Yayın Tarihi: 2018/04/07 11:54 • Güncelleme tarihi : 2021/06/27 07:17
Alzheimer, beynin konuşma ve hafıza dokusunun bozulmasına neden olan bir hastalıktır. Hastalığın oluşma nedeni tam olarak bilinmemektedir ancak yaşlanma ve genetik mirasın etkili olduğu düşünülmektedir.
İlk kez 1906 yılında Dr. Alois Alzheimer tarafından tanımlanan Alzheimer hastalığının belirtileri ve ilerleyişi tamamen kişiye özgüdür ve her hasta da farklılık gösterir. Buna karşın ortak sayılabilecek bazı belirtiler de mevcuttur.
Alzheimer’ın en yaygın belirtileri arasında konuşmada, bilgileri hatırlamada zorluk, zihin karışıklığı ve davranış bozuklukları sayılabilir.
Alzheimer hastalığı, erken, orta ve geç olmak üzere üç dönem görülmektedir.
Hastalık sürecinde kişi atak dönemleri arasında eski sağlıklı düşünce yapısına kısa süreli de olsa kavuşabilir. Ancak ilerleyen Alzheimer döneminde bu sağlıklı dönemler git gide azalır ve kişi kendi kişisel bakımını dahi yapamaz duruma gelebilir.
Alzheimer hastalığı hasta kişiyi ve onunla ilgilenen çevresindeki kişileri zamanla yoran ve yıpratan bir süreçtir.
Alzheimer ile mücadele sırasında, hastalıkla ilgili kurulmuş olan sivil topluluklar ve derneklerle iletişim kurulması ve gerektiğinde destek alınması, bu sürecin çok daha rahat geçirilmesine yardımcı olacaktır.
Özellikle 60 yaş üzeri kişilerde uzun süreli unutkanlık, zihin karışıklığı, konuşmada zorlanma yaşanırsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek doktora başvurulmasını tavsiye ederiz.