Diyabet (Diabetes mellitus) Nedir? Kaç Tipi Vardır?
Yayın Tarihi: 2014/05/26 23:20 • Güncelleme tarihi : 2021/06/27 07:17
Diabetes mellitus veya yaygın olarak bilinen ismi ile diyabet, genetik ve çevresel koşulların tetiklediği metabolik bir hastalıktır. Diyabet oluşumunun temel sebebi vücutta kan şekeri dengesini sağlayan insülin hormonunun salgısında oluşan aksaklıklardır.
İnsülin, pankreastan salgılanan ve fazla kan şekerinin düşürülmesinde görev yapan bir hormondur.
İnsülin, pankreastan salgılanan ve fazla kan şekerinin düşürülmesinde görev yapan bir hormondur. İnsülin salgısının yokluğu veya gereken miktarın altında olması diyabet (Diabetes mellitus ) hastalığına neden olmaktadır.
Günümüzde oldukça yaygın olarak görülen diyabet hastalığı, oluşum şekline göre Tip 1 e Tip 2 olarak sınıflandırılmaktadır.
Diyabetin Tip 1 şeklinde insülin hormonu hiç salgılanamaz. Bu nedenle tedavisinde mutlaka dışarıdan takviye insülin iğneleri kullanılmaktadır.
Diyabetin Tip 2 şeklinde ise insülin hormon salgısı vücutta olmasına karşın yeterli değildir. Tip 2’nin tedavisinde çoğunlukla ağızdan alınan insülin ilaçları kullanılmaktadır.
Diyabet tanısı için kullanılan kriterler, WHO (Dünya Sağlık Örgütü), NDGG (Amerikan Ulusal Diyabet Veri Gurubu) ve ADA (Amerikan Diyabet Birliği) tarafından belirlenmektedir.
Diyabet hastalığını düşündüren ilk bulgu aralıklarla yapılan en az iki ölçümde kan şeker değerinin normal değerinin üzerinde çıkmasıdır.
Sonrasında hastalığın tanısı için bakılan 3 kriter şu şekildedir:
Minimum 8 saatlik bir açlık diyetinin ardından kan şekerinin ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya üstü olması
Herhangi bir ölçüm sırasında kan şekerinin 200 mg/dl veya üstü olması
Uygun şeker yüklemesi yapılarak uygulanan OGTT (Şeker yükleme testi)’nin 2. saatinde 200 mg/dl veya üstü olmasıdır. Saydığımız kriterlerle uyumlu sonuç alınması halinde doktorunuzun gözleminde uygun tedavi başlamanızı öneriyoruz.