Kadınlar Daha Çok Horluyor

Yayın Tarihi : 2017/06/30 10:17 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/14 08:26 •

Horlama; gece burundan rahat nefes alamama neticesinde, ağızdan nefes alırken ses yapılması durumudur. Horlamanın daha çok erkeklerde görüldüğü düşünülür ancak; yapılan anket bunun tam tersini göstermektedir.

Kadınlar Daha Çok Horluyor

Horlama; gece burundan rahat nefes alamama neticesinde, ağızdan nefes alırken ses yapılması durumudur. Horlamanın daha çok erkeklerde görüldüğü düşünülür ancak; yapılan anket bunun tam tersini göstermektedir.

Bir araştırmaya göre; 50yaş üstü kadınlar, erkeklerden daha çok horluyor. Bu durumun en önde gelen sebebi ise; kadınlarda obezitenin tehlikeli boyutlara taşınmasıdır. Kilo arttıkça nefes almak zorlaşır ve uyku kalitesi düşer. Böylece horlama meydana gelir.

Horlamanın fizyolojik ve psikolojik sebebine bağlı olarak farklı tedavilerle iyileştirilebilir.

Horlamanın Sebepleri

Horlama, istenmeyen bir durumdur. Kişinin sadece kendi uyku kalitesini değil, yakınındaki kişilerin de uyku kalitesini etkileyen bir durumdur. Horlamanın tek bir sebebi var diyemeyiz. Ancak detaylı baktığımızda birkaç unsurun bir araya gelmesi horlamayı ortaya koyuyor.

Yanlış yatmak horlama sebebidir. Kişinin ağız ve burun boşluğu geniz boşluğunda birleşir. Kişi burnundan rahat nefes alamadığında ağzından nefes alır ki bu da horlamaya sebep olur. Akciğerlere baskı yaparak ve burunu tıkayarak uyumak, yani yüzüstü yatmak horlamanın bir sebebidir. Yada tıkalı burun tarafı üste gelecek şekilde yan yatmak, yine horlamaya sebep olabilir.

Yüksek yastıkta yatmak da horlama sebebidir. Kişi yastıkta yattığında boynu çok bükülüyorsa, kişi sırtüstü yatıyor yani yüzü yukarı bakıyorsa, bu durumda boyun öne doğru eğilir ve kişi nefes almakta zorlanır, akciğerden yeterince hava çekemeyen ve dışarıdan çektiği havayı akciğere iletemeyen kişide horlama görülür.

Geniz eti horlamaya sebep olur. Geniz eti, yattığınızda burnunuzun soluk alma kısmını kapatıyorsa bu durumda burundan nefes alınamaz ve ağızdan alınmaya çalışılır. Ağızdan alınınca da horlama ortaya çıkar.

Kilo horlamanın en sık sebebidir. Kilolu bir insanın genelde vücuduna kilo dağılmış haldedir. Karnı, kalçası, yüzü, bacakları dolgundur bu kişilerin, kilo yüksek olunca yanakların da dolgun olması sebebiyle, yastık baskısının da etkisiyle kişinin soluk alması güçleşir ve nefesi daha kuvvetli çekme eğiliminde olur. Bu da horlamayı ortaya koyar.

Yorgun yatmak da horlama sebebidir. Kişi günlük hayatında fiziksel olarak çok ve yoğun çalışıyorsa dinlenme halinde kaslarını fazlaca serbest bırakır ve bu da horlamaya sebep olur.


 


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?