A-Z Filtre

ÜRİK ASİT (Ürat, ÜA)


Ürik asit testi biyokimyasal bir testtir.Yoğun olarak gut hastalığı tanısında kullanılır bunun yanı sıra başka hastalıkların tanısında da fikir vermektedir.

Ürik asit testinin normal değerleri yaş ve cinsiyete göre farklılık göstermektedir.

Ürik Asit Normal Değerleri:

1 hafta-5 yaş       2,0-5,5 mg/dl
6-12 yaş              2,0-5,8 mg/dl
13-15 yaş            2,0-6,0 mg/dl

                             Erkek                    Kadın 
6-50 yaş                3,0-7,2 mg/dl        2,6-6,0 mg/dl
51-60 yaş              3,5-7,2 mg/dl        2,6-6,3 mg/dl
60 yaş  ve üstü      3,5-7,5 mg/dl        2,6-6,5 mg/dl

Ürik asit testinin kullanım alanları ve yüksek ile düşüklüğü görülen durumlar nelerdir?

Ürik asit testi gut ve diğer pürin metabolizma bozukluklarının tanı ve takibinde kullanılır.
Gut, böbrek yetmezliği, lösemi, multiple myeloma, polistemi, lenfoma, gebelik toksemisi, psöriazis, polikistik böbrek hastalığı, pürinden zengin diyet (karaciğer, böbrek vb) ve ağır egzersizde serum ürik asit düzeyi yüksek çıkar.
Wilson hastalığı, Fanconi sendromu, ksantinüri ve düşük pürin içeren diyetle beslenmede ise ürik asit düzeyi düşer.




Bu Gönderiye 14 Adet Yorum Gelmiş
Deniz nalcakanoglu:

Akdeniz anemesinin sinir degeri nedir


Cevap:

Bu konuda test sonuç raporunda belirtilen referans değerler dikkate alınmalıdır.

duyqusami:

merhaba kan testi yaptırdım mch 33.8 NEU% 71.0 LYM%21.4 cıktı bi sorun varmı acaba simdiden cok tşkler


Cevap:

Tahlil.com'a sorduğunuz test sonuçları  tam kan sayımı olarak de bilinen hemogram testi parametrelerden sadece bir kaçı.Ancak sadece bu değerler tek başına fazla bir fikir vermez.
Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir,
Kan sayımı sonrası diğer kan sayım parametrelerinde belirgin bir sorun yoksa, tahlilinizde kayda değer bir problem olmadığını söyleyebiliriz.

Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?



erkan_ozdemir:

selam 6 aylık kızım için hemogram test sonuçları.sizce sorun var mı?
wbc 7,3 neu 1,59 lym 4,56 mon 0,53 eo 0,57 bas 0,05
neu% 21,8 lym%62,4 mon % 7,3 eo %7,8 bas% 0,7
rbc 4,36 hgb 11 hct 33,3 mcv 76,4 mch 25,2 mschc 33 rdwsd 27,4 rdwcv 13,5
plt 332 pct 0,21 mpv 6,3 pdwsd 17,3 pdwcv 38,1 tsk


Cevap:

Kızınıza dair Tahlil.com'a göndermiş olduğunun kan sayımı ( hemogram)
sonuçlarında anemi bir diğer adıyla da kansızlık bulguları var.

Ayrıca kansızlık araştırılması amacıyla da bir takım ilave tahlillere de ihtiyaç olabilir.

Kansızlık ve tanı yöntemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve bu konuda benzer sorular ve uzmanlarımızca verilmiş cevapları okumak isterseniz aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz:

Kansızlık ( anemi ) nedir? Anemi  tanısı nasıl koyulur, anemi hakkında sorulmuş soru ve Tahlil.com uzmanlarının cevapları

kadertoptas:

Annem 50 yaşında fmf hastalığı için 5 yıldır kolşisin kullanıyor. Ardahan da ikamet ediyoruz.ocak ayı içinde tahlil yaptırdıktan 06.01.2015 hgb 15.1 hct 47.2 rbc 5. 23 çıktı. 23.01.2015 tarihinde hgb 18.55 hct 54.8 rBC 6.08 çıktı. Kan aldırmadı gerekiyormuş Uzm biz burda alamayız dedi.ne yapmalıyız.


