Yayın Tarihi: 2018/03/06 18:36 • Güncelleme tarihi : 2021/06/27 07:17
Çene eklemi oldukça karışık ama uyumlu çalışan yapıya sahiptir. Isırmadan çiğnemeye, yutkunmadan soluk alıp vermeye, konuşmadan ıslık çalmaya kadar pek çok işlevde rol almaktadır. Bu işlevi bozan bazı nedenler vardır.
Stres ve üzüntülerin, çene eklemi ağrısının oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum çene civarı ve boyundaki kaslarda yüklenmelere sebep olur.
En büyük sebeplerden biri de çenenin kapanış bozuklukları ve dişlerle ilgili sorunlardır.
Çene eklemi işlevinin bozulmasının diğer sebepleri; tırnak yeme, sakız çiğneme, devamlı ağızdan nefes alıp verme, çekirdek yeme, , uzun süre telefonla konuşmadır.
Çene ekleminin bozulmaması için normal istirahat halinde üst ve alt dişler arasında temas olmamalıdır. Dil üst çenede istirahat halinde olmalıdır. Bu durum çene eklemini zorlamaktadır.
Baş, boyun ve çene ile ilgili travmalar (darbeler) çene sorununu başlatıcı bir nedendir.
Çene şikayetleri bazen vücuttaki ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Bunlar tümör, enfeksiyon ve iltihaplı romatizma gibi hastalıklardır.
Tek taraflı çiğneme eklemi bozan bir başka sebebidir. Bu çiğnenen taraftaki kasların aşırı gelişmesine neden olur. Çiğnenmeyen taraftaki kasların zayıflamasına yol açar. Çene ekleminin düzeni bozulduğu gibi, hastanın yüzünün asimetrik görünmesine de neden olmaktadır.