Oksidatif Stres Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/05/19 05:27 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/30 01:36 •

Oksidatif stres, oksijenli solunum yapan canlılarda görülebilen bir durumdur

Oksidatif Stres Nedir?

Oksidatif stres, oksijenli solunum yapan canlılarda görülebilen bir durumdur. Biz de oksijenli akciğer solunumu yaptığımız için bu durumu yaşarız. 

Oksijen yaşam için vazgeçilmez olmakla birlikte vücut hücrelerini yıpratan ve yaşlanmanın nedeni olarak gösterilen serbest radikallerin oluşumunu da tetikleyen bir maddedir. Bu sebeple her nefes alışta vücudumuza aldığımız oksijenin oranı sadece yüzde 20 dir.  Vücutta serbest radikal varlığı vücudu strese sokar. Bu durum kan örneğindeki hidrojen peroksit (H2O2) seviyesinin ölçülmesi ile belirlenir.

Madem zararlı o zaman neden vücut oksijene ihtiyaç duyar sorusu gelir akıllara. Vücut, yaşamak için çok fazla vitamin ve minerale ihtiyaç duyar. Ancak bunların belli miktarları vücutta kullanılırken, fazla alınanlara çeşitli hastalıklara sebep olur. Oksijen de tıpkı bu vitamin ve mineraller gibidir. İnsanın doğasında oksijenden yararlanmak vardır. Alınan bu oksijen sayesinde kan temizlenir ve temiz kan her bir hücrede gezinerek sağlıklı yaşamı destekler. Ancak haddinden fazla aldığınızda ölümcül neticeler karşınıza çıkar. Vücut bunun ayarlamasını homeostazi denilen ’kararlı iç denge’ ile sağlar. Yani alınan fazla yada eksik maddeyi ihtiyacına göre şekillendirir. Ayrıca bunu yaparken bilincinize dahi ihtiyaç yoktur. Ancak bu materyalin ortamda bulunuyor olması, tabii ki vücudun kullanabilmesinin temel unsurudur. 

Oksidatif stres ise, ortamdan kaynaklı olarak, vücuda kontrolsüz şekilde fazlaca oksijenin girmesidir. İşte bu durumda oksijen yan etkisini gösterir ve vücut için bir tehdit unsuru olur. Homeostazi, bu durumda tedbir alır ve vücudu olağan dışı çalıştırır ki; buna stres denir. Akciğerler, alınan fazla oksijeni atmak için daha hızlı nefes verir, aldığı nefesler daha yüzeysel olur. Bu durumun uzun sürmesi, stres süresini de artırır. Ufak miktarlar için vücut tolerans gösterebilir ancak uzun süre uzun oksijene maruz kalmak, daha ciddi sonuclar ortaya koyabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?