Kadınlarda Kalp Krizi Riski Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/07/24 08:58 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Kalp krizi; daha çok erkeklerde ön plandadır. Ancak düşünülenin aksine; kadınlarda ölüme en çok sebep olan rahatsızlık, kalp krizidir.

Kadınlarda Kalp Krizi Riski Nedir?

Kalp krizi; daha çok erkeklerde ön plandadır. Ancak düşünülenin aksine; kadınlarda ölüme en çok sebep olan rahatsızlık, kalp krizidir.

Kadınlarda kalp krizinde hastaneye başvuru sayısı çok düşüktür, genelde hastaneye geç kalmaktan hastalar hayatlarını kaybederler.

Kadınlar Neden Geç Kalır?

Kadınlarda kalp krizi, erkeklerden çok görülmesine rağmen; hastaneye başvuru sayısı daha azdır. Bunun sebebi; kalp krizinin en büyük göstergesi sayılan göğüs ağrısının kadınlarda yaşanmayıp kalp krizinden şüphelenilmemesidir. Kadınlarda yaşanan; mide bulantısı, kusma, nefes darlığı, baygınlık hissi kalp krizi atağının işaretidir. Ancak bu sinyaller çoğu zaman kalp krizine yorumlanmadığından doktora başvurulmaz ve bu sebeple kadınlarda kalp krizine bağlı kalıcı hasarlar ve ölümler daha sık karşımıza çıkar.

Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Özellikle menopozla birlikte, kadınların hormonları da değiştiğinden, kalp krizi riski de artar.

Aniden gelen çarpıntı; kalp krizinin ilk belirtisidir. Bunun devamında diğer şikayetler görülür. Bu sebeple çarpıntıyı tanımlamak ve erkenden yardım istemek hayati önem taşır.

Nefes darlığı, kalp krizinin önemli göstergelerindendir. Alınan havanın yetmemesi daha fazla nefes alma isteği olarak karşımıza çıkar.

Nefes darlığıyla birlikte yorgunluk hali de önemli şikayetlerdendir. Kalp krizi tanısı konulan kadınlar genelde hareket etme isteğinin olmadığından bahsederler.

Soğuk terleme, yine kalp krizi eşliğinde sıklıkla görülür. Kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülür.

Mide şikayetleri; kalbin alt kısmında oluşan krizlerden oldukça fazla etkilenir. Bu durumda mide bulantısı, şişkinlik, hazımsızlık, kusma gibi durumlar ortaya çıkar.

Erkeklerde en sık görülen, kalp krizinin önemli göstergesi olan göğüs ağrısı; kadınlarda sırt, bel, kol, boyun ve çene ağrısı olarak karşımıza çıkmaktadır.

65 yaş üzerindeki her 4 kadından birinde, kalp hastalığı görülür. Kalp krizi belirtileri yaşandığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?