Gilbert Sendromu Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Gilbert sendromu; doğumsal ve genetik bir hastalıktır. 20 li yaşlardan sonra görülmeye başlar.
Gilbert Sendromu Nedir?
Gilbert sendromu; doğumsal ve genetik bir hastalıktır. Karaciğer hücreleri kandaki bilirubini normali kadar detoksifiye ( temizleme ) edememektedir. Karaciğerdeki bu işlev bozukluğu sebebiyle, hafif düzeyde bilirubin artışları ile seyreden bir hastalıktır.Genelde yorgunluk ve aç kalma dönemlerinde hastalık belirgin olur. Gilbert sendromu genellikle majör (büyük ) bir hastalık olarak kabul edilmez.Bu hastalık, insan vücudunun bilirubini işleme yeteneğini etkileyen kalıtsal (genetik) bir karaciğer bozukluğudur. Bilirubin, vücutta bulunan eskimiş kırmızı kan hücrelerini parçaladığında doğal olarak oluşan sarı sıvı bir madedir. Bilirubin, karaciğer tarafından üretilen ve vücudun yağları emmesine yardımcı olma görevini üstlenenbir sindirim sıvısı olan safrada bulunur.
Karaciğerimiz sindirim sisteminin bir parçasıdır. Kandaki toksinleri filtreler, yağları sindirir ve enerji için kullanılmak üzere glikozu (kan şekeri) glikojen olarak depolar.
Gilbert sendromlu kişiler, bilirubini kanda normal seviyede tutmaya yetecek kadar karaciğer enzimi üretmezler. Sonuç olarak vücutta aşırı bilirubin birikir. Aşırı bilirubin hiperbilirubinemi olarak bilinir.
Normal de kandaki bilirubin miktarı değeri, 2'yi aşmamalıdır.Bu hastalıklta ise bilirübin değeri 2' yi aşar.
Gilbert Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Hastalarda bilirubinin arttığı dönemlerde;halsizlik,bulantı ve karın üst kısmanda ağrı gibi belirtiler görülmektedir. Belirtileri; soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar, adet olma; öğün atlama veya aç kalma, susuz kalma ve aşırı yorgunluktur.
Gilbert sendromu belirtileri hakkında aşağıda çok detaylı bilgi bulabilirsiniz
Gilbert sendromlu her 3 kişiden 1'inde belirti görülmez. Bu kişiler hasta olduklarını, farklı bir nedenle kan testi yaptırdıktan sonra çoğunlukla öğrenir.
En sık görülen belirti, kandaki bilirubin seviyesinin yükselmesinden kaynaklanan sarılıktır. Sarılık cildi ve göz akını sarıya çevirebilir ancak zararlı değildir.
Kimi zaman aşağıdaki belirtiler de görülür:
Koyu renkli idrar
Konsantrasyon zorluğu.
Baş dönmesi.
Karın ağrısı, ishal ve mide bulantısı
Tükenmişlik.
Ateş ve titreme dahil grip benzeri şikayetler
İştahsızlık
Gilbert Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Karaciğerimiz sarımsı bir pigment olan bilirubini doğal olarak üretir. Bu, eski alyuvar hücrelerinin parçalanmasıyla açığa çıkan normal bir atıktır.
Bilirubin, kan dolaşımınız aracılığı ile karaciğerinize geçer. Normal beden işleyişinde, karaciğer hücrelerindeki bir enzim, bilirubinin parçalanmasına ve kan dolaşımından atılmasına yardımcı olur.
Bilirubin, karaciğerden bağırsaklara safra aracılığı ile geçer. Daha sonra vücuttan dışkı ile atılır. Kanda az miktarda bilirubin kalır.
Uzmanlar, Gilbert sendromunun sadece bilirubin düzeyleri aralığındaki normal bir değişkenlik olduğu savunmaktadır.
Gilbert sendromunda çoğunlukla spesifik bir tedaviye gerek olmaz.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
n*********** : 12 yaşında oğlumun Gilbert sendromlu ve sık sık karnı ağrıyor ve halsiz.Kaç ayda bir kontrole gitmesi hangi kan tah. yapılması gerekiyor ve beslemesine nasıl dikkat edelim ve her türlü ilaçları içebilir mi Bademcikleri çok büyük ve sık sık hastalanıyor antibiyotik kullanmak zorunda kalıyoruz. Cevap: Bir Üniversite hastanesi çocuk metabplizma bilim dalı tarafından tüm tetkikleri ve muayenesi birlikte değerlendirilmeli ve önerilecek takip zamanına karar verilmelidir.. |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.