Cevap:

Evet anenizin bazı kan sayım parametreleriniz yüksek. Sonuçlarda  kan fazlalığı bulguları var.
Kan fazlalığı olarak değerlendirdiğimiz durum ise, kan sayımı yani hemogram tahlilinde RBC, HCT,HGB değerlerinin yüksek çıkmasıdır.
Yüksek rakımlı bölgelerde yaşayan kişilerde,çok sigara içenlerde bu durum olabilir.
Hayati tehlike taşıyan bir durum değildir.
Düzenli aralıklarla dahiliye bölümünde kan sayımı tahlili yaptırıp kontrollerini sürdürmeli anneniz.Ayrıca kan değerlerinizi düşürmek için belirli aralıklarla da kan vermesi de gerekebilir.

ramazan_bjk_10:

HGB Kan değerim 17.5 çıktı, yüksek ve kan fazlalığı sebebini söyledi doktor, ayriyetten dövmemden dolayı 9ay sonra verebilirsiniz dedi ve spor yapıyorum gıda takviyesi alıyorum protein vb. gibi, kan vermediğim halde endişelenecek bi durum söz konusumu? bilgileriniz için teşkkür ederim..


Cevap:

HGB parametreleriniz yüksek. Sonuçlarınızda kan fazlalığı bulguları var.
Yüksek rakımlı bölgelerde yaşayan kişilerde,çok sigara içenlerde bu durum olabilir.
Hayati tehlike taşıyan bir durum değildir.
Düzenli aralıklarla dahiliye bölümünde kan sayımı tahlili yaptırıp kontrollerinizi sürdürün.
Kan değerlerinizi düşürmek için belirli aralıklarla da kan vermeniz de gerekebilir.Bol bol su içmelisiniz.

gzmsaykan:

HGB: 11.01 HCT: 33.86 MCV: 74,26 MCH: 24,15 RDW: 17,07.yaşım 45.en son 7-8 ay önce birkaç kez az miktarda kan geldi kabızlıktan dolayı.daha fazla sıvı tüketmeye başladım ve bir daha kabızlık yaşamadım, kan da gelmedi. kan değerlerimde kalın bağırsak kanserine dair bir sonuç çıkar mı acaba?


Cevap:

Kan değerleriniz hafif düşük, ancak kalın barsakta bir problem olup olmadığı sadece kan değerlerine bakılarak teşhis edilemez, gastroenteroloji doktoru tarafından muayene olmanızı öneririz..

gzmsaykan:

HGB: 11.01

HCT: 33.86

MCV: 74,26

MCH: 24,15

RDW: 17,07

45 yaşında bayanım teşekkürler şimdiden


Cevap:

Anemi(kansızlık) görülüyor, nedeni araştırılarak tedavi verilmesi gereklidir..

aydintokalacoglu:

WBC:5,9

PLT:244

MPV:7,7

PCT:0,187

NEU% 56,1

NEU#3,3

LYM%32,8

LYM#1,9

MON#0,6

EOS#0,0

BAS%0,8

BAS#0,0



YAޞž 27 BAYAN TAHLİL SONUÇLARI RİCA EDERİZ.


Cevap:

 Tahlil.com'a sorduğunuz test sonuçları  hemogram yani kan sayımında çalışılan parametrelerden sadece bir kaçı, bunlar tek başına fazla bir fikir vermez.
 Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir, diğer kan sayım parametrelerinde belirgin bir sorun yoksa, tahlilinizde kayda değer bir problem olmadığını söyleyebiliriz.

 Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen  cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?




isagunhan1969:

WBC 14.04

NE% 23.90

LY% 61.50

MO% 10.20

EO% 4.00

BA% 0.40

NE# 3.35

LY# 8.64

MO# 1.43

EO# 0.56

BA# 0.06

RBC 4.04

HGB 11.80

HCT 31.40

MCV 77.70

MCH 29.20

RDW 12.20

MCHC 37.60

PLT 440

MPV 8.40

PCT 0.37

PDW 8.90

Tahlilin sahibi 5 aylık bir bebek

şimdiden teşekkürler


Cevap:

