Olfaktör Referans Sendromu (ORS) Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/03/20 12:03 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/02 14:05 •

Olfaktör Referans Sendromu (ORS) nadirde olsa görülen bir hastalıktır. ORS hastası kişiler bedenlerinden dış ortama sürekli kötü koku yaydıklarını ve çevreyi rahatsız ettiklerini düşünürler.

Olfaktör Referans Sendromu (ORS) Nedir?

Olfaktör Referans Sendromu Nedir?

Olfaktör Referans Sendromu (ORS) nadirde olsa görülen bir hastalıktır. ORS hastası kişiler bedenlerinden dış ortama sürekli kötü koku yaydıklarını ve çevreyi rahatsız ettiklerini düşünürler. Aslında var olmayan bir koku yüzünden sürekli kendi bedenleri ile uğraşır, koku sürer ve çevreden özür dilerler. Kişinin özellikle sosyal yaşantısını zorlaştıran bu hastalık psikoterapi yöntemiyle kolaylıkla tedavi edilebilir. 

Olfaktör Referans Sendromu; çoğu zaman pisliğe maruz kalma sendromlarında karşımıza çıkar. Bu kişiler, bir travma esnasında kötü koku almış olabilir, dokunduğu bir alandan fazlaca pislik üzerine yapıştığını düşünebilir veya bir nesnenin aşırı kötü koktuğuna şahit olmuş olabilir. Bu da kişinin her küçük kokuda bu kokuyu alması, abartması ve bunu kendine dert edinmesiyle karşımıza çıkar.

Olfaktör Referans Sendromu (ORS) Tedavisi

ORS tedavisi, psikolojik bir tedavidir. Eğer bu problem artık çok ciddi boyutlara geldi ve kişinin artık sosyal ortamı etkilenmeye başladıysa çabucak bu problem çözülmeli ve kişi yardım almalıdır.

Eğer travma anı hatırlanıyorsa, bu travma ile ilgili çalışmalar yapılmalı ve kişinin yüzleşmesi sağlanmalıdır. Eğer travma hatırlanamıyorsa, kişiye telkinler yapılmalı, özgüvenini kazanması, zihnini rahatlatması sağlanmalıdır.

Her psikolojik hastalıkta olduğu gibi ORS de de kişinin durumu, hangi aşamada olduğu, tedavinin seyrini etkileyecek unsurdur. Bu sebeple tedavi kesinlikle doğru uzman tarafından, tüm seansları tamamlanarak yapılmalı, tedavi yarım bırakılmamalıdır. Bu sayede ORS tamamen ortadan kalkabilir ve kişi sosyal hayatında çok daha aktif olur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?