Diyabet Hastalığının Teşhisinde Hangi Testler Kullanılır?
Yayın Tarihi: 2018/07/23 18:47 • Güncelleme tarihi : 2021/06/27 07:17
Diabetes mellitus veya bilinen ismiyle diyabet, kan şekeri miktarının gereğinden yüksek olmasından dolayı ortaya çıkan bir hastalıktır. Çoğunlukla kalıtsal özellik taşıyan bu hastalığın belirlenmesinde kullanılan bazı tahliller ve değerler vardır.
Diyabetin varlığını gösteren tahlil ve değerler:
HbA1c, kronik diyabet hastalığının takibi için oldukça sık kullanılan bir testtir. Diyabet hastası kişilerde bu test sonucunun yüksek çıkması beklenir.
Fruktozamin testi de diyabetin varlığını değerlendirmek için kullanılan testler arasında yer almaktadır. Özellikte hamilelik döneminde görülen diyabetin değerlendirilmesinde bu test kullanılmaktadır.
Diyabetin oluşumunun en önemli sebebi kan şekerinin dengelenmesinde görevli olan ve pankreastan salgılanan insülin hormonunun az veya hiç salgılanmamasıdır.
Vücutta insülin değerinin ölçülmesi de diyabet varlığının ve diyabet tipinin belirlenmesinde oldukça önemlidir. Tip 1 diyabette vücutta insülin hiç salgılanmaz. Tip 2 diyabette ise vücutta insülin hormon salgısı vardır ancak yeterli düzeyde değildir.
İnsülin hormonunun C-peptid bölümüne bakılarak da diyabet yorumlanabilmektedir. Yapılan incelemeler sonrasında diyabet hastalığına sahip kişilerde C-peptid değeri normalden düşük çıkmaktadır.
Anti-GAD Antikor testi de Tip 1 diyabetinde tanı koyucu bir testtir.
Anti-Adacık Antikor veya diğer ismi ile Anti-islet Ab testi, insülün salgısından sorumlu pankreasın adacık hücrelerine zarar veren antikorun varlığını belirlemede kullanılan bir testtir. Bu testte Tip 1 diyabet için tanı koyucu olarak kullanılmaktadır.
Diyabet tanısının konulmasında ve hastalığın takibinde yukarıda belirttiğimiz testler sıklıkla kullanılmaktadır. Bu testlerin uzman hekimlerce yapılması ve ihtimal edilmemesi gerekir.