 359
WBC 4.3
RBC 4.22
HGB 9.7
HCT 29.6
MCV 70
MCH 22.9
MCHC 32.7

TALASEMİ TAŞIYICISI MIYIM?


Cevap:

İleri derecede ve tedavi edilmesi gereken bir kansızlığınız olduğunu söyleyebiliriz.
Talasemi taşıyıcısı olup olmadığınız ve kesin tanınız ise tercihen bir hematoloji uzmanınca muayene ve tahlillerinizin incelenmesi sonrası koyulacaktır.

aa_mgzm:

Merhaba evlilik ile ilgili testler yapildi ve A2 degerim 0,9 ckti olmasi gereken minimum deger 1,5 gorunmekte.Diger degerlerim normal.
Bu durumda talasemi riski var midir. Bu degerin dusuk olma sebebi nedir.
Kolay gelsin. Tesekkurler..


Cevap:

Hemoglobin(Hgb) ve MCV değeriniz de normalse sorun yoktur..

prenses_melek_38:

Merhaba benim a2 1.2 A 98.8 cıktı talasemi tasıyıcısımıyım


Cevap:

Bunu değerlendirebilmek için Hgb, MCV, Serum demir ve demir bağlama testlerinizin de çalışılması gereklidir..

benisech:

merhaba benimde

hba2 düşük çıktı 1,4 referans 2 - 3,5

yorumlarsanız sevinirim


Cevap:

Öncelikle Demir eksikliğiniz olup olmadığı araştırılmalıdır.. Eğer var ise demir tedavisi verilip sonrasında hemglobin elektroforezini yenilemek gerekir..

duru.kayacan:

merhaba. ben hemoglobin elektroforezi tahlili yaptırdım HbA2 4,9 çıktı ref. aralığı 0,0-3,9 ayrıca HbA 91,8 çıktı ref. aralığı ise 94-99 dur. durum hakkınd bilgi verebilir misiniz.syg


Cevap:

Talasemi taşıyıcısı olabilirsiniz, hekiminiz tarafından diğer testlerinizle birlikte değerlendirilmesi gereklidir..

nevzat_ant:

talesemi tasıyıcılıgı testı yaptırdım sonuçlarda HbA 95.2 HbA2 4.8 fakat sonuçta TALESEMİ TAޞžIYICILIGINDA HPLC YÖNTEMİ İLE DOGRULANMASI ÖNERİLİR YAZIYOR .


Cevap:

HbA2vdeğeriniz yüksek olduğundan bu test ileri bir testtir ve %100 sonucu kesinleştirecektir..

suleyman-urkmez:

Evlilik raporu almak için yaptırdığım talesemi testi sonucu çıkan değerler sebebiyle hematoloji kontrolü için yönlendirildim.

MCV 68.4 düşmüş MCV referans 78-105

MCH :22,4 düşmüş MCH referans 25-33

HBA2 3,6 yükselmiş HBA2 referans aralığı 1,4-3,5 ve RBC yükselmiş 6.3 çıkmış RBC referans 3,2-6


Cevap:

Talasemi taşıyıcısı olma ihtimaliniz var, hematoloji uzmanına danışmanızı öneririz..

nergisalev:

Akdeniz anemisi 39 yaşından sonra ortaya çıkarmı daha önceki tahlillerde hiçbir sorun yoktu


Cevap:

Evet çıkabilir, daha doğrusu fark edilebilir.Hematoloji bölümünde takiplerinizi sürdürünüz.

fulya:

Teşekkür ederim.İyi çalışmalar...

fulya:

24 yaşında bir bayanım.Evlilik raporu almak için yaptırdığım talesemi testi sonucu çıkan düşün HbA2 piki sebebiyle hematoloji kontrolü için yönlendirildim.Test değerlerim aşağıdaki gibidir.Yorumlarsanız sevinirim.Şimdiden teşekkür eder,iyi çalışmalar dilerim..
sonuç referans değerler
HbA1c 4.209 0.000-6.000
Hbf 0.000 0.000-2000
HbA0 86.924 0.000-91.000
HbA2 1.972 2.000-3.500
HbE 0.000 0.000-2.000
HbD 0.000 0.000-2.000
HbS 0.000 0.000-2000
HbC 0.000 0.000-2000
SONUÇ BİRİM REFERANS DEĞERLER
RBC 4.6 x10^3/uL 4.1-5.1
HGB 13.2 g/dL 12.3-15.3
HCT 39.6 % 35-47
MCV 86.5 fL 80-96
MCH 28.8 pg 28-33
MCHC 33.3 g/dL 33-36
RDW-CV 13.5 % 11.5-14.5
WBC 9.5 K/uL 4.4-11.3
NEUT(%) 63.1 K/uL 40-74
LYMPH(%) 28.0 % 20.50-45.0
MONO(%) 7.2 % 2.0-8.0
EO(%) 1.4 % 0.0-4.0
BASO(%) 0.3 % 0.2-1.0
NEUT# 6.02 K/uL 1.9-8.0
LYMPH# 2.67 x10^3/ul 1.5-4.5
MONO# 0.69 x10^3/ul 0.02-0.4
EO# 0.13 x10^3/ul 0.0-0.7
BASO# 0.03 x10^3/ul 0.0-0.10
PLT 310 K/mL 150-400
MPV 10.4 fL 7,4-13,0
PDW 12.1 fL 9-16,2


Cevap:

Sonuçlarınız normal olarak değerlendirilebilir.Sorun görülmüyor