Hafif de olsa kansızlık bulguları var

ibrahimerkan72:

merhaba hocambabamınyaşı73.yaşadığıyerrakımı1350.hemoglobin yüksek çıktı.50 gün öncede bu değerde idi. 1 ünite kan verdik.şuanki şöyle.doktor kemik iliği biyopsisine çağırdı.WBC 9,1- RBC 6.37- HGB 17.7-HCT55,9-MCV87.7-MCH27.8-MCHC31.7- RDW 16.4- PLT 528-MPV8.1-PCT0.428NEU6.6-EOS0.3- sigara içmiyor


Cevap:

Kan fazlalığı var sonuçlarınızda, bazı değerleriniz yüksek çıkmış.Kan fazlalığı denilen olay, RBC, HCT,HGB gibi kansayımında yapılan değerlerin yüksek çıkmasıdır.
Yüksek rakımlı bölgelerde yaşayanlarda, sigara içenlerde bu durum olabilir.Hayati tehlike taşıyan bir durum değildir.Düzenli aralıklarla dahiliye bölümünde kontrollerinizi sürdürüp belirli aralıklarla da kan vermeniz gerekebilir.



nesrincankat:

merhaba hocam tam kan sayımı değerleri wbc17.6 rbc4.88 p lt372 hb13.6 h emotokrit40 mcv82.1 mch28 mchc34.1 rdw13.6 nötrofil%69.5 lenfosit%25.7 monosit%4.3 eozinofil%0.3 bazofil%0.2 nötrofil sayısı 12.2 lenfosit sayısı 4.5 monosit sayısı 0.8 eozinofil sayısı 0.01 bazofil s.0 ortalama trombosit hacmi 7.5
14 aylık erkek bebeğim lösemiye dair belirti var mı


Cevap:

Bu değerler ile lösemi tanısı koyulamaz.Doktor bu konuda şüphe duyarsa periferik yayma adı verilen tahlili isteyecektir.

vildannn:

hocam kolay gelsin;kendimi çok halsiz hissetmem şiddetli baş ağrısı ve midebulantısı şikayetiyle internetten almış olduğum tam kan tahlilinde:HGB:11.6 HCT:35.2 RBC:4.43 MCV:79.5 MPV:25.1 NE%.42.6 MO%.13.4 LY%.44 ÇIKTI.SANIRIM KANSIZLIK var.ne yapmam gerekir.ne önerirsiniz?yardımlarınız için teşekkürler.


Cevap:

Evet hafif de olsa kansızlık bulguları var.Bu yönde tedavi olmanız gerekebilir, ilave testler de istenebilir.Bir dahiliye uzmanına başvurun

avbmdurmaz:

Hocam İyi Günler;
Kaşıntı ve allerji şikayeti ile cildiye polikliniğine başvurdum, yapılan tetkiklerde WBC 8.68, RBC 5.76, HGB 17.4, HCT 51.2, PLT 180, MPV 6.36 KOLESTEROLUM İSE 241 çıktı dahiliye polikliniği bizi hematolojiye sevk etti polisitemi teşhisiyle, hematolojiye ise daha gitmedik, bu veriler kesin polisitemi belirtisi için yeterlimidir. 35 yaşındayım ve günde 1 paket sigara içiyorum. cevap verirseniz memnun olurum. Birde bu alanda uzman tavsiye edeceğiniz varmı? Selamlar...


Cevap:

Gerekli bilgi verilmiş size, hematoloji bölümüne başvurun.Kolesterol yüksekliğiniz için de diyet ve egzersiz yarralı olabilir

Bilgi Yok:

bugün şiddetli karın ve kasık arasında ağrı çektim. doktora gittim. kan tahlili ve idrar tahlili werdim. İdrar tahlilimde eritrosit 50 RBC/ ul kısmını doktorum işaretlemiş. kan tahlilimde de bu işaretlenmiş HGB 10.2 g/dl REFERANS ARALIĞI 12.2 18.1. Doktorum açıklama yaparken gözlem odasındaydım açıklamaları dineleyemedim. açıklama yapabilrimisin. tşkr ederim.


Cevap:

Kan tahlilinizde anemi bulgusu çıkmış.İdrarda rbc yani eritrosit çıkması ise,bir kom dökme veya taşı akla getirir