Diyabet (Şeker Hastalığı) Prediyabet Sürecinde Nasıl Önlenir?

Yayın Tarihi : 2023/06/18 09:17 • Güncelleme Tarihi : 2024/10/22 09:43 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Şeker hastalığı olarak da bilinen Tip 2 Diyabet zamanında alınacak tedbirlerle önlenebilir bir hastalıktır.Bu yazımızda diyabet öncesi dönem olarak da bilinen prediyabet (gizli şeker)  sürecinde alınacak tedbirler ile Tip 2 Diyabet hastalığının nasıl önlenebileceğine dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Diyabet (Şeker Hastalığı) Prediyabet Sürecinde Nasıl Önlenir?

Prediyabet Nedir?

Prediyabet diyabet öncesi dönemde, kan şekeri seviyelerinin normalden yüksek olduğu ancak henüz Tip 2 diyabet teşhisi konacak kadar yüksek olmadığı bir sağlık durumudur. Halk arasında gizli şeker olarak da bilinir.
Yıllarca prediyabetiniz olabilir, ancak belirgin semptomlarınız olmayabilir. Bu nedenle Tip 2 diyabet hastalığı, ciddi sağlık sorunları ortaya çıkana kadar genellikle fark edilmez. 

Prediyabet  İçin Risk Faktörleri:

Aşırı kilolu olmak
45 yaş veya üstü olmak
Tip 2 diyabetli bir ebeveyn, erkek veya kız kardeşe sahip olmak
Haftada 3 defadan daha az fiziksel olarak aktif olmak
Kadınsanız  gestasyonel diyabet (gebelik sırasında diyabet) geçirmiş olmak ve/veya polikistik over sendromu  tanısı almak

Prediyabet aşamasında hayat tarzımızda alınacak zamanında önlemler ile ardından gelişecek Tip 2 Diyabet hastalığı  önlenebilir.Bu önlemleri birlikte inceleyelim.

Diyabet Nasıl Önlenebilir?
 

1.Kilo verin

Kilo kontrolü, diyabetten korunmanın önemli bir parçasıdır. Mevcut kilonuzun %5 ila %10'unu vererek diyabeti önleyebilir veya geciktirebilirsiniz. Örneğin, 80 kg ağırlığındaysanız, hedefiniz 4 ila 8 kg arasında kaybetmek olacaktır. Kilo verdiğinizde, verilen kiloları geri almamanız önemlidir.

2. Sağlıklı beslenin

Sağlıklı bir beslenme planının ardından. Her gün yediğiniz ve içtiğiniz kalori miktarını azaltmak önemlidir, böylece kilo verebilir veya kilonuzu koruyabilirsiniz. Bunu yapmak için diyetiniz daha küçük porsiyonlar ve daha az yağ ve şeker içermelidir. Karbonhidrat içeren gıdaları aşırı tüketmemelidir.
Ayrıca, bol miktarda kepekli tahıllar, meyveler ve sebzeler dahil olmak üzere her besin grubundan çeşitli yiyecekler yemelisiniz. Kırmızı
eti sınırlamak ve işlenmiş etlerden kaçınmak da iyi bir fikirdir.

3.Düzenli egzersiz yapın

Egzersizin, kilo vermenize ve kan şekeri seviyenizi düşürmenize yardımcı olmak da dahil olmak üzere birçok sağlık yararı vardır. Bunların her ikisi de tip 2 diyabet riskinizi azaltır. 
Haftada 5 gün en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmaya çalışın. Bu süreyi ne kadar arttırırsanız sağlığınıza da o kadar olumlu etkisi olacaktır.

4. Sigara içmeyin

Sigara içmek, tip 2 diyabete yol açabilen insülin direncini tetikleyebilir. Sigara içiyorsanız, bırakmayı deneyin.

5. Ana içeceğiniz su olsun

Tercih ettiğiniz içeceğin temel olarak su olması şeker oranı yüksek içecekleri sınırlamanıza yardımcı olacaktır. Artan su alımı vücudumuzda daha iyi kan şekeri yönetimine ve  insülin yanıtına yol açarak diyabeti önlemede etkili olur. 

6. D vitamini seviyenizi optimize edin

Vücudumuzda bulunan D vitamini kan şekeri yönetimi için önemlidir. Bilimsel araştırmalar, D vitamini eksikliğinin, insülin direnci ve Tip 2 diyabet riskini arttırdığını göstermektedir.D vitamini seviyenizi kontrol ettirmek için bir doktora danışmanızda yarar vardır